• Haberler
  • Genel
  • Prof. Dr. Akkoyun, Afyon'un aktör zenginliğini anlattı

Prof. Dr. Akkoyun, Afyon'un aktör zenginliğini anlattı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun, Afyonkarahisar şehrinin aktör zenginliği hakkında makale kaleme aldı

1990’lu ve 2010’lu yıllarda Afyonkarahisar’da toplamda 13 yıl akademik çalışmalar ve projeler yürüten Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun şehrin toplumsal hafızası ve aktörel zenginliğine dair Birlik ve Beraberlik Noktası Gazetesinde bir makale kaleme aldı.

KALEM ERBABLARI PEK ÇOK ESER BIRAKTI

Prof. Dr. Turan Akkoyun, bireysel kapsamda insan arayışının kısmetiyle kıymetlenip onların işleyişi sayesinde kimlik kazandığını belirtti. Akkoyun, “Edip Ali Bakı, Süleyman Hilmi Gönçer, Abdullah Mahir Erkmen, Ömer Fevzi Atabek, Behçetoğlu Muzaffer, Abdullah Özkaynak, Mehmet Saadettin Aygen gibi ancak eserlerine ulaşabildiğimiz; Recep Yaşayacak, Fikri Yazıcıoğlu, A. Niyazi İplikçioğlu, İsmail Hızal, Şükrü Küçükkurt, Hüseyin Şenşaştımoğlu, Mehmet Gündoğan, Hacı Hakkı Özsoy gibi az ya da çok değerlendirmelerde bulunabildiğimiz kalem erbabının geride bıraktıklarını bilimsel bir yöntemle değerlendirme ihtiyacı her zaman kendini hissettirmektedir. Konunun bireysel olduğu kadar kent sözcülüğü ya da şehir aktörlüğü de yakından ilgisi bulunmaktadır. Yukarıda ismi geçenlerden sadece birisinin dahi memleketine kalıcı kazanımları olmuştur. Bununla doğru orantılı olarak söz konusu edilen hususlara dair projeler yürütülmüş, proje başvuruları gerçekleştirilmiş, kitaplar basılmış, makaleler hazırlanmış, müzakereli değerlendirmeler düzenlenmiş, lisansüstü tezler çalışılmış, paneller, bildiriler, konferanslar, söyleşiler vb. çalışmalar birbirini takip etmiştir. Uluslararası tanınırlığa sahip Litera-Türk Akademik Yayınevi tarafından basılan ‘İletişimciler Diyor Ki’ eserinde ‘Mahalli Basına Değer Verenler Hususunda Proje Sistematiği’ bölümü bu etkinliklerin hem sonucu, hem de yol haritası olmuştur.” dedi.

“YAZILI SÖZLÜ ESERLER YEREL MEDYADA GENİŞ YER BULDU”

Gerçekleştirilen faaliyetlerin doğası gereği yazılı, sözlü ve görsel materyallerin yerel medya geniş yer ayırıldığına değinen Akkoyun, “Ciddi araştırma adımlarının kamuoyu ile paylaşma aşamaları esnasında medya ürünü şeklinde aktarılan bu bilgiler yakın, orta ve uzun vadede şehrin aktörel zenginliklerine ulaşılmasında hatırı sayılır bir basamak teşkil etmektedir. Kentin âlimleri ve evliyaları çerçevesinde büyük bir kısmı tekrar ve kısmî bilgiler ihtiva etse de önemli miktarda yayın bulunmaktadır. Bunların büyük bir kısmında eskilerin Anbanazlı şimdilerin ise Beyyazılı Şahinoğlu-Şahanoğlu’ndan cömertliğinden, hayırseverliğinden bahsedilmiştir. Bir kısmında da şiirlerine ve şairliğine işaret edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

“KAYIT ALTINA ALINAN HUSUSLAR BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Akkoyun, sözlerini şöyle tamamladı: “Aile mensuplarından eğitimci araştırmacı yazar Ahmet Hidayet Şahintepe, şairin torunu olarak dar alandan ve toplumsal hafızadan elde ettiklerini, ilgisinin uyandığı dönemlerden bu yana toplayabildiklerini kendi süzgecinden geçirdikten sonra emin olabildiklerini tefrika imkân bulabilirse bir bütün halinde dönüştürme hedefine yönelmiştir. Çabasında elbette aileden intikal eden bilgiler, veriler, daha öncesinde kayıt altına alınan hususlar, değerlendirmeler büyük önem arz etmektedir. Kısaca küçük ya da büyük bir yerleşim biriminin aktörel temsilleri ve onların ilgi alanları doğrultusunda sözlü, yazılı veyahut görsel zenginliklere dönüştürür. Bilim ve düşünce insanlarına düşen de zenginliklerin tanınmasına sürekli takviye gayreti olmalıdır.” >> Şeyda YEŞİLÇAY’ın Haberi

Bakmadan Geçme