• Haberler
  • Genel
  • Projelerle şehir-üniversite bütünleşecek – Kocatepe Gazetesi

Projelerle şehir-üniversite bütünleşecek – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Adayları arasında yer alan Prof. Dr. Yüksel Arıkan, gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Arıkan, şehir ile üniversitenin bütünleşmesi için bilgi ve teknolojiyi şehrin hizmetine sunacaklarını söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlük Seçimleri’nde süreç hızlanırken rektör adayları da kamuoyu bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor. Rektör adaylarından Prof. Dr. Yüksel Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Uçar, Doç. [&hellip]

Projelerle şehir-üniversite bütünleşecek

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Adayları arasında yer alan Prof. Dr. Yüksel Arıkan, gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Arıkan, şehir ile üniversitenin bütünleşmesi için bilgi ve teknolojiyi şehrin hizmetine sunacaklarını söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlük Seçimleri’nde süreç hızlanırken rektör adayları da kamuoyu bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor. Rektör adaylarından Prof. Dr. Yüksel Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Uçar, Doç. Dr. Coşkun Polat ve Doç. Dr. Gökhan Maralcan ile birlikte gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Prof. Dr. Yüksel Arıkan, Afyon Kocatepe Üniversitesi ile ilgili projelerinin en başında, şehir ile üniversitenin bütünleşmesi geldiğini bildirdi. Arıkan, “Şehirle üniversitenin bütünleşmesinin yolu, projeler bazında ortak çalışmadır. Dünyada üniversiteler üçüncü nesil üniversiteler haline geldi. Üçüncü nesil üniversite sadece bilim üreten değil, aynı zamanda bilgi ve teknolojiyi şehrin ve dünyanın hizmetine sunan artık, kapısı açık üniversite demek. Bilimsel araştırmalar yaparken teknolojiyi şehre sunacağız” dedi.
Kanser merkezi
kurulabilir
Bu çerçevede projeler üreteceklerini aktaran Arıkan, “Projeler bizim bir araya gelmemezin yolu. Örneğin sağlıkla ilgili projelerimiz var. Şu anda Afyonkarahisar’da bin 500 kişi sağlık problemi, özellikle kanser hastalığı nedeniyle başka yerlerde tedavi görüyor. Afyon’da bir kanser merkezini kurar ve tedaviyi burada yaparsak bu kişiler, üniversitenin dışında başka yerlere gitmeyecekler. Zaman, para ve başka yerlerde çekilen sıkıntı ortadan kalkmış olacak” diye konuştu.
Afyonkarahisar’ın özellikle konaklama tesisleri dolayısıyla uluslararası kongre merkezi olma yönünde ilerleyebileceğini söyleyen Arıkan, “Bizim projelerimizden birisi de uluslararası anlamda bir kongre merkezi kurmak. Konaklama tesisleri yönünden standardı çok yüksek bir il. Burada çok büyük bir kongre merkezi kurduğumuzda, havaalanının da yakın dönemde aktif hale geleceğini düşündüğümüzde uluslararası tüm bilimsel toplantıları burada yapabileceğiz” ifadelerini kullandı.
Sadece öğrenci yetiştirmek yetmez
Arıkan, Afyonkarahisar’da karayollarının da birleştiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Burası, kazaların, karayollarının birleştiği bir yer. 112 Ambulans, hem burası, hem de Uşak, Kütahya, Burdur, Eskişehir, hepsi için bir merkez. 200 yataklı acil hastane projemizde ambulansla bir kazaya ilk yardım yapıldığında Türkiye’nin en üst düzey travma merkezi olacak, anında hastalar buraya gelecekler. Bütün bunlar, yaptıklarıyla şehirle bütünleşen bir üniversite anlamına gelecek. Sadece öğrenci yetiştirdiğiniz zaman bir bütünleşme sağlamanız mümkün değil, ama öğrencileri buradaki ihtiyaçlara göre programlar açıp yerleştirirseniz, buraya kariyer günleri ile sanayi ile işyerleri ile tanıştırırsanız, o zaman şehir ile üniversite bütünleşir.”
Akademisyen sayısı artmalı
Üniversite yönetiminin şehrin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Yüksel Arıkan, “Her alanda önce beldenin ihtiyacını ön plana almak, daha sonra bilimsel ve teknolojik olarak ona uygun adımlar atmak gerekiyor. Yerel yönetim, sivil toplum örgütleri ve basınla da işbirliği içinde olacağız. Akademisyen sayısı konusunda eksik var. Öğretim elemanı sayısını standarda getirmek gerekiyor. Ondan sonra öğrenciler için burayı bir cazibe merkezi haline getirmek gerekiyor. Hukuk Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, hızla sırada bekliyor, onayları çıktı. Buraların altyapılarının hazırlanması ve buralara öğrencileri bir an önce kazandırmak gerekiyor. Öğrencilerin şehirle bütünleşip burada en rahat yaşayacakları ortamları sağlamamız gerekiyor” dedi.
Kampüs içi ring seferi
Rektör olması hâlinde basın kuruluşlarına önem vereceğinin altını çizen Arıkan, “Üniversite yönetiminin basınla bir araya gelmesi gerekir. Ayda bir bilgilendirme ya da basın toplantısı yapılırsa, basın mensupları ve dolayısıyla kamuoyuyla iletişim hızlanacaktır” diye konuştu.
Özellikle Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde, kampüsün uzunlamasına genişlemesi nedeniyle akademisyen ve öğrencilerin sıkıntı yaşayabileceğinin altını çizen Arıkan, “Kampüs içine mutlaka ringi seferleri koyalım diyoruz. İki tane ring servisi koyulduğu takdirde maddi külfet de getirmeden kampüs içi ulaşım sağlanabilir. Bu ring seferleri yarım saatte bir olabilir. Böylece ulaşım yükü ortadan kalkar” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme