• Haberler
  • Genel
  • Prof. Dr. Ramazan Şevik soruları cevaplandırıyor

Prof. Dr. Ramazan Şevik soruları cevaplandırıyor

1-Sizi tanıyabilir miyiz? EĞİTİM-ÖĞRETİM Adı Soyadı : Ramazan Şevik Doğum Tarihi : 09.01.1963 Doğum Yeri : Koçbeyli (Şevikli) köyü Çay/Afyon İlkokul : Koçbeyli Kasabası Çay/Afyon Orta Öğrenim : Bolvadin İmam Hatip Lisesi/Afyon Üniversite(Lisans) : Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1983-1987) Yüksek Lisans : Atatürk Üniv. Fen Bil. Enst. (Su Ürünleri Konusu (1987-1989)) Doktora : Atatürk Üniv. [&hellip]

Prof. Dr. Ramazan Şevik soruları cevaplandırıyor

1-Sizi tanıyabilir miyiz?
EĞİTİM-ÖĞRETİM
Adı Soyadı : Ramazan Şevik
Doğum Tarihi : 09.01.1963
Doğum Yeri : Koçbeyli (Şevikli) köyü Çay/Afyon
İlkokul : Koçbeyli Kasabası Çay/Afyon
Orta Öğrenim : Bolvadin İmam Hatip Lisesi/Afyon
Üniversite(Lisans) : Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1983-1987)
Yüksek Lisans : Atatürk Üniv. Fen Bil. Enst. (Su Ürünleri Konusu (1987-1989))
Doktora : Atatürk Üniv. Fen Bil. Enst. (Su Ürünleri Konusu (1987-1989))
Doçentlik : Ziraat Bilim Kolu, Su Ürünleri Anabilim Dalı (05.11.1998)
Profesörlük : AKÜ, Mühendislik Fak. Gıda Müh. Böl. (2006 – +)
Akademik İlgi Alanı : Su Ürünleri İşlemesi, Ekolojisi ve Yetiştiriciliği ile Et ve Et Ürünleri
YÖNETİCİLİK GÖREVLERİ:
Müdür : Harran Üniv. Bozova Meslek Yük. Okulu 1994-2000
Dekan Yardımcılığı : Harran Üniv. Ziraat Fak. 1996-1999
Bölüm Başkanlığı : Harran Üniv. Ziraat Fak. Zotekni Bölümü 1998-2000
Müdür : TAGEM Bodrum Su Ürünleri Araş. Enst. 2000-2003
Dekan Yardımcılığı :Afyon Kocatepe Üniv. Müh.Fak. 2007- 2008
Müdür :Afyon Kocatepe Üniv. Bolvadin Meslek Yük. Okulu 2008-2008
Dekan : Afyon Kocatepe Üniv. Müh.Fak. 2008-2011
2- Rektör adayı olma sebebiniz nedir?
Uzun yıllar yöneticilik görevi yürüttüm. Bu edindiğim deneyimlerle AKÜ’ ye katkıda bulunabileceğimi düşünüyorum. Bu tecrübelerimin kurumda birlik ve beraberliği tesis etmede birleştirici rol oynayabileceği kanaatindeyim. Yönetici pozisyonundaki insanların bütün görüşlere açık olması ve yargısız infazlar yapmaması gerekir. Aksi takdirde hepimiz kaybederiz, çünkü bizim çocuklarımız bu topraklarda yaşamak zorunda. Özellikle yöneticilerin kendi aralarındaki iktidar yarışının kuruma zarar vermemesi gerekir. Üniversiteden çok sayıda akademisyenin Afyondan ayrılarak başka üniversitelere gitmesinin temelinde kendilerini güvende ve mutlu hissedememeleri yatmaktadır. Afyon bu kadar akademisyeni kaybedecek bir lükse sahip değildir. Bizim üniversitemizden ayrılan birçok akademisyen başka üniversitelerde baş tacı yapılmakta, istediği kadrolara atanabilmekte ve hatta birçoğu yöneticilik görevleri yürütmektedir. Bu ve benzeri sıkıntıları ortadan kaldırmak ve akademisyenlerin kendilerini güvende hissedecekleri bir çalışma ortamı hazırlamak için aday oldum.
3- Rektör olursanız AKÜ’de ne değişecek?
Eğer bu görev bize kısmet olursa huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı tesis etmeye gayret edeceğiz. Kendisini emniyette ve güvende hisseden insanlar iş yerlerine daha istekli gelecekler ve daha verimli çalışacaklardır. Bu kurumda çok kaliteli ve çok nezih bir akademisyen kitlesi var. Bu akademisyenlere gölge olmadan önlerinin açılması yeterlidir. Devletin tahsis ettiği kadroların ihtiyaç önceliği ve akademik hiyerarşi gözetilerek dağıtılması kurum gelişmesi için zorunludur. Ayrıca maddi ve parasal kaynakların da kurum menfaati dikkate alınarak ve günlük politikalardan uzak bir şekilde uzun vadeli ve ülke hedeflerine uygun kullanılması gerekmektedir. Eğer Rektörlük görevi bize nasip olursa bu kaynaklar gereği gibi kullanılmaya azami dikkat edilecektir.
4- Projeleriniz nedir? Rektör olursanız; görev süreniz bittiğinde, nasıl bir üniversite hayal ediyorsunuz?
AKÜ, Bölge ve Ülkemiz için elimizden gelen azami gayret ve çaba içerisinde olacağız. Afyon ve bölge için önceliği olan trafik, mermer, jeotermal ve gıda gibi konularda kendi düşüncemiz olan bazı projelerimiz var. Ayrıca, neler yapabileceğimizi arkadaşlarımızla tartışarak kararlaştıracağız. Aşağıda bazı projelerimizi sizlerle de paylaşmak istiyorum:
AKÜ, ÜLKE ve BÖLGE KALKINMASINA KATKI PROJELERİ
Proje özeti: Proje, AKÜ’ nün bölge ve ülkeye katkılarını ele almaktadır. AKÜ bünyesinde kurulacak olan Araştırma Enstitüsü ve Araştırma Merkezleri bünyesinde bölge ve ülke açısından ekonomik önem taşıyan projeler uygulanacaktır. Bu projeler daha çok Afyonkarahisar bölgesinde ekonomiye güç veren konularda gerçekleştirilecektir. Özellikle yolların kavşağı konumundaki bölgede trafik konusu, enerji, mermer, jeotermal, gıda vb. değişik konularda projeler ve bunların katkıları üzerinde durulacaktır.
Amaç: Ekonomik ve geliştirilebilir durumdaki kaynaklar harekete geçirilecektir. Aynı zamanda bilimsel çalışmalar yapılacak ve bu sayede yüksek lisans Doktora programları ile hem bilim adamı yetiştirilecek hem de yurtdışından öğrenci ve uluslararası yayınlar yapılacaktır.
AKÜ,
MÜHENDİSLİK ve DOĞA BİLİMLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
A)YENİLENEBİLİR ENERJİ ANABİLİM DALI
1- Güneş Enerjisi: Üniversitenin Elektrik ihtiyacının karşılanması ve fazlasının (özellikle yaz aylarında) interkollektör hatta verilmesi. Bu projede Elektrik Mühendisliği ve Güneş ve Rüzgâr Enerjisi Araştırma Merkezi (GURAM) aktif rol alacaktır.
2-Jeotermal Isıtma: Halen yapımı devam eden, üniversitenin jeotermal enerji ile ısıtılması projesinin hızlandırılması. Bu projede Jeoloji Mühendisliği ile Jeotermal Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) etkin rol alacaktır.
B)JEOTERMAL ANABİLİM DALI
1-Sağlık ve Kaplıca Turizmi: Kaplıca ve sağlık turizminde sağlıklı bir toplum oluşturmak için yeni adımların atılması sağlanacaktır. Bu proje Araştırma hastanemiz ile Fizik tedavi ve Rehabilitasyon anabilim dalı tarafından gerçekleştirilecek.
2-Jeotermal Isıtmalı Seracılık: Jeotermal seraların avantajları:
a)Verim %50-60 artmaktadır
b)Jeotermal Karbondioksitin sera atmosferine verilmesi verimi %40 artırmaktadır (Fotosenteze destek CO2 gübrelemesi).
c)Yeterli sıcaklık ile gerekli havalandırma yapılabildiği için sera içi rutubet yükselmemekte ve bu da hastalık oluşumunu engellemektedir.
d)İdeal iç sıcaklık hormonsuz üretimi mümkün kılmaktadır.
C)TRAFİK-İLK YARDIM-TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI
1-Afyonkarahisar pilot bölgesi ile başlanarak Türkiye genelinde trafikte kör noktaların belirlenmesi ile ölümlü ve sakatlıkla sonuçlanan kazaların önlenmesi projesinin hızlandırılması sağlanacaktır. Bu projede İnşaat ve Harita Mühendislikleri ile Coğrafya Bölümü etkin rol oynayabilir.
2-Afyonkarahisarın konumu gereği trafik kazalarının yoğun olduğu bölgede bulunması nedeniyle ve diğer kazalar sonucu oluşabilecek vakalara acil ve doğru müdahalelerin yapılması için güçlü bir sağlık biriminin kurulması projesi gerçekleştirilecektir. Bu proje Tıp Fakültemizin ilgili birimleri ile gerçekleştirilecektir.
