Projeler gerçekçi hazırlanıp takip edilmeli

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, 2017 yılının üçüncü dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısını açtı. Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Tutulmaz, birkaç hususta görüşlerini ifade etmek istediğin kaydetti.YÖNETİCİLER HER AŞAMAYI TAKİP ETMELİİl Koordinasyon Kurulu üyelerine hitap eden Vali Mustafa Tutulmaz, kamu kaynaklarını kullanan kurumlar olarak bu kaynakları etkin ve verimli şekilde kullanımının birinci öncelik olduğuna temas etti. Bu [&hellip]

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, 2017 yılının üçüncü dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısını açtı. Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Tutulmaz, birkaç hususta görüşlerini ifade etmek istediğin kaydetti.
YÖNETİCİLER HER
 AŞAMAYI TAKİP ETMELİ
İl Koordinasyon Kurulu üyelerine hitap eden Vali Mustafa Tutulmaz, kamu kaynaklarını kullanan kurumlar olarak bu kaynakları etkin ve verimli şekilde kullanımının birinci öncelik olduğuna temas etti. Bu noktada kaynakların etkin, verimli kullanımında zaman kavramının da önem taşıdığını belirten Tutulmaz, “Projelerin hazırlanmasından, bunların ihale süreçlerinin etkin şekilde kullanılmasından daha sonra bunların denetiminde çok aktif şekilde hepimizin rol almamız gerekir. Bunu yapan görevliler var diyerek kenara çekilip bakmamız lazım. Burada ki yöneticiler olarak hepimiz bu işin he aşamasını takip etmemiz lazım. Herhangi bir yerde bir proje başlama aşamasından itibaren ilgili birim sorumlusu olarak hangi kuruma aitse öncelikle bu işin takipçisi olmalısınız” dedi.
SİNANPAŞA KAYMAKAMLIĞI DIŞINDAN İYİ
Kamu yöneticilerinin, ilgili birimin başlangıçta projenin hangi aşamada olduğu, projenin iklim şartlarına, yörenin diğer özelliklerine uygun yapılıp yapılmadığına iyi bakmaları gerektiğini söyleyen Tutulmaz, “Proje aşamasında bu işi takip etmezsek sonra projesi böyle imiş deyip kenara çekilmek durumunda kalıyoruz. Önceki gün Sinanpaşa Kaymakamlığını ziyaret ettik. Sinanpaşa Kaymakamlığı gerçekten dışarıdan bakıldığında harika, çok hoş, görüntüsü iyi estetik. Yani ne kadar iyilik varsa hepsi var. Ama kapıdan içeri girdiğinizde ne kadar sıkıntı varsa hepsi orada. Kaymakamımız dışarıdan anlatmaya başlıyor. Birincisi duvarlar mermer kaplama yapılmış düşüyor. İçeri girdik adım attık, merdivenler yamuk yapılmış. İnsan düşecek gibi yürüyor. Geldik odaya girdik yukarıdan yapılan sistem buranın iklim şartlarına uygun olmayacak şekilde tepeden pencereli bir sistem büyük bir alan. Aklıma gelenleri aktardım. Daha başka bir sürü sıkıntı var” diye konuştu.
3 SENE İÇİNDE TADİLAT GEREKİYOR. OYSA 15 SENE MASRAF EDİLMEMELİ
Vali Mustafa Tutulmaz, yapılacak iş ve çalışmaların proje aşamasında net ve gerçekçi bir yaklaşımla hazırlanıp sonrasında takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tutulmaz, “Proje müellifi örneğin İstanbul’da Boğazın karşısına oturarak hayal etmiş olabilir. Güzel ama bunun burada Sinanpaşa’da uygulanabilirliği var mı? Olmadığı ortada. Daha yapılalı üç sene olmuş şu anda yüklü miktarda bir tadilata ihtiyacı var. Daha üç sene önce yapılmış bir binanın 15 sene hiçbir tadilat olmadan devam etmesi lazım. 15 sene sonra da sadece boya, günün şartları doğrultusunda olası deformasyonların giderilmesi v.s şeklindedir. Ama daha bina içine girildiği günden itibaren sıkıntı oluyorsa o zaman burada bir şey yaşıyoruz demektir. Bu örneği binadan verdim. Ama diyelim ki hızlı tren yapılıyor. Hızlı tren bu iklimde nasıl olacaksa Devlet Demir Yollarının buna kafa yorması lazım” şeklinde konuştu.
TÜM PROJELER TAKİP EDİLMELİ
Hızlı tren projesinin Afyon ikliminde nasıl yapılacağına Devlet Demir Yollarının kafa yorması gerektiği örneklemesini projenin merkezde yapılan planlamasında olası bir yanlışlığın görülerek bunun söylenmesi gerektiğine değindi. Tutulmaz, “Eğer o hızlı tren yapılırken Sakarya’nın, Kocaeli’nin iklimine göre düşünülüp orada bir sıkıntı yok deniliyorsa yarın burada sıkıntı yaratabilir. Bunu örnek olarak verdim. Başka alanlar için de. Bulunduğumuz bölgelerin özellikleri vardır. Bu özellikleri projeler içerisinde takip etmemiz lazım. Yine kamu binalarında güzel estetik olsun diye son dönemlerde camlı bir sisteme geçiliyor. Bir kere bunun bakımı temizliği bile bir dert. Güzel, hoş, estetik gözüküyor. Ancak bunu temizlemekte büyük sıkıntılar oluyor. Bunları güzelce bizim bölge ve imkânlarımıza uyup uymadığına yönelik tüm projelerimizi takip etmemiz gerekiyor. Projeyi sadece bir ihaleye çıkıp yapılması olarak görmeyelim. Güzel estetik imalatlara kapılmayalım. Buranın iklimi nedir ona bakalım. Buranın iklimi soğuktur. Soğuk iklime uygun mimarı projeleri ortaya koyalım. Tabi dört tarafı kibrit kutusu gibi üst üste konulmuş bir yapı anlayışından da bahsetmiyorum” ifadelerini kullandı.
BİZDE BİR NESİL DÖRT EV YIKIYOR
Bina yapımında gerçekçi olup, sanatı, estetiği göz önünde tutmak gerektiğini belirten Tutulmaz şöyle konuştu: “Geçmişten beri gelen yöresel mimari anlayışı da göz önünde tutmak lazımdır. Bu şekilde hareket edersek bu binalardan uzun vadede faydalanabiliriz. Biz toplum olarak o kadar çok bina yapıyoruz ki. Aslında milli servetimizi hep binaya veriyoruz. Belki kalkınma temelinde de bunların yeri var. Ama şu büyük bir çoğunluğumuz bir evi alıyor onun borcunu bitirmeden öbürünü alma gayretindeyken öbürünü almaya kalktığımızda birincinin yıkım zamanı gelmiş oluyor. Açıkçası ömrümüz ev almakla ev yıkmakla geçiyor. Benim öyle. Mesleğe girdiğimden beri ev alıyorum ben. Çünkü ilk aldığım ev işe yaramayacak oldu, sattım öbürünü aldım, şimdi de onun borcunu ödüyorum. Ömrümüz ev almakla geçiyor. Bunun yerine daha kalıcı atalarımızdan bize bizlerden çocuklarımıza kalacak kalıcı mimariler ve yapılar yapsak daha iyi olacak. İngiltere de iken kaldığım ev 125 yıllıktı. Dört nesil o evde kalmış. Bizde ise bir nesil dört ev yıkıyor. Bu durum kamu binaları içinde böyledir. Siirt’te üç yılda tüm kamu binalarını yeniledik. Şimdi buraya geldim burada da benzerlerini görüyorum. 30 sene sonra burada görev yapacak olan idareciler artık bina yıkıp yapma işine girmesinler. Bu milli servettir. En uçta ki yönetici bile bunun sorumluluğunu hissetmelidir. Artık çok fazla yıkma yapma işi ile uğraşmayalım”

