• Haberler
  • Genel
  • Prof. Dr Eroğlu Uyardı: İlaçların Türkiye'de Üretilmesi Lazım

Prof. Dr Eroğlu Uyardı: İlaçların Türkiye'de Üretilmesi Lazım

60'ıncı Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61'inci, 62'nci, 63'üncü, 64'üncü ve 65'inci Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından düzenlenen 8'inci Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Açılış Töreni'nde önemli vurgular yaptı

60'ıncı Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61'inci, 62'nci, 63'üncü, 64'üncü ve 65'inci Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen 8'inci Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Açılış Töreni’nde konuşma yaptı. Prof. Dr. Eroğlu, “Bu çalıştay gerçekten güzel noktaya geldi. Çalıştayın 9’uncusu Eylül-Ekim ayı gibi yapılırsa bütün pazarlayıcı, bu işin üreticiler, dağıtıcılar, pazarlayıcıların da katılmasıyla büyük bir toplantı yapalım diye bunu teklif ediyorum.

Tıbbi aromatik bitkiler bir defa bağışıklık sistemi güçlendiriyor. Gıda takviyesi olarak kullanılıyor. tedavide kullanılıyor. Her türlü kozmetik sanayinde kullanılıyor. Dünyada çok büyük bir pazar var. Benim son tespitime göre dünyada yıllık 115 milyar dolarlık bir pazar var. Ama biz bu pazarda neredeyiz? Onu özellikle sorgulamamız gerekir. Çünkü Türkiye'de özellikle 11 bin 500 tane bitki türü var. Kıta Avrupa'sına 12 bin tane. Yani kıta Avrupa'sına yakın bir çeşitlik var. Ayrıca bunların takriben 3 bin 500'ü endemik. Yani sadece Türkiye'de var, dünyada başka yerde yok endemik. Bunların bin 700'ü de tıbbi ve aromatik maksatla kullanılabilecek bitkiler var. Bu konuda lütfen gayret edelim. Pazarımızı mutlaka genişletelim” dedi.

Prof. Dr Eroğlu Uyardı: İlaçların Türkiye'de Üretilmesi Lazım

PAZARDA REKABET ÇOK

Tıbbi ve aromatik bitkiler pazarında rekabetin üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Bu pazarda kimler? En çok Çin. Çin'deki tıpı aromatik bitki yok ama özellikle başka ülkelerden alıyor, pazarlıyor. Hindistan, Almanya, Amerika. Bunlar büyük söz sahibi ama Türkiye'nin payı gerçekten çok düşük. Adaçayı, defne gibi defnenin yüzde 95'ini Türkiye temin ediyor, adaçayı vesaire, kekik... Kekik çok gerçekten önemli.

Prof. Dr Eroğlu Uyardı: İlaçların Türkiye'de Üretilmesi Lazım

Pandemide en faydalı bitki kekikti. Kekik özellikle yağı çok etkili oldu. Ben de şahsen kullandım. Dolayısıyla pandemiyi kekik yağı sayesinde çok kolayca bir problem olmadan ayakta atlattık. Çok iyi şekilde üretip, üretmek ve pazarlamak çok önemli. Sertifikasyon çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Evet tedavi için ilaçlar gerekli ama benim şahsi kanaatim ben Sağlık Bakanımıza da söyledim. Tedaviden önce koruyucu hekimlik yani hastalık olmadan önce hastalık önlenişi tecrübeler alırsak toplam tedavi maliyeti 10'da 1'e kadar bir maliyette bu işi başarmaktır” ifadelerini kullandı.

“BAŞKA PANDEMİLER OLABİLİR”

Türkiye’de çok kullanılan ilaçların ülkemizde üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Burada Rektörümüzün yaptığı çalışmaları ben çok takdir ediyorum. Çünkü Türkiye'de maalesef ilaç ithali cari açığımızın çok büyük kısmını teşkil ediyor. Arkadaşlar, en büyük bir cari açık petrolden kaynaklanıyor. Arkasına ikinci cari açık, ilaç ithalinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla Türkiye'de bunun önüne açılması gerekir.

Rektörümüz güzel bir çalışma yaptı. Burada bir güzel bir araştırma merkezi kuruyor. Her türlü teklif yapılacak. Dolayısıyla Türkiye'de bizim şimdi ilaç üretimini mutlaka geliştirmemiz lazım. En çok kullanılan ilaçlardan başlayarak bunların Türkiye'de üretilmesi gerekir. Bunun pandemide yaşadık, hazırlıklı olmamız gerekir. Başka pandemiler de her zaman dünyada olabilir. Pandemiler olmasa bile çıkartılabilir” şeklinde konuştu.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme