• Haberler
  • Genel
  • Prof. Dr. Mustafa Solak soruları cevaplandırıyor

Prof. Dr. Mustafa Solak soruları cevaplandırıyor

1- Sizi tanıyabilir miyiz? 1953 yılı Eskişehir doğumluyum. Lisans eğitimimi 1976'da Atatürk Üniversitesi'nde doktoramı ise 1985 yılında Anadolu Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Genetik Anabilim Dalında tamamladım. 1986 yılında bu anabilim dalına Yardımcı Doçent olarak atandım. 1992'de aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalında Doçent unvanı aldım. 1999'da da Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi'ne [&hellip]

Prof. Dr. Mustafa Solak soruları cevaplandırıyor

1- Sizi tanıyabilir miyiz?
1953 yılı Eskişehir doğumluyum. Lisans eğitimimi 1976’da Atatürk Üniversitesi’nde; doktoramı ise 1985 yılında Anadolu Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Genetik Anabilim Dalında tamamladım. 1986 yılında bu anabilim dalına Yardımcı Doçent olarak atandım. 1992’de aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalında Doçent unvanı aldım. 1999’da da Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi’ne Profesör olarak atandım. Halen AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesiyim.
48’i uluslararası, 46’sı ise ulusal hakemli dergilerde olmak üzere alanında toplam 94 bilimsel makalem ile 47’si uluslararası, 76’sı ise ulusal düzeydeki bilimsel toplantılarda sunulan toplam 123 bildirim bulunmaktadır. 4 kitapta bölüm yazarlığı, bir kitapta da editörlüğüm bulunurken, 14 bilimsel projenin yürütücülüğünü ve 15 lisansüstü tezin de danışmanlığını yaptım.
Değişik üniversitelerde pek çok farklı yönetim kademesinde idari görevlerde bulundum. Halen AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdürmekteyim. 2008-2011 yılları arasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Danışmanlığı, Denetleme Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı görevlerini icra ettim; YÖK Tıp-Sağlık Komisyonu Üyeliği ile Üniversite Hastaneleri Komisyonu Üyeliği ve Vakıf Üniversiteleri Değerlendirme ve İnceleme Komisyonu Üyeliklerim de halen devam etmektedir.
Yine farklı görevlerde bulunduğum diğer akademik kurul, konsey ve komisyonlar arasında; AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Etik Kurul Üyeliği ve Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı Genetik Hastalıkları Bilim Komisyonu Üyeliği, Sağlık Meslekleri Kurulu Üyeliği, Termal Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu Üyeliği, Üniversitelerarası Kurul Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanlığı görevleri sayılabilir.
Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyeliği ve Kanser Çalışma Grubu Üyeliğim ile TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliğim de devam etmektedir. Halen Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktayım. Evli, iki çocuk ve iki torun babasıyım.
2- Rektör adayı olma sebebiniz nedir?
Afyon Kocatepe Üniversitesi; evrensel bilim ilkelerinin hayat bulduğu, çağdaş yönetim kurallarının uygulandığı, engelsiz üniversite çabalarında öncü, ayrımcı yaklaşımların değil, çalışma barışı ve huzurun var olduğu, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin dengeli olarak yürütüldüğü, bilgi ve hizmet üreterek toplumun geleceğinin şekillendirildiği, bilimsel birikimi ile bir bölge üniversitesidir. Kurulduğu 1992 yılından bu yana da ilerlemesini, doğru ve kararlı adımlarla sürdürmeye devam etmektedir. 21 Mart 2011 tarihinde Rektörlük görevine başlamamdan bu yana bu süreç, üniversitemizin hak ettiği demokratik, özgür, barışçıl ve güncel teknolojiyi benimseyen bir yaklaşım ile yönetilmiş ve önemli düzeyde de ivme kazanmıştır. Gelinen noktada hem Üniversitemizin hem de şehrimizin gelişimi ve geleceği adına önemli adımlar atılmıştır.
1999 yılından bu yana yönetiminin her kademesinde hizmet etme olanağı bulduğum ve birlikte emek verdiğim Üniversitemizi geçtiğimiz dört yıllık süreçte kat edilen yolun daha ilerisine taşımak, her anlamda daha da geliştirmek; bölgemizde “Örnek Üniversite” olma haline getirmek amacıyla çıktığım bu yolda, “Sınırları birleştiren şehirde, sınırları aşan bir üniversite” için yeniden rektör adayı olmaya karar verdim.
3- Rektör olursanız Üniversitede ne değişecek?
Üniversitemiz için, Afyonkarahisar ili için, bölgemiz ve Ülkemiz için yapılması gereken çok şeyin olduğunun bilincindeyim. Bu bilinç ve uzun yönetim deneyimimle yeni dönemde de Üniversitemizin, Şehrimizin ve Ülkemizin hizmetinde olmaya devam etmek amacıyla yeniden Rektör adayı oldum.
Rektörlük görevi, tarafıma bir kez daha tevdi edildiği takdirde; yeni dönemde şehrimizin yüzlerce yıldır sahip olduğu tüm yolların “kesişme noktası” özelliğini; AKÜ’de de bir araya getirmek ve “Uluslararası Üniversite” hedefine erişmek için çalışmalara durmadan devam etmek, planlanmış projeleri uygulamak temel prensibim olacaktır. AKÜ; barış ve huzurun hâkim olmaya devam ettiği, “bir üniversite” haline gelecektir. Kalite odaklı yeni yatırımlarla birlikte hak ettiği noktanın çok ilerisine taşınacaktır.
4- Projeleriniz nedir? Rektör olursanız; görev süreniz bittiğinde, nasıl bir üniversite hayal ediyorsunuz?
Yeni dönemde gerçekleştirmek üzere planlanan projelerin belli başlı olanlarını maddeler halinde ��u şekilde sıralayabilirim:
2012 yılı, Aralık ayında hizmete sunulan ve verdiği nitelikli sağlık hizmeti ile kısa sürede bölge halkımızın teveccühünü kazanan “Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi”nden sonra yeni dönemde yeni bir sağlık yatırım projesi daha faaliyete geçirilecektir. Bu proje, “180 Yataklı Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi Projesi”dir. 30 bin m2 kapalı alana sahip “Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi ile Radyoterapi Ünitesi”nin Yapım İşi İhalesi, 27 Ocak 2015 tarihinde yapılmıştır.
Hastane Binasının bir bölümü olan “Radyasyon-Nükleer Tıp Ünitesi kısaca Radyoterapi Ünitesi” ise 2015 yılı Eylül ayı içinde tamamlanarak, hastane ana binasının tamamlanması beklenmeden hizmet vermeye başlayacaktır. Yeni hastane bünyesinde “Çocuk Onko-Hematoloji Kemoterapi Ünitesi, Yetişkin Kemoterapi Ünitesi, Pediatrik ve Erişkin Kemik İliği Nakil Ünitesi, Endoskopi Ünitesi, Outpatient Kliniği, Cerrahi Onkoloji, Jinekolojik Onkoloji, Bronkoskopi Ünitesi, Radyoloji Ünitesi, Afarez Ünitesi, Tıbbi Onkoloji Ünitesi, Psikoonkoloji Ünitesi” gibi birimler bulunmakla birlikte toplam 10 adet ameliyathane, 79 yatak kapasiteli yoğum bakım ünitesi yer alacaktır,
Afyon Meslek Yüksekokulu Ahmet Necdet Sezer Kampüsünde inşa edilecek yeni binasına taşınarak daha rahat ve güncel, eksik donanımların giderildiği ortamda ve organize sanayi bölgesine yakın alanda öğrencilerimizin uygulamalarına geniş imkân verilecek,
Dinar Meslek Yüksekokulu’nun ihtiyacı olan Sosyal Tesis Binasının inşaatı yapılmış olacak,
Merkez kampüste, projesi önceden hazır hale getirilen Yaşam Merkezi inşa edilerek, faaliyete geçirilecek,
Merkez kampüste termal enerji ile ısınmaya geçilecek,
Merkez kampüste Harita Mühendisliği ile Coğrafya Bölümlerinin kullanacağı Meteoroloji İstasyonu kurulacak,
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında proje çalışmalarına başlanacak; bölge şartlarına uygun yetişen Tıbbi ve Aromatik özelliği olan her hedef bitkinin uçucu yağ örnekleri ile ilk ürünü üretilerek, ticarileşme süreçlerine destek verilecek. Projelere danışmanlık yapılacak,
Diş Hekimliği Fakültesi’ne öğrenci alınarak, “Diş Hekimliği Eğitim Programı” başlatılacak,
Eczacılık Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi faaliyete geçirilecek,
Sağlık Yüksekokulu’nun öğretim üyesi eksikliği tamamlanarak, Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüşümü gerçekleştirilecek,
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun öğretim üyesi eksikliği giderilerek, Spor Bilimleri Fakültesi’ne dönüşümü sağlanacak,
Eğitim ve Teknoloji Fakülteleri’nin ihtiyacı olan eğitim binaları tesis edilecek,
Turizm Fakültemizde sürdürülen eğitimin kalitesi için her türlü önlem alınacak; Aşçılık Programı için “Uygulama Mutfağı” tesis edilecek, başta bölgemizde sayıları giderek artan 5 yıldızlı Termal Oteller, Belgeli Yataklı Turizm İşletmeleri ile diğer kuruluşlara dil bilen nitelikli eleman yetiştirilecek,
Termal Sağlık Turizmi ile ilgili çalışmalara artan hızda devam edilecek,
Elektrikle çalışan otomobil projesi gibi yeni teknolojilere yönelik projeler öncelikli olarak desteklenecek,
Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve Programı kapsamında proje kazanabilmek için bu ülkelerden proje ortağı (partner) bulma faaliyetlerine destek verilecek,
Değişim programlarına (Erasmus, Mevlana, Farabi) öğrenci katılımının artması sağlanacak; kurumsallaşma çalışmaları tamamlanacak,
Meslek Yüksekokullarımızın bina ve donanım ihtiyaçları ivedilikle giderilecek,
Üniversitemiz bünyesinde ön lisans eğitimi veren 15 Meslek Yüksekokulu, lisans eğitimi veren 18 Fakülte ve Yüksekokulu ile lisansüstü eğitim veren 5 enstitümüzde eğitim öğretimin sürekli iyileştirilmesine gayret edilecek.
5- Üniversite-sanayi işbirliği konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Üniversite-sanayi işbirliği konusu, önceliklerimizden birini oluşturmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde “KOSGEB-Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ile Sektörel İlişkiler ve Teknoloji Transfer Ofisi (SİTTO)” faaliyete geçirilerek, Üniversite-Sanayi işbirliği alanında belli bir mesafe alındı. Halen 9 adet proje işlem görmektedir. Bu sürecin ikinci aşaması “Zafer Teknoloji Bölgesi”nin kurulması sürecidir.
Kurulma çalışmaları son aşamaya gelen “Zafer Teknopark, Teknoloji Geliştirme Bölgesi” için öngörülen Anonim Şirket kurma işlemlerinde de son aşamaya gelindi. Bu alandaki en önemli hedeflerimiz ise şu şekilde sıralanabilir:
Teknoloji Bölgesi kuruluşu tamamlanmış olacak; en az 10 firma ile bu merkez faaliyete geçirilecek. AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine hız verilecek; Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firma sayısının artması için her türlü çaba sarf edilecek. TEKMER’de aktif olarak işlem gören proje sayısının artmasına çalışılacak. SİTTO’nun alan faaliyetleri hızlandırılacak. Havacılık Sanayii’ne ilişkin bazı ürünlerin Teknopark bünyesinde ilimize kazandırılmasına öncülük edilecek.
6- “Marka kent” konusunda üniversitemiz, Afyonkarahisar’a ne gibi katkılar sağlayabilir?
Türkiye’de son yıllarda marka şehir olma çabasının ivme kazandığı görülmektedir. Hemen hemen tüm şehirlerde bu konuya yönelik ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde artık rekabet yalnızca şirketler arasında değil, şehirler ve bölgeler arasında da yapılmaktadır. Bunun tabii bir sonucu olarak bazı kentler sahip oldukları özellikleri ve kaynakları doğru yönetmek suretiyle markalaşmayı sağlayarak rekabet avantajları elde etmektedir. Afyonkarahisar’ın marka kent olması demek bir cazibe merkezi olması, kaynaklarını doğru yönetmesi ve kentin yaşam kalitesinin yükselmesi demektir. Marka kent olabilmek için öncelikle kentin kendi kaynaklarının farkına varması bir marka kent olma vizyonunu geliştirmesi gerekir.
Üniversitemizde sürdürülen eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra başlıca araştırma konuları içinde şehrimizin de en önemli marka değerleri arasında yer alan mermer ve doğaltaş, gıda ve gıda ürünleri ile termal sağlık turizmi alanları yer almaktadır. Ayrıca Enerji alanı ile Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ticarileştirme alanı da hedef alanlardır. Bu alanlarda üretilecek projelere destek verilerek yeni gelir alanları oluşmasına katkıda bulunulacaktır.
7- Afyonkarahisar’ın üniversiteyle bütünleşmesi, halkın üniversitenin sosyal imkânlarından daha fazla sağlanması konusunda ne düşünüyorsunuz?
İlimizin üniversite ile bütünleşmesi, halkın sosyal imkânlardan daha fazla yararlanması temel hedeflerimizden biridir. Bu durum, Üniversitemiz öğretim elemanları ile ilimizdeki firma sahipleri ve girişimcilerimizin çok sayıda teknolojik ve sosyal projelerde birlikte bulunmaları ve birlikte uygulamalarıyla, sosyal ve kültürel faaliyetlere kent halkının katılımının sağlanmasıyla ve halkının istediği ve beklediği sosyal sorumluluk projelerine daha fazla destek verilmesiyle gerçekleşecektir. Halkımızın üniversitenin sosyal ve kültürel imkânlarından yararlanması için çeşitli uygulamalar sürdürülmektedir. Bu bağlamda ANS Kampüsünde Eylül 2014 tarihinde hizmete açılan Merkez Kütüphane tüm ilimiz okuru ve öğrencisinin hizmetine açılmıştır. Yine Kongre Merkezi ile konferans salonlarımız, spor tesislerimiz, Konservatuvar ortamı ve güzel sanatlar merkezimiz kendi personelimizle birlikte halkımızın da hizmetindedir. Bu yöndeki teşvik ve gayretimiz artarak sürdürülecektir.
8- Kampüslerin durumu ve planlamasıyla neler hedefliyorsunuz?
Üniversitemiz bünyesinde 5 kampüsümüz bulunmaktadır. Bunlardan üçü şehir merkezindedir, Bunlardan ilki Ahmet Necdet Sezer Kampüsü kısaca Merkez Kampüsü, İkincisi Ali Çetinkaya Kampüsü – Sağlık Kampüsü, Üçüncüsü de Şuhut Yolu Üzerinde bulunan Ahmet Karahisari İlahiyat Kampüsüdür. Bu kampüslerimiz giderek tematik kampüs halini almıştır.
Diğer iki kampüsümüzden biri Bolvadin diğeri ise Sandıklı ilçelerimizde yer almaktadır. Şehir merkezindeki kampüslerimizden ANS ve AKH kampüslerimizde önemli düzeyde iyileştirme ve düzenlemeleri gerçekleştirdik. AÇK olarak ifade edilen Sağlık Kampüsündeki iyileştirme yeni tesis kurma çalışmaları devam edecektir.
Sandıklı ilçesindeki Yunus Emre Kampüsünde yeni inşa edilen tesis ve çevre düzenlemeleri kampüsümüz yeni bir çehreye kavuşmuştur. Bolvadin Kırkgöz kampüsündeki iyileştirme ve yeni tesis inşa çalışmalarına devam edilecektir.
9- Öğrenci alamayan bölümler ve MYO programlarıyla ilgili bir planlamanız var mı?
Bu alanda çalışmalarımız belli düzeyde sürdürülmektedir. Öğrenci alamayan ama tercih edilen bölüm ve programlarımız, alınan öğretim elemanlarıyla güçlendirildi. Bu bölümlere kontenjan almak için gayret göstereceğiz. Tercihte sıkıntı duyulan bölümleri kapatıp, tercih edilecek yeni programlar açacağız ve yeni kontenjan talebinde bulunacağız.
10- Akademisyen ve idari personel konusunda geçmiş dönemlerden farklı olarak ne gibi planlama hedefliyorsunuz? Öğrencilere yönelik ne gibi çalışmalarınız olacak?
Bu başlık altında şunları ifade edebilirim. Üniversitemizde görevli akademik personelimiz için geçtiğimiz dört yılda temel olarak; düşünce inanç ve faaliyetlerinde özgür, barışçıl ve rahat bir ortam, BAP ve diğer proje fonlarından yararlanmada adalet ve hakkaniyet ölçüsünde davranma, yurt içi ve yurt dışı kongre ve bilimsel faaliyetlere katılmada azami gayret ve destek verildi. Bu destekler bütçe imkânları ölçüsünde artarak devam edecektir.
Yine idari personelimiz için de düşünce ve faaliyetlerinde özgür ve rahat bir ortam sağlandı. Kendilerinden üniversitemize daha fazla katkıda bulunmaları yönünde çeşitli uygulamalar gerçekleştirildi. Haftalık bilgilendirme toplantıları, her zaman yurt içi ve yurt dışı bilgi ve görgü arttırıcı görevlendirmeler yapıldı. Bu tür gayretlerimiz devam edecektir.
Diğer taraftan dört yıllık dönemimizde öğrencilerimize yönelik çok çeşitli faaliyetleri gerçekleştirdik. Bunlar arasında Kampüslerde bulunan tüm derslikleri elden geçirerek üniversiter yapıya kavuştu. Ders araç ve gereçleri yenilendi. Yeni spor tesisleri inşa edildi. Eğitim binalarının çok önemli bir kısmı engelsiz hale geldi. Yeni merkez kütüphane ile öğrencilerimizin temel ihtiyacı giderildi. Üniversite meydanı, kafeler tesis edilerek, yaşam alanları oluşturuldu. Bu yöndeki çalışmalarımız artarak sürecektir.

Bakmadan Geçme