Aslan payı TCDDD 7. Bölge’nin

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, 2017 yılı ödeneğinden en fazla pay alan üç
kuruluşun başında TCDD 7. Bölge Müdürlüğü olduğunu söyledi

Vali Mustafa Tutulmaz, Koordinasyon Kurulu Toplantısında 2017 yılının üçüncü dönemine ilişkin genel değerlendirme yaptı.
FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 40
2017 yılı üçüncü dönem itibariyle Afyonkarahisar’da ki kamu yatırımlarında proje sayısının bin 16 olduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz, proje bedelinin 5 milyar 821 milyon, 903 bin 695 lira olduğunu kaydetti. Önceki yıllar harcamasının 2 milyar 571 milyon 982 bin 122 lira olduğunu belirten Tutulmaz, “2017 yılı ödeneği 946 milyon 267 bin 619 lira ve dönem sonu harcaması 308 milyon 433 bin 241 liradır. Yatırımlarda yüzde 33 nakdi gerçekleşme ve yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.
TCDD BİRİNCİ SIRADA
Afyonkarahisar’da yatırımcı kuruluşlardan 2017 yılı ödeneğinden en fazla pay alan üç kuruluşu açıklayan Tutulmaz, “181 milyon 510 bin 938 lira ile TCDD 7. Bölge Müdürlüğü birinci sıradadır. Isparta Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürlüğü 174 milyon 235 bin 339 lira ile ikinci sırada, Eskişehir İller Bankası A.Ş. Bölge Müdürlüğü 168 milyon 572 bin 423 lira ile üçüncü sıradadır” diye konuştu.
SEKTÖREL
 DAĞILIMDA ULAŞTIRMA BİRİNCİ
Kamu yatırımlarının sektörel dağılımına bakıldığında en fazla ödeneğin 316 milyon 288 bin 474 lira ile ulaştırma sektörüne ait olduğunu dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz, tarım orman sektörünün 185 milyon 081 bin 778 lira ile ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Tutulmaz, üçüncü sırada 149 milyon 610 bin 591 lira ile eğitim-kültür-spor sektörünün yer aldığını dile getirdi.
HARCAMADA DSİ 18 BÖLGE ÖNDE
Vali Mustafa Tutulmaz, dönem sonu harcamalarında 102 milyon 156 bin 155 lira ile Isparta DSİ 18. Bölge Müdürlüğünün birinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Tutulmaz, “İkinci sırada 72 milyon 892 bin 796 lira ile TCDD 7. Bölge Müdürlüğü, üçüncü sırada ise 35 milyon 707 bin lira ile Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü yer almaktadır. Tüm yatırımcı kuruluşların önceki yıllarda yapmış oldukları özverili çalışmalarının devam edeceği kanaatiyle, emeği geçen herkese teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberinin Ayrıntıları Yarın Gazeteniz Kocatepe’de

Bakmadan Geçme