Profesyonel koçluk liyakat ister – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi Muhabiri Burcu Aydın'ın sorularını cevaplandıran Eğitim Danışmanı Eren Gökyer,  eğitim danışmanlığı ve koçluk kavramlarını anlattı.Burcu Aydın: Eğitim danışmanlığı ve popüler tabirle koçluk hakkında neler söylersiniz?Eren Gökyer: Biz hayata, olaylara ve planlarımıza zihinsel olarak iyi ya da kötü ne anlam yüklersek bizim için odur. Koçlukta şu benzetmeyi yaparız Uçağa bindiğimizde tehlike anında düşecek oksijen [&hellip]

Kocatepe Gazetesi Muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandıran Eğitim Danışmanı Eren Gökyer,  eğitim danışmanlığı ve koçluk kavramlarını anlattı.
Burcu Aydın: Eğitim danışmanlığı ve popüler tabirle koçluk hakkında neler söylersiniz?
Eren Gökyer: Biz hayata, olaylara ve planlarımıza zihinsel olarak iyi ya da kötü ne anlam yüklersek bizim için odur. Koçlukta şu benzetmeyi yaparız; Uçağa bindiğimizde tehlike anında düşecek oksijen maskesini kişinin önce kendisine sonra çocuk ve yardıma ihtiyacı olanlara takılması anonsu yapılır. İşte insan önce kendine yararlı olacak ki daha sonra etrafına ve ona ihtiyacı olanlara yararlı olabilsin. Öncelikle kişi işin merkezinde kendisinin olduğunun bilincinde olmalıdır. Kişiler kendilerini iyi tanıyıp, ne istediklerini, istediklerini nasıl yapabileceklerini, güçlü ve zayıf özelliklerinin ne olduğunu belirledikten sonra neyi tamamlarlarsa insanlara yardımcı olabilecekleri üzerine düşünmelidirler. Ben işe bunu yaparak başladım. Yanlışlarımı düzeltip, sivri taraflarımı yumuşatmaya başladım. Eğitim danışmanı ve koç olarak verdiğimi profesyonel destek ve yardımlarda öncelikle bunu sağlamaya çalışıyoruz.
Burcu Aydın: Eğitim danışmanı olarak bir çok seminerler verriyorsunuz. Seminer dinleyicilerine yönelik yaklaşımlarınızı ne belirliyor?
Eren Gökyer: Ben seminerlerimde araya mesafe koymam. Hitap ettiğim kitlenin profiline bakıp o profilin nabzına göre hareket ederim. Gerçek samimiyet sergilemem insanların çok hoşuna gidiyor. Laçkalaşmadan, seviye çıtasını düşürmeden hareket etmekle gerçek samimiyetin ortaya çıktığına inanıyorum. Seminer, kurs vb organizasyonlarda birarada olduğumuz kişilerin örneğin akşam ki programı hatırlatmak üzere sabahın erken saatlerinde gülücük ifadeli mesajları verdiğimiz mesajın doğru algılandığı açısından somut bir göstergedir. Çok güzel bir söz vardır; “Kullanılmayan bilgi eşek yüküdür” derler. Bilgilerinizi yararlı olmadan mezara götürmekte bir kul hakkıdır. Bilginin zekatı vardır. Kişisel gelişim noktasında insanlara toplumsal aktarımlar yapabilecek duruma geldiğinizde yararlı hale geçiyorsunuz.
Burcu Aydın: Kişisel gelişim nasıl olmalıdır ve nasıl tanımlanır?
Eren Gökyer: Bencilce bir kişisel gelişimin karşısındayım. Ama kişisel gelişimini oluşturup, tamamlama yolunda adım atıp onu toplumsal bir faydaya çeviren kişisel gelişim düşünce mantığının da her zaman yanında ve destekçisiyim. Kişisel gelişim insanların kendi arayışları içerisinde, kendilerine dair hayat amaçlarını, hedeflerini bulma çabasıdır. Daha iyi insan nasıl olabilirim, insanlara ve yaşadığım topluma nasıl faydalı olabilirim sorularının cevaplarını bulma arayışı olarak tanımlamak mümkündür. Yani kişinin kendi sınırlarını, yeteneklerini bilip bu bilgi ışığında yapmak istediklerini planlama sürecidir.
Burcu Aydın: Yaşam koçluğu kavramını nereye oturtmak gerekiyor?
Eren Gökyer: Yaşam koçluğu kavramı demek; Maalesef bu kavramı liyakatsiz insanlar çok yoğun kullanıyorlar. Bu nedenle bu kavramı yani yaşam koçluğu kavramını kullanmayı ret edenlerden biriyim. Artık koçluk bir meslek. 2013 yılında Mesleki Yeterlilik Kurulunun onayı ile bilinen meslekler arasında yaşam koçluğu da bildiğimiz meslekler arasında. Koçluğu bir çatı olarak düşünürsek onun dalları vardır. Yönetici koçu, öğrenci koçu, satış koçu. İlk önce koçluk eğitimini alırsınız. Bunun için ülkemizde ki en önemli kriter; Uluslararası Koçluk Federasyonu onaylı eğitimden geçmeniz, onun akradetisine ve sertifikasına sahip olmanızdır. Sıraladıklarımı yaparsanız gerçekten işinizi iyi yapan, insanlara yarar sağlayan, yüreğinizi ortaya koyan gruba giriyorsunuz. Koçluk eğitimini tamamladıktan sonrası kişiye kalıyor. Ben kendimi profesyonel koç ve eğitmen olarak tanımlıyorum. Ama yaşam koçu tabirini kullanmıyorum.
Burcu Aydın: Kimler profesyonel koça ihtiyaç duyar? Koç’un yapabileceği şey nedir?
Eren Gökyer: İnsanlarımızın, öğrencilerimizin zihinleri çok karışık. Ne yapacağını bir türlü kestiremeyen, hayatında stratejik karar alması gerekirken sıkıntı yaşayanlara karar verebilme de destek vermek keskin bir viraj. Profesyonel koç; Doğru zamanda, doğru insana güçlü soru sorabilen, sorduğu soru ile ilgili de kişinin düşünmesini sağlayan, o konu ile ilgili tıkandığında kendisinin açmasına yardımcı olur. Koç geçmişle ilgilenmez. Çünkü o psikiyatristlerin işidir. Koç anı değerlendirir, geleceği de danışanın belirlemesine yardımcı olur. Anı yaşayarak kişinin geleceği şekillendirmesine ön ayak olur. 40 dakikalık sakin bir sohbet ortamında kişinin amaçlarını, stratejilerinin belirlenmesine ışık tutulur.

Eren Gökyer kimdir?
1981 yılında Konya’da dünyaya gelen Eren Gökyer, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sineme Bölümü mezunudur. Öğrencilik döneminde ve mezuniyeti sonrasında televizyon ve radyo programları yapan Gökyer, reklam, ekran önü ve arkasına kadar işin mutfağında yer aldı. Çalışma zorunluluğu gereği ağırlıklı olarak reklam sektöründe de çalışan Eren Gökyer, iletişim gücünü geliştirerek Türkiye genelinde bir firmada çeşitli pozisyonlarda çalıştı. Gökyer, Afyonkarahisar’da Eğitim Danışmanı olarak hizmetlerini sürdürüyor. Gökyer evli ve bir çocuk babasıdır.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme