Proje taslağı, 6 yıllık bir çalışma

Tekfen Mühendislik yetkilisi Sabri Özgür Sipahi, Ankara-İzmir Otoyolu Projesi'ne itiraz edilebileceğini, ancak taslağın 6 yıllık bir çalışma sonucunda oluşturulduğunu söyledi Tekfen Mühendislik yetkilisi Sabri Özgür Sipahi, Halkın Katılımı Toplantısı'nda, Ankara-İzmir Otoyolu Projesi'nin taslağının hazırlanış süreci hakkında bilgi verdi. Sipahi, 'Bu otoyolun çalışması, bu sene 5'inci senesi bitti, 6'ncı senesine girdi. Bu yollar adım adım defalarca [&hellip]

Proje taslağı, 6 yıllık bir çalışma

Tekfen Mühendislik yetkilisi Sabri Özgür Sipahi, Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’ne itiraz edilebileceğini, ancak taslağın 6 yıllık bir çalışma sonucunda oluşturulduğunu söyledi

Tekfen Mühendislik yetkilisi Sabri Özgür Sipahi, Halkın Katılımı Toplantısı’nda, Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nin taslağının hazırlanış süreci hakkında bilgi verdi. Sipahi, “Bu otoyolun çalışması, bu sene 5’inci senesi bitti, 6’ncı senesine girdi. Bu yollar adım adım defalarca gezildi. Afyon’un kuzeyinden, güneyinden geçer ama bunlar yapılırken bütün Türkiye’deki otoyol ulaşım ağı hep beraber planlanarak yapıldı. Bunlar değişir mi? Bu hazırlanan proje 5 bin ölçekli bir proje. Ankara-İzmir arası böyle bir planlama yapılırsa kaç liraya mâl olur? Fizibil olur mu olmaz mı, bunun çalışması. Yap-İşlet-Devret modelinde proje gözden geçirilecek. Proje tadilatı yapım aşamasına kadar yapılabilir. Şu anda da önümüzde olan, çalışılan güzergah da ‘Olmamış’ denilecek bir güzergah değil. Muhtemelen, benimsenmiş, prensipte kabul edilmiş bir güzergah. Şurası da değişmez denilen bir yeri de yok. Yapılan müracaatlarda haklı gerekçeler olursa Karayolları Genel Müdürlüğü bunları değerlendirecek. 1000 ölçekli proje de yapılacak” dedi.
100 KİLOMETRELİK KORİDOR İNCELENDİ
Güzergahta yaklaşık 100 kilometrelik bir koridoru incelediklerini hatırlatan Sipahi, “Teknik şartname şöyledir: Ankara-İzmir arasında bize bir eksen verilir. Bu eksen illa çalışacaksınız denilen bir eksen değildir. Kuzey-güney istikametinde, yolun 50 kilometre sağında, 50 kilometre solunda, yaklaşık 100 kilometrelik bir bandın incelenmesi demektir. Eskişehir’e kadar yaklaşan, Bolvadin’e kadar inen koridorda, pek çok alternatif çalıştık. O yüzden zaten 5’inci senesi doldu, 6’ncı senesine girdi. Teknik olarak bir sürü alternatif incelenmiştir” diye konuştu.
O TESİSLER ATIL HÂLE GELECEK
Sipahi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ulaştırma Bakanlığı’nın 2023 ve 2035 otoyol planları vardır. Otoyollar geçerken de il bazında, illerin de bu otoyollardan faydalanması düşünülür ama genel bir otoyol ağı vardır. Şu anda araç sahipliği de hızla artıyor. Artık Ankara-İzmir arasındaki iki çarpı iki yollar konforlu seyahat etmeyi zorlaştırıyor. Şimdiki yol, Devlet Yolu. Bir sürü yerde hemzemin geçit var, ışık var. Bekliyorsunuz. 40 kilometre azalıyor gibi görünse de otoyol erişim kontrollüdür. Otoyolu normal Devlet Yolu ile karıştırmamak gerekiyor. Otoyol, Afyonkarahisar’ın 5 kilometre kuzeyinden de geçse, güneyinden de geçse, şu halde bile geçse oradaki tesisler her halükârda kullanılmayacak. Onların kullanılması için otoyolun kenarında tekrar bir tesis kurmak zorunda kalacaklar. Afyon’un merkezinden geçse de bu gerçekleşmeyecek. Otoyolun gerçeği bu. İnsanlar otoyoldan geçerken tamamıyla erişim kontrollü yoldan gidiyorlar. Eski yolu kullanan olacaktır yine. Bu bir tercih meselesi.”

Belediye Başkanları’ndan destek

Ankara-İzmir Otoyolu Projesi hakkında fikirlerini paylaşan
İhsaniye Belediye Başkanı Şaban Çabuk ile Döğer Belediye
Başkanı Ahmet Ulu, projenin bu hâliyle sürdürülmesini istedi

Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nin İhsaniye bölgesine yararlı olacağına dikkat çeken İhsaniye Belediye Başkanı Şaban Çabuk, projenin önemli olduğunu söyledi. Çabuk, “Ankara-İzmir Otobanı, sonuçta Ankara-Afyon ya da İzmir-Afyon değil. Bu şekilde bu otoban kestirmeden gitmek zorunda. Projelendirirken yetkililer, iki büyük şehir arasını değerlendiriyor. Önümüzdeki süreçte, Afyonkarahisar mücavir sınırları zaten Döğer’e kadar gelecek. Afyon, büyüyecek. Bu tarafa doğru büyümek zorunda. Önümüzdeki süreçte, Türkiye 75 milyondan 100 milyona çıktığında, Afyonkarahisar’ın nüfusu 200 bin ise 400 bin olacak” dedi.
GAZLIGÖL’DEN GEÇERSE
MALİYET YÜKSELİR
Otoyol projesine itiraz etmenin anlamının olmadığını belirten Çabuk, “Buradan geçmesin de şuradan geçsin, diyorsunuz. Gazlıgöl’ün diğer tarafından geçsin diyorsunuz. Diğer taraf zaten termal alan. Otoyolun maliyeti çok yüksek olur. Adamlar 800 metrekaresini 2 trilyona satıyorlar. Bu alanda Frig Vadisi var. Bu otoyol Gazlıgöl’den geçerse bu bölgenin kaybı olur. Biz, İhsaniye’ye bir kavşak atabilir miyiz, bunun derdindeyiz. Otoyol, hızlı tren gibi bir şey. İhsaniye’den hızlı tren geçiyor diyoruz. Geçiyor da hızlıca geçiyor, durmuyor ki” şeklinde konuştu.
İHSANİYE, KAVŞAK İSTİYOR
Çabuk, İhsaniye için otoyoldan bir kavşak verilmesini isteyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Burada bizim beklentimiz şu: Ne güzel devlet projelendirmiş. İhsaniye’nin, bu bölgedeki yaşayan insanların yararlanabileceği bir kavşak atılırsa bu bizim sorunumuzu çözer. Afyonkarahisar için zaten sorun değil. Neden? Afyonkarahisar, İhsaniye’ye doğru büyümek zorunda. 10 yıl sonra buralar böyle olmayacak. Bir şekilde hareketlilik olacak. Biz büyümek zorundayız ki Afyon büyükşehir olsun. Bunu değerlendirirsek, ‘Şuradan geçsin’ diyerek projeyi sorgulamak çok mantıklı gelmiyor. Biz de bu vatanın evladıyız. Emirdağ’dan geçse, ben ‘Geçmesin’ demezdim. Bölgede hayvancılık yaygın olduğu için altgeçitler yapılmalı. Biz bunu Afyon’a getirirsek, Afyon’u da katlederiz. Bizim yolcuyu cezbedecek bir şeyler yapmamız lazım. Devlet İhsaniye’yi gözden çıkarmasın.”
“DÖĞER, AFYON’UN YERİ DEĞİL Mİ?”
Döğer Belediye Başkanı Ahmet Ulu da “Bu yol Afyon için de yapılmamış, Kütahya için de yapılmamış, Uşak için de yapılmamış. Bu yol en yakın Afyon’dan geçiyor. Döğer, hayvancılıkla İstanbul’un hayvan ihtiyacını yüzde 10 oranında karşılayan bir yer. Bu yol yapılırsa yolumuz biraz hafifler. Afyon’dan geçse keşke ama Döğer, İhsaniye Afyon’un yeri değil mi?” dedi.

İTİRAZLAR NEREYE YAPILACAK?
Ankara-İzmir Otoyolu Projesi hakkındaki itirazların Karayolları Genel Müdürlüğü İşletmeler Dairesi Genel Müdürlüğü’ne yapılabileceği belirtildi.

Bakmadan Geçme