• Haberler
  • Genel
  • Projelerde önceliğimiz para değil – Kocatepe Gazetesi

Projelerde önceliğimiz para değil – Kocatepe Gazetesi

Belediye Başkanı Çoban, 'Kent Meydanı için, Kentsel dönüşüm alanı için ve Taş Medrese için Afyonkarahisar Belediyesi adına trilyonlarca liralık fedakarlıktan kaçınmadık. Önceliğimiz rant değil, kentin ihtiyaçları' dedi Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin yürüttüğü tarihi önemdeki çalışmalarda rant kaygısı güdülmediğini, kentin geleceği ve kent kimliği için maddi anlamda her türlü fedakarlığın gösterildiğini bildirdi. Eski [&hellip]

Projelerde önceliğimiz para değil

Belediye Başkanı Çoban, “Kent Meydanı için, Kentsel dönüşüm alanı için ve Taş Medrese için Afyonkarahisar Belediyesi adına trilyonlarca liralık fedakarlıktan kaçınmadık. Önceliğimiz rant değil, kentin ihtiyaçları” dedi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin yürüttüğü tarihi önemdeki çalışmalarda rant kaygısı güdülmediğini, kentin geleceği ve kent kimliği için maddi anlamda her türlü fedakarlığın gösterildiğini bildirdi. Eski otogar alanındaki kentsel dönüşüm projesi, Cumhuriyet Kent Meydanı çalışmaları ve Taş Medrese projesinin akıbeti hakkında Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandıran Çoban, “Kent Meydanı için, Kentsel dönüşüm alanı için ve Taş Medrese için Afyonkarahisar Belediyesi adına trilyonlarca liralık fedakarlıktan kaçınmadık” dedi.
İlgililer çalışmaya başladı
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, eski otogarın olduğu alanda Ekim ayı itibariyle müteahhit firmanın yüklenimini yerine getirememesi sonucu ihale sözleşmesinin fesh edilip, arsanın Belediye uhdesine geçtiğini kaydetti. Belediye Meclisi’nce 1. Sanayi Sitesi, eski otogarın olduğu alan, ardiyecilerin olduğu alanlar, Diş Hekimliği Fakültesi, Mareşal Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu’nun bulunduğu alanın da kentsel dönüşüme dahil edildiğini kaydeden Çoban; “Bu bölge kentsel dönüşüm alanı olarak Belediye Meclisimizce karar altına alınmıştı. Bu konu ile ilgili arkadaşlarımızın çalışmaları başladı. Biz burayı iki etap olarak düşünüyoruz. Öncelikli olarak eski otogarımızın olduğu alanın plan projelerinin yapılması, bilahare eski sanayi sitemizle beraber civarındaki arsaların, Karayolları arazisi de dahil tüm alanın kentsel dönüşüme tabi tutulmasıyla ilgili tüm çalışmayı da bu süre içerisinde yapacağız.” dedi.
Okul ve park için paradan
fedekarlık edeceğiz
Burhanettin Çoban, Güvenevler Mahallesi Muhtarı’nın yaklaşık 10 yıldan beri takip ettiği bölgedeki çok ciddi okul ihtiyacına yönelik kentsel dönüşüm planlamasında ilköğretim okulu ihtiyacının da giderileceğini söyledi. Güvenevler Mahallesine yakın eski Sanayi Sitesi’nin olduğu yer ve eski otogarın bulunduğu alanda yoğunlaşma olacağı için okul yapımına arsa ayrılacağını aktaran Çoban; “Afyonkarahisar Belediyesi bilindiği üzere en az 12 milyon TL gelir getirecek Emek tesislerini yıkarak meydana dahil etmişti. Türbe Camisine çıkarken yaklaşık 10 iş yerimizi yıkarak burayı park yapmıştı. Yine eski otogarımızın olduğu 75 bin metrekarelik alanda da 20-25 bin metrekarelik bir alanı park, yeşil alan, spor alanı olarak ayırarak buradan da yaklaşık 30-35 milyon TL’lik gelirden de fedakarlık yapıyoruz. Bu alanda da Afyonkarahisar halkının rahatça nefes alacağı bir alanı orada yapacağız.” diye konuştu.
Tam anlamıyla
kentsel dönüşüm
Bölgedeki arazi fiyatlarının metrekare bazında bin ile bin 500 TL civarında olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 25 bin metrekarelik bir alanı park, spor ve yeşil alan olarak ayırdıklarında Belediye’nin vazgeçtiği gelirin yaklaşık 35 milyon TL civarında olacağına işaret etti. Afyonkarahisar Belediye yönetiminin olaylara bakış açısını göstermesi açısından söz konusu fedakarlıkların çok büyük önem taşıdığına değinen Çoban; “İnşallah bölge de sadece beton yığınlarından ibaret bir alan değil, onların yanında spor alanları, parklar, pazarlar, okul alanları da arsalarımızdan fedakarlık yaparak temin edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Projeler bir ay İstanbul’da sergilenecek
Cumhuriyet Kent Meydanı proje yarışmasıyla beraber Afyonkarahisar Belediyesi’nin olayı Türkiye kamuoyuna taşıdığını söyleyen Burhanettin Çoban, yarışmanın tüm üniversitelerde duyurulduğunu hatırlattı. Tüm Mimar Odaları’nın, çevre mühendisleri, inşaat mühendisleri, mimarlar ve peyzaj mimarlarına gerekli duyuruların yapıldığını kaydeden Çoban; “İnternet sayfalarında sürekli bizim yarışmamız yayınlanmıştır. Büyükşehir Belediyeleri bizim bu yarışmamızı ilgiyle takip etmişlerdir. Örneğin yine şu anda yarışmamıza katılan tüm projeleri Aralık ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde tüm İstanbulluların izlemesine imkan verecek bir sergide bir ay boyunca sergileyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Önce Valiliğin taşınması gerekiyor
Cumhuriyet Kent Meydanı düzenlemesinde sürecin nasıl işleyeceği sorusunu cevaplandıran Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu çalışmada öncelikli olarak Hükümet Konağı’nın yıkılması gerektiğini belirtti. Konağın yıkımı için taşınmanın tamamlanması, bunun içinde eski Belediye hizmet binasının ihale prosedürlerinin bitip, müteahhit firma tarafından bina restorasyonu, Valiliğe uygun hale dönüştürülmesi zorunluluklarını anlatan Çoban şunları söyledi: “Valilik taşındıktan sonra bina zaten bize geçecek. Bu da muhtemelen benim hesaplamalarıma göre 2012 yılı Ağustos ya da Eylül ayı itibariyle muhtemelen binanın bize geçmesi gündeme gelebilir. Bizim bu binayı yıkmamız 2012 yılı sonunu bulabilir. Bizde 2012 yılı boyunca artık yeterli kaynakları da araştırarak bu alanda uygulayacağımız net projeyi ortaya koyacağız. Bilindiği üzere Kolokyum’da da daha önce de söyledik. Bizim yarışmamız bir fikir projesi yarışmasıydı. İlk üçe giren, mansiyon ödülü alan, satın alma ödülü alan projeler var.”
Hedef 2013’de ihale etmek
Cumhuriyet Kent Meydanı düzenleme çalışmasında her projeden Afyonkarahisar halkı için ne tür bir ihtiyaç varsa o ihtiyacı alacaklarının altını çizen Burhanettin Çoban şöyle konuştu: “Örneğin, trafiği hangisi daha güzel çözmüş. Etraftaki yerlerin uyumunu hangi proje daha güzel sağlamış ve Afyon’un ihtiyacı ne? Bu konuda sadece Belediye ekiplerimizin, elemanlarımızın değil sivil toplumumuzun, aydınlarımızın konu ile ilgili görüş belirtmek isteyen herkesin görüşünü alarak inşallah en uygun projeyi bitireceğiz. Cumhuriyet Kent Meydanı projemiz hazır olunca ilan edeceğiz. Tabi bunun her türlü statiği, tesisatı, tüm çalışmalarının bitmesi gerekiyor. Projelerin bitimi itibariyle inşallah 2013 yılı içerisinde de hedefimiz bu işin ihalesini yapmak. Esasen bence zor süreçleri geçtik. En zor süreç fedakarlıktı. Belediyemiz en az 12 milyon TL’lik bir gelirden fedakarlık yaptı. Hükümetimizin tüm yetkilileri, Valilerimiz çok büyük destek sağladılar. Yaklaşık Belediye emlak rayiç değerleriyle birlikte 20 milyon TL eden bir arsada sırf Cumhuriyet Meydanı için Belediyemize tahsis edildi. Yani işin bence zor kısımları bitti.”
Karayolları arazisinde süreç ağır işliyor
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Kent Meydanı projesinin hayata geçmesinde en zor kısmın Maliye’den ve Valilik’ten protokol işlemlerinin bitmesi olduğunu, bunların bitirildiğini dile getirdi. Bu süreçte Defterdar Mustafa Ceylan’dan, Milli Emlak Müdürlüğü yet-kililerinden, tüm Valilerden çok büyük ilgi ve destek gördüklerini söyleyen Çoban onlara teşekkür etti. Burhanettin Çoban şu ifadelere yer verdi: “Onların ilgisi ve destekleri olmasaydı, biz daha bugün kesinlikle bürokratik işlemleri dahi bitiremezdik. Bilindiği üzere Karayolları ile ilgili bir projemiz var. İnanın şu an itibariyle maalesef daha bürokratik işlemleri bitiremedik. O işte güzel gidiyor ama nedense Kent Meydanı Projemiz kadar hızlı bir şeklide cereyan etmedi. Çünkü kurumlar ellerindeki değerli mülkleri vermek istemiyorlar. Bu en tabii hakları. Karayolları açısından, hükümet açısından her kurum açısından. Belki Belediyemizin de böyle bir yeri olsa, bir kurum istese, belki biz de vermekte aceleci davranmayabiliriz. Ama inşallah o da en kısa zamanda çözülür diye umut ediyorum.”
Belediye tarihinde örneği yok
Burhanettin Çoban, Taş Medrese restorasyon çalışmasında yaklaşık 600-700 bin TL’lik bir harcamayı ön gördüklerini, ancak harcamanın beklentilerini aştığını ifade etti. Bir milyon iki yüz bin TL’ye yakın bir paranın harcandığını belirten Çoban; “Binanın bakır çatısı 1473 yılından itibaren ilk defa yenilendi. Bu da tabi önemli bir gelişme. O yüzden bu konuda ciddi bir maliyet artışı oldu. Binanın içerisine çok ciddi paralar harcıyoruz. İklimlendirme ve elektronik sistemler kuruldu. Bu çalışmalar hemen hemen bitti. Şu an Belediyemizce müteahhit firmadan geçici kabul yapıldı. Kesin kabul işlemleri devam ediyor. Kış şartlarında biz buranın tefrişatına başlayacağız. Hedefimiz 2012 bahar ayında burayı faaliyete sokmak. Her şey bitti. İşin zor kısmı bu çalışmamada bitti. Tefrişat ve temizlik çalışmaları yürütülecek. Başka hiçbir eksik kalmadı. Tefrişat yaklaşık en fazla 100 bin TL’ye mal olur. Onu da Afyonkarahisar Belediyesi Allah’ın izniyle en kısa zamanda yerine getirir. Hedefimiz Taş Medrese’yi 2012 Nisan- Mayıs ayında tüm işlevleriyle birlikte faaliyete açmak. Bu Afyonkarahisar Belediyesi için ilk oluyor. Belediye ilk kez 1 milyon TL üzerinde bir para harcayarak tarihi bir eserimize sahip çıkıp, restore ettirip halkın hizmetine sunacak. Tekrar ifade ediyorum Belediye’nin şimdiye kadar bunun onda biri çapta bir projesi şimdiye kadar olmadı. Bu da bizim hanemize inşallah bir güzellik olarak yazılır diye düşünüyoruz.” Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme