Prof. Dr. İbrahim Demirkan soruları cevaplandırıyor
1-Sizi tanıyabilir miyiz?Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde 1967 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden 1990 yılında mezun oldu. Bir süre Çevre Bakanlığı’nda çalıştı. 1994 yılında YÖK’ün yurtdışı bursunu kazanarak İngiltere’ye gitti. Liverpool Üniversitesi’nde 1998 yılında doktora derecesi aldı. Doktora sonrası aynı üniversitede post-doc olarak çalıştı. 2001 yılında Kafkas Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. oldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde 2005 [&hellip]
1-Sizi tanıyabilir miyiz?
Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde 1967 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden 1990 yılında mezun oldu. Bir süre Çevre Bakanlığı’nda çalıştı. 1994 yılında YÖK’ün yurtdışı bursunu kazanarak İngiltere’ye gitti. Liverpool Üniversitesi’nde 1998 yılında doktora derecesi aldı. Doktora sonrası aynı üniversitede post-doc olarak çalıştı. 2001 yılında Kafkas Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. oldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde 2005 yılında Veteriner Cerrahi alanında Doçent ve 2011 yılında Profesör ünvanını aldı. İlgi alanları arasında veteriner cerrahi, sığır topallıkları (özellikle digital dermatitis), immunopatoloji, mikrobiyoloji (Treponema türleri), moleküler epidemiyoloji, anesteziyoloji, küçük hayvan ortopedisi (özellikle kalça eklemi) ve onkoloji (kolorektal kanser) bulunmaktadır. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı, Klinik Bilimler Bölüm Başkanlığı, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Üyeliği, Senato Üyeliği, Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü yaptı. Aksaray Ünviersitesi Veteriner Fakültesi Kurucu dekanıdır. Ulusal 21 ve uluslararası 36 adet bilimsel makale, 6 adet kitap bölümü çevirisi, 20 adet ulusal ve uluslararası kongrelerde sözlü sunum ve 8 poster bildirisi vardır. Bu makalelere 350 atıf almıştır. Türk Veteriner Cerrahi Derneği “En Başarılı Genç Araştırıcı Ödülü, 2000” ve TÜBİTAK Hüsamettin Tugaç Vakfı “Araştırma Ödülü, 2000” sahibidir. Veteriner Onkoloji Derneği’nin kurucu üyesi ve halen yönetim kurulu başkanıdır. İki adet TÜBİTAK projesi tamamladı ve Avrupa Birliği Leonardo da Vinci projesinde görev aldı. Akademik faaliyetler için Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Macaristan, Almanya, Avusturya, Portekiz, İspanya, İtalya, İskoçya ve Polonya’da bulundu. İleri düzeyde İngilizce bilen Demirkan evli ve iki çocuk babasıdır.
2- Rektör adayı olma sebebiniz nedir?Uluslararası akademinin inceliklerini tecrübe etmiş, kurumsal düşünen, idari deneyime haiz, istişarenin önemini bilen, dinleyen, sorumluluk sahibi, ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen, birleştiren, açık fikirli, çalışana ve hakka taraf, şeffaflığı önemseyen birisi olarak gururla hizmet ettiğim üniversitem, şehrim ve ülkem için yapılacak daha çok şeylerin olduğuna inanarak akademisyenlik ve vatandaşlık görevimin gerekliliklerinden biri olarak rektör adayı oldum.
Afyonkarahisar ve dolayısıyla Üniversitem coğrafi konumu, tarihi ve kültürel birikimi, demografik yapısı ve Cumhuriyetin kazanıldığı toprakların üzerinde bulunmasından dolayı çok müstesna bir konumdadır. Bu durumu avantaja çevirmek için rektör adayı oldum.
Akademik ve mesleki alanlarda bilginin keşfine, gelişimine, iletişimine ve uygulamasına önem veren, en kaliteli lisans ve lisansüstü programları sunma misyonuna sahip, bunun yanında araştırma ve geliştirme yoluyla yeni anlayış ve bakış açıları üretmeyi amaç edinen bir üniversite gerçekleştirmek için aday oldum.
Sadece diploma veren değil aynı zamanda öğreten bir kurum tasavvur ettiğim için aday oldum.
21’inci yüzyılda, tarihe ve geleneklere saygılı, bilimsel düşünen, kamu üniversiteleri arasında üstün bir konumda ve cazibe merkezi olma yolunda çaba, azim ve kararlılığında bir kurum teşekkül için rektör adayı oldum.
3- Rektör olursanız AKÜ’de ne değişecek?2023 Yüksek Öğretim Vizyonu’nu gerçekleştirmek en büyük hedefimizdir. Vizyon 2023 hedeflerine ulaşıldığında arzu ettiğimiz bir akademi hem bölgesine hem ülkesine hem de küresel anlamda tüm insanlığa hissedilir katkı sağlayacaktır. En kıymetli değerimiz ve zenginlik kaynağımız, genç ve dinamik bir üniversite olmamızdır. Ülkelerin zenginliği ne tarım potansiyeli, ne yer altı ve yer üstü zenginliklerinin çokluğu, ne ağır sanayi yatırımları ile ölçülüyor. Bilgi çağının en büyük zenginlik ölçüsü bilgi üretme, bilgiyi teknolojiye uyarlama ve teknoloji ihraç eder hale gelmektir. Önümüzdeki süreçte bilgi toplumu olmanın bütün gerekleri eksiksiz olarak yerine getirilecektir.
Üniversitede rektör olmam durumunda iç huzur tesis edilecek. Ne pahasına olursa olsun, bedel ödesem de, iç barışı sağlamak için gerekeni yapacağım. Üniversitesi ile yakından ilgilenen bir rektör olacağım. Rektör ve tüm yönetim kademesi 24 saat ulaşılabilir olacak. Rektörlük yönetim kademesi ile görüşme yapabilmek için öğretim elemanlarının telefonla randevu alma sistemi kaldırılacak. Haftalık 40 mesai saatinin en az 15 saati kurum içi görüşmelere ayrılacak. Basın ve Halkla iyi ilişkiler kurulacak, yapılanlar ve yapılmak istenenler açıkça anlatılacak.
Makam aracı saltanatına son verilecektir. Araçlar müdür ve dekanların şahsi kullanımlarına değil, okullara tahsis edilecek, kurum aracı olduğu arma ve çıkartmalar ile belirtilecektir. Hizmet alımında FAYDA-MALİYET analizi gözetilecek.
4- Projeleriniz nedir? Rektör olursanız; görev süreniz bittiğinde, nasıl bir üniversite hayal ediyorsunuz?
İlk olarak yatırımlara sahip çıkacağız. Eczacılık Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi etkin hale getirilecek. Mevcut ödül ve teşvik yönergesi güncellenerek performansa dayalı destekler verilecek. Her proje için teşvik desteği mutlaka sağlanacaktır. Prestijli dergilerde yapılacak eserlere ödül verilecek. Marka, faydalı model, patent, itibarlı ödül alan kişilere özel ödüller verilecek.
Önce sağlık diyerek; Tıp Fakültesine liyakat esas olmak üzere hoca alınacak, halkımızın şehir dışında ve özellikle spesifik alanlarda, sağlık hizmeti arayışına ivedilikle son verilecek. Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi sürecini bizzat takip edeceğim.
Üniversitemizde ötekileştirme, dışlama ve yalnızlaştırma içeren yönetim politikaları ile önce sosyal ve daha sonra bilimsel ortamlarda ekip ve birlik anlayışının yıpratılmış olduğu görülmektedir. Her şeyden önce insanları yaşadıkları ve çalıştıkları üniversite ortamında mutlu ve motive edecek politikalar hayata geçirilecek. Tüm üniversite çalışanları arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için, profesyonel bir yaklaşımla organize edilecek olan proje geliştirme ve akademik işbirliği seminerleri, akademik ve bilimsel başarıları yaygınlaştırma toplantıları, yemekli toplantılar, konser, sergi, tiyatro, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler düzenlenecek.
Güzel Sanatlar Fakültesi ve Devlet Konservatuarı fiziki koşulları birim yapısına uygun hale getirilecek. Afyonkarahisar bilimin ve sanatın kavşağı olacak. Ünivesite yüzme havuzu da tamamlanacak. Profesyonel bir üniversite spor takımı için gereken destek sağlanacak. Beden Eğtimi ve Spor Yüksekokulu’nun çekiciliğini artıracağız.
Akademik ve idari personele apartman veya villa tarzında toplu konut yapılacaktır. Tüm kesime hitap eden kampüste nitelikli bir ‘ÇARŞI’ en kısa zamanda tamamlanacak. Toplu ulaşımda kalite esas alınacak, personel ve öğrenci servisleri çağa uygun hale getirilecektir. Kampüs içi ring servis hizmetleri daha efektif duruma getirilecek.
Göl Projemiz kapsamında ANS Kampüsüne yapay göl/ gölet yapılacak ve çevresi mesire alanı olarak değerlendirilecek. Ayrıca kano, kayık ve kürek çekme faaliyetleri teşvik edilecek. Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu uhdesinde kürek takımı veya yelkenli spor ekibi ve hatta jet ski gibi su sporları için ortam sağlanacak.
İlk aşamada üniversitenin kampüs aydınlatması ve orta vadede bir çok birimin elektrik enerjisini karşılamak ve en nihayetinde tüm üniversitenin elektrik ihtiyacını temin etmek hedeflenmektedir. ANS Kampüsünde yeryüzüne çıkarılacak jeotermal su ile binaların ısınması gerçekleştirilecektir.
Araştırma laboratuvarlarının teknolojik donanımı ve geliştirme kapasitesi güçlendirilecek. Proje bütçe dağıtımında özgün değeri yüksek, orijinal ve katma değer üretecek öneriler desteklenecektir. Marka sayısını arttırmayı hedefleyeğiz. Patent ve hatta Nobel derdimiz olacak. Arzumuz olacak. Bu konularda ısrarcı olacağız. Üreten bir Üniversite, cazibe merkezi bir kampüs alanı tesisi hedeflenecektir. İnovasyon peşinde koşan bir üniversite modeli oluşturulacak, yerelde ve genelde topluma öncü, kurumsal yapı gerçekleştirilecek. İnsan gücü (uzman, teknisyen-tekniker, araştırma görevlisi) ve cihaz bakımından yetersiz olan laboratuarlar tespit edilecek gerekli iyileştirmeler yapılacaktır.
Daha önce gündemde bir süre tutulan ancak gerçekleştiril(e)meyen PET OTEL projesi hayata geçirilecek. Afyon’dan yola çıkan veya transit geçerken konaklayan tatilciler ile Afyon turizmi için şehrimizde olan misafirler pet hayvanlarını AKÜ PET OTEL’e bırakarak onların sağlıklı ve güvende olduklarından emin bir şekilde tatillerini geçirebileceklerdir.
5- Üniversite sanayi işbirliği konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Sektörel bazda firma ziyaretleri yoğunlaştırılacak. Danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılacaktır. Teknokent süreci takip edilecek ve hızla nihayetlendirilecektir. Akademik personel şirket kurma, ortak olma veya yönetimde yer alma imkanlarına kavuşarak ek gelir kaynağı sağlanacaktır.
Üniversite-sanayi işbirliği gerçek anlamda ve bireysel değil, kurumsal olarak sağlanacak, Afyonkarahisar’ın öz ve özgün değerleri korunarak, kentsel gelişimine katkı sağlanmasına öncelik verilecektir. Sanayi şirlketleri ile birlikte çalışabilecek ve iki yönlü fikir alışverişi yapabilecek düzey sağlanacaktır. Yerel üreticimiz, esnafımız ve halkımız ile gönül birlikteliği tesis edilecek. Üniversite-Sanayi ve Üniversite-Toplum işbirliği mutlak sağlanacaktır. Üniversite – sanayi etkileşimini güçlendirecek yapısal dönüşümler için etkin bir şekilde harekete geçilecek. Yan sanayide yürütülen çalışma süreçlerinin AR-GE odaklı olarak daha da iyileştirilmesi teşvik edilecek. Özellikle FİKRİ MÜLKİYET alanında kişilerin yanında ve destekçisi olacağım.
6-Marka kent konusunda üniversitemiz, Afyon’a ne gibi katkılar sağlayabilir?
Mermer, gıda, termal turizm gibi sektörlerde de kalifiye ara eleman ihtiyacı dikkate alınarak mevcut bölümler geliştirilirken gelecekte yeni ihtiyaçlar öngörülerek yeni bölümler açılacaktır. Eğitim süreçlerinde Üniversite-Sanayi işbirliğinin güçlü ve uyumlu sinerjisi sağlanarak uygulama ve staj eğitimleri ile eğitimin kalitesi güçlendirilecektir
Afyonkarahisar vilayetinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütleriyle ilgili alanlarda işbirliği ve paydaş faaliyetlere sıcak bakan bir üniversite olacağız.
Afyonkarahisar’ın pek çok üretim kolunda liderliğinin gelecekte de sürdürülebilmesi için yenilikçi ve sürdürülebilir üretim sistemlerinin geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması için üniversite-kent komisyonlarının geniş katılımlı olarak kurulması ve periyodik fuar, sergi ve konferansların düzenlenmesi yönünde girişimler yapılacaktır.
7- Afyonkarahisar’ın üniversiteyle bütünleşmesi, halkın üniversitenin sosyal imkanlarından daha fazla sağlanması konusunda ne düşünüyorsunuz.
Üniversite ve Kent arasında deneyim aktarımı sağlanacak. Muhataplararası etkileşim düzeyi yükseltilecek. Daha önce yapılan “Çarşamba toplantıları” tekrar gerçekleştirilecek. Ancak toplantı günü bu sefer Perşembe günü olarak tasarlanmaktadır. Toplantıya tüm üniversite mensubu, şehir eşrafı, sanayi ve işadamları, il yönetimi, kamu kurum ve kuruluşu mensupları katılabilecekler.
İlimizin sesi ve görüntüsü olan yerel medya ile “Afyonkarahisar vilayeti ile Üniversite’mizin olması gerektiği yer” konusunda işbirliği ve dayanışma içerisinde olacağız.
Üniversitemizin tüm personelinin kurban ibadetlerini sağlıklı şartlarda, veteriner hekim ve din görevlisi kontrolünde eda edebilmesi için bir kesimhane inşası planlanmaktadır.
8- Kampüslerin durumu ve planlamasıyla neler hedefliyorsunuz? Merkez kampus dışındaki kampüslerin sosyal imkanlarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmanız olacak mı?
Ali Çetinkaya Kampüsü bünyesinde diğer sağlık ile alakalı birimlerin (görüşleri alınarak) toplanacağı bir “Sağlık Kampüsü” oluşturulması tasarlanmaktadır. Eğitim binaları, uygulama araştırma merkezleri ve diğer binalar kendine münhasır renk ve desene sahip olacak. Renk seçiminde ilgili mekanda yaşayan insanların tercihi alınacak ve karar verilecek.
9- Öğrenci alamayan bölümler ve myo programlarıyla ilgili bir planlamanız var mı?
Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Türkiye üniversitelerinde yapmış olduğu yerinde ziyaret ve inceleme neticesinde açıkladığı nihai raporda halen 2 yıllık olan MYO’larının 3 yıla çıkarılması yönünde tavsiye kararı almıştır. Göreve geldiğimizde MYO’ların 3 yıla (6 dönem) çıkarılması için kanaat önderleri ile birlikte irade oluşturmaya çalışacağım ve Yüksek Öğretim Kurulu’nu bu meyanda ikna etme yoluna gideceğim.
10- Akademisyen ve idari personel konusunda geçmiş dönemlerden farklı olarak ne gibi planlama hedefliyorsunuz? Öğrencilere yönelik ne gibi çalışmalarınız olacak?
Kadro tahsisinde liyakat, hakkaniyet ve şeffaflık ön planda olacak. Bulundukları kadroda bekleme süresi dolan hocalarımızın, milli-manevi ve mesleki etik değerlere aykırı bir durumları olmadıkça, bekletilmeksizin talep yazıları yazılarak, yılda bir kaç kez olmak üzere akademik yükseltmeler yapılacaktır. Bu hususta öğretim üyeleri mağdur edilmeyecektir!
Gözlemlerim ve görüşmelerim sırasında en dikkati çeken eksikliğimiz kurum içi insan ilişkilerinin zayıflamış olduğudur. Ötekileştirme, dışlama ve yalnızlaştırma içeren yönetim politikaları ile önce sosyal ve daha sonra bilimsel ortamlarda ekip ve birlik anlayışının yıpratılmış olduğu görülmektedir. Herşeyden önce insanları yaşadıkları ve çalıştıkları üniversite ortamında mutlu ve motive edecek politikalar hayata geçirilecektir.
Bayan öğretim üyelerimiz akademi camiasında ve üniversitede daha fazla temsil düzeyine mutlak ulaştırılacaktır! İnsanlar değil, ürettikleri takip ve takdir edilecek. Yerli malı yanında dünya malı üretmek zorundayız. Menfaatte birliktelik değil, hizmette birliktelik için varım. Öğretim üyelerini akademik kimliği ile değerlendireceğim. Öncekilerin iyi icraatlarından feyz, hatalarından ders alacağım.
Tüm personelin çocuklarının daha nitelikli yetiştirilmesi için AKÜ KOLEJİ (Özel İlk ve Ortaöğretim Okulu)için girişimler yapılacak ve bizzat takipçisi olacağım.
Öğrenci hakları sonuna kadar korunacaktır. Mezun iletişim-irtibatı işler hale getirilecektir. Öğrenci konseyi ile sürekli istişare halinde olacağız. İhtiyaçlar sorun olmadan çözüme kavuşturulacak.
Kampüs içi sosyal aktiviteler, şenlikler, profesyonel ve amatör sanat, spor ve kültür aktiviteleri, yenilik ve üretkenlik yarışmaları, konserler, kitap sergileri, konferanslar, kitap günleri düzenlenecek. Öğrenci danışmanlığını profesyonelleştirmeye gidilecek. Sektör temsilcileri ile öğrencileri bir araya getirecek sergi, fuar gibi aktivitere hız ve ivme kazandırılacak.
Kantin ve yemehanelerde ki gıda güvenliği ve kalitesi takip edilecek. Sağlıklı beslenme sağlanacaktır. Bu kapsamda tüm üniversite personelinin sağlıklı-güvenilir-nitelikli-lezzetli-organik et, süt ve işlenmiş et-süt ürünleri ile yumurta ihtiyacını karşılamak için Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi desteklenecek, daha fazla ve kaliteli üretim yanı sıra yerel gıda üretim ve gıda işleme metotlarını yansıtan üretim yapılması teşvik edilecek.
Şeffaflık bünyesinde kurum içi intranet ağı üzerinden kadrolara atanacak akademisyenlerin sıralı listesini gösteren çizelge yayınlanacaktır. Listede belirtilen süresi dolan ve sırası gelen akademisyene özlük hakkı teslim edilecek. Yine intranet marifetiyle, tüm üniversite personeli arasında iç ilan (doğum, ölüm, atama ve yükseltilme, vasıta-eşya satma veya kirelama, ev satma veya kiralama gibi duyurular) ve haberleşme servisi kurulacaktır. Sadece üniversite kapsama alanında ki internet kullanıcıları bu ilanları görecek. Bu girişimle üniversite mensubu arasında ticaret, dostluk ve iletişim teşvik edilmiş olacak. Bir nevi sosyalleşme sağlanacaktır.
Öğretim elemanları ile diğer personele tahsisli hobi bahçeleri oluşturulacaktır.
Son söz, benim için rektörlük amaç değil, ancak hizmet için bir araç olabilir.