D)GIDA ANABİLİM DALI
1-Türkiye’nin ithal ettiği ara mallarından yiyecek/içecek sanayisinde kullanılan aroma maddelerinin üretimi. Kimya, Gıda Mühendisliği ve Gıda Araştırma Merkezi rol alacaktır.
2-Afyon lokumu (Geleneksel lokum =Turkish Delight), Afyon sucuğu (Geleneksel Türk sucuğu), Afyon kaymağı ve Afyon ekmeğinin iyileştirilmesi ve raf ömrünün uzatılması çalışmaları. Bu proje Gıda Mühendisliği, Gıda Araştırma Merkezi ve diğer ilgili bölümlerle birlikte yapılacaktır.
E) MERMERCİLİK (DOĞALTAŞ) ANABİLİM DALI
Mermer, traverten ve diğer doğal taşların kırılma ve kaymazlık gibi teknik özelliklerinin geliştirilmesi ve farklı tasarımların gerçekleştirilmesi çalışmaları. Bu proje Maden Mühendisliği ve Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuarı (DAL) ile birlikte değerlendirilecektir.
F)MALZEME ANABİLİM DALI
Özellikle ithal edilen mamul ve yarı mamul malzemelerden üretilebilecek özellikte olanların belirlenmesi ve üretim çalışmaları. Bu proje Mühendislik-Malzeme ve Teknoloji Fakültesi-Metalürji Mühendislikleri ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) ile birlikte gerçekleştirilecektir.
G)HARİTA ANABİLİM DALI
CBS=Coğrafi Bilgi Sistemleri projesinde başta küçük boyutlu uzaktan algılama uçakları ile veri toplama yapılacaktır. İlerleyen süreçte ülkeye katkıda bulunabilecek verilerin toplanması ve değerlendirilmesi (tarımsal verimlilik, kirlilik vb. izleme) yapılacaktır. Bu proje Harita Mühendisliği ile birlikte yapılacaktır.
DİĞER PROJELER
H)TURİZM ANABİLİM DALİ
1-Kocatepe Zaferi Gezi ve Tanıtımları (Turizm Fakültesi)
2-Frig Vadisi gezi ve tanıtımları projesi (otel müşterileri için). (Turizm Fakültesi)
3-Eber-Akşehir-Karamık kuş gözetleme ve doğa gezileri projesi. (Turizm Fak.- Biyoloji Böl.)
4-Sultandağı Kayak Merkezi çalışması projesi. (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu)
I)KARDEŞ TOPLULUKLAR ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ülkemizi ve Bölgemizi ilgilendiren konularla ilgili bilimsel ve tarihsel gerçekleri araştıran bir merkezi önce güçlendirmek ve sonra bir Enstitüye dönüştürme projesi. Bu projede Tarih ve Çağdaş Türk Lehçeleri bölümleri rol alacak.
Görev süremiz bittiğinde kendi ayakları üstünde duran, ürettiği bilgiler ve teknolojiler ile bölge kalkınmasına ve istihdama katkıda bulunacak bir üniversite bırakmayı hayal ediyorum.
5- Üniversite sanayi işbirliği konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Sanayi bakanlığında Ülkemizin ithal ettiği ara mallarının listesi vardır. Bunlardan özellikle bölgemiz için uygun olanların üretimi için sanayi projeleri hazırlamayı hedefliyoruz. Bu konuda kişisel olarak bazı düşüncelerim var. Ancak, bunlar büyük yatırım projeleri olduğu için bunları netleştirmeden şimdilik kamuoyu ile paylaşamıyoruz. Afyon için istihdama katkı yapacak bu projeleri görev alırsak sizlerle paylaşacağız.
7-Marka kent konusunda üniversitemiz, Afyon’a ne gibi katkılar sağlayabilir?
Gerçekten marka kent olma noktasında Ülkemizdeki ender illerden birisi Afyondur. Termalin başkenti, gıdanın başkenti, mermerin başkenti gibi kendine has markalar oluşturacak özelliklere sahiptir. Ayrıca, haşhaş, manda kaymağı, kiraz gibi çok özel değerleri vardır. Bunların her birisi ayrı bir ekonomik kaynaktır. Sadece bu değerlerin hijyenik ortamlarda üretim ve tanıtım sorunları vardır. Üniversite bu gibi kaynakların Afyon ekonomisine kazandırılması ve tanıtımında her türlü çalışma ve araştırmayı yapabilir.
8- Afyonkarahisar’ın üniversiteyle bütünleşmesi, halkın üniversitenin sosyal imkânlarından daha fazla yarar sağlanması konusunda ne düşünüyorsunuz.
Halkın üniversite ile bütünleşmesi ve üniversitenin sosyal imkânlarından yararlanması konusunda yapılabileceklerin bazılarını aşağıdaki başlıklarda özetleyebiliriz:
Sosyal Sorumluluk Bilinci çerçevesinde farklı kampanyalar organize ederek, Afyonkarahisar il ve ilçelerindeki yoksul ve bakıma muhtaç kişilere yardımlarda bulunmak, üniversitemizin halk tarafından benimsenmesini sağlamak
Daha çok fakir semt ve köylerdeki okullardan kardeş okullar seçerek buralara kitap, ihtiyaç görebilecek ancak üniversitede kullanılmayan bilgisayar, projeksiyon makinesi gibi katkılarda bulunmak.
Sosyal tesisler ve konferans salonları gibi alanların Afyon halkının hizmetine açılması ve buralardan yararlanmak isteyenlere bu hizmetleri sunulmaya çalışılmak.
Halkımızın ve personelimizin sağlıklı yaşam için spor yapmalarını teşvik etmek ve bu amaçla Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nun altyapısını personel, öğrenci ve halkımıza tüm kapasiteyle açmak.
Piyasadan daha uygun ücretlerle çeşitli kurslar düzenlemek ve bu sayede istihdama katkıda bulunmak
9- Kampüslerin durumu ve planlamasıyla neler hedefliyorsunuz? Merkez kampus dışındaki kampüslerin sosyal imkanlarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmanız olacak mı?
Kampüslerin durumu ve planlaması konusunda bazı hedeflerimiz vardır. Örneğin Ali Çetinkaya kampüsü daha önceden de planlandığı gibi sağlık kampüsü olarak düşünülmektedir. Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri bu bölgede toplanabilir. Ayrıca, Ahmetkarahisari kampüsünün sit durumu incelenerek Afyon Meslek Yüksek Okulu bu bölgeye planlanabilir.
Ali Çetinkaya Kampusu’nda da sosyal tesis faaliyetleri konularında çalışma yapılacaktır. Başta sosyal tesis ve yemek olmak üzere personelin hem daha ucuz ve daha temiz hem de tüm gün yararlanmasını sağlayacak bir alan oluşturulabilir.
Turizm Fakültesi ve yüksek okullarımızın uygun bölümlerinin altyapılarını kullanarak Tıp Fakültesi Hastanesi çevresindeki alana bir Kampüs Otel’i hayata geçirilebilir.
Gittikçe büyüyen ve karayollarının keşistiği kavşakta bulunan Hastane kompleksinde yatan hastalarımızın yakınlarının konaklayabileceği ve aynı zamanda üniversitemiz misafirlerinin konuk edileceği, Kampüs Otel büyük bir eksikliği giderebilir
10- Öğrenci alamayan bölümler ve myo programlarıyla ilgili bir planlamanız var mı?
Öğrenci alamayan bölümlerin durumu ilgili birimlerdeki akademisyenlerle incelenmelidir.
Temel Bilimlerle ilgili bölümler ülkemiz biliminin gelişmesi için zorunludur. Bu bölümler ya isimlerini değiştirmek ya da farklı disiplinlerdeki akademisyenlerimizi bir araya getirerek yeni bölümler açmak suretiyle aktif tutulabilir.
Ülkemizdeki üniversite sayısının artması, bölümlerin çoğalması gibi nedenlerle kapanan ve kapanma tehlikesi olan bölümleri güçlendirmek ve tanıtımları için çalışmalar yapılabilir.
Son çare olarak Fizik ve kimya gibi bölümlerdeki akademisyenler biyomedikal, mekatronik, eczacılık ve diğer mühendislik veya Teknoloji Fakültelerinde istihdam edilebilir.
11- Akademisyen ve idari personel konusunda geçmiş dönemlerden farklı olarak ne gibi planlama hedefliyorsunuz? Öğrencilere yönelik ne gibi çalışmalarınız olacak?
Akademik personelin özlük haklarını gözeterek, kadroları zamanında verilmeli ve kadro konusu asla bir tehdit unsuru olarak kullanmamalıdır.
İdari personelin bu kurumun lokomotifi olduğu unutulmamalı ve yemek, servis gibi hizmetlerden yararlandırılması sürdürülmelidir. Mümkünse daha ucuz ve daha kaliteli yemeklerden yararlanması için imkânlar araştırılmalıdır.
Öğrencilerimizin bu ülkenin geleceğinin emanet edileceği gençler olduğu unutulmamalıdır. Her türlü sorunları için başvurabilecekleri birimler oluşturulmalı ve özellikle daha kaliteli ve hijyenik yemek sorunu gibi ihtiyaçları dikkatle giderilmelidir.

Bakmadan Geçme