Potansiyelinizin ve yeteneklerinizin farkında olun
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2015-2016 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.Törene Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Eray, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Emniyet Müdürü İbrahim Özel ile il [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2015-2016 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Törene Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Eray, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Emniyet Müdürü İbrahim Özel ile il protokol üyeleri, fakülte dekanları, enstitü müdürleri, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri ve öğretim üyeleri katıldı.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, dünya üzerinde yaşanan hızlı değişim ve dönüşümler ile bilginin üretiminin, kullanılmasının ve aktarılmasının mutlak önem kazandığını dile getirdi. Çağdaş toplum olmanın gereklerini sadece üniversitelerin yerine getirebileceğini dile getiren Solak, “Analitik düşünceye dayalı bilimsel bir eğitim sistemi ile evrensel etik değerleri oluşturabilecek tek kurum olan üniversiteler, kendini yenileyebilen, değişime ayak uydurabilen, dünya standartlarında eğitim kalitesi sunabilen, öğrenmeyi öğreten, çok sesliliğe önem veren, uluslararası arenada yer tutabilen özgün bir kurum olmalıdır” diye konuştu.
Üniversitelerin gelecekteki vizyonunun uluslararasılaşma niteliklerini kazanmasıyla şekilleneceğini ifade eden Solak şöyle konuştu:
“Bu nitelikleri dikkate alan üniversitemizde üç ayrı program dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. Bunlardan ilki olan Erasmus programının uygulanmasına 2004 yılında başlanmış, Erasmus Plus Değişim programı kapsamında da üniversitemiz ile çeşitli Avrupa ülkelerinden 146 farklı üniversite ile ikili anlaşmalar yapılmıştır. Bu anlaşmalar çerçevesinde 42 farklı ülkeden 461 yabancı öğrenci de üniversitemizde öğrenim görmektedir. Diğer taraftan 2013 yılında başlayan Mevlana Değişim Programı kapsamında, dünyadaki yükseköğretim kurumları ile öğrenci – öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmek için üniversitemizde ‘Mevlana Değişim Programı Ofisi’ kurulmuş ve 21 üniversite ile protokol imzalanmıştır.”
AKÜ SÜREKLİ GELİŞİM İÇİNDE
Gerçekleştirilen, yapımı süren ve proje aşamasında olan yeniliklerle ilgili bilgiler veren Solak, “Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezimizin inşaatı 7,5 ay gibi çok kısa bir sürede tamamlandı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından lisansları da alınarak 8 Mayıs 2016 tarihinde hasta kabulüne başlandı. Onkoloji ve Hematoloji Hastane binası inşaatı ise devam etmektedir. Bu önemli tesis de 2017 yılı ikinci yarısında tamamlanarak hizmete açılacaktır. Ayrıca 14 mühendislik bölümünün ihtiyaçları gözetilerek 65 laboratuvarı bulunan Eğitim ve Uygulama Binası ile İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı ve Otomotiv Atölyesi tamamlandı. Ali Çetinkaya Kampüsü ile ANS Kampüsü içerisinde yer alan tesislerin tümü jeotermal enerji ile ısınmaya başladı. 3 bin 150 kişi kapasiteli Merkezi Yemekhane inşaatı tamamlandı. Çevre düzenlemeleri de tamamlandıktan sonra bu ayın sonunda hizmete girecektir. Yeni çalışmalar kapsamında ise Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’nun ihtiyacı olan yarı olimpik yüzme havuzu proje ihale hazırlıkları ile güneş enerjisinden elektrik üretim ihalesi hazırlıkları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Uşak Üniversitesi ortaklığında kurulan Zafer Teknopark’a konuşmasında özel yer ayıran Solak, inovasyon ve ARGE faaliyetleri açısından çok önemli olan Teknopark’ın nasıl hayata geçtiğini anlattı. Afyon Teknopark’a 16 Mayıs 2016 tarihi ile 2 adet başvurunun alındığını da belirten Solak, “Bu firmalardan biri bilişim, diğeri ise makine ve imalat sektöründe faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki süreçte başvuru evrakları paylaşılan yaklaşık 12 firmanın daha müracaatları beklenmektedir. Başvurması muhtemel firmalardan 9’u bilişim, 1’i yenilenebilir enerji, 4’ü ise makine ve imalat alanında faaliyet göstermektedir. Bir taraftan ise Teknopark İmar Proje Tadilat İşlemleri de eş zamanlı devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde Teknopark içinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) daha aktif hale getirilmesi için gerekli çalışmalara hız verildi” diye konuştu.
YERLİ ÜRÜN TEŞVİK ÖDÜLÜ ALINDI
Konuşmasında 2015-2016 akademik yılı içerisinde AKÜ bilim insanlarının başarılı çalışmaları hakkında da bilgiler veren Solak şöyle konuştu:
“Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından tasarlanıp üretilen AKÜ Mobil isimli elektrikli araç Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen yarışlarda Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Yine Mühendislik Fakültemiz yer ve çevre bilimleri alanında Nature Index tarafından 2016 yılı için yapılan Uluslararası Bilimsel Yayın Sıralaması’nda Boğaziçi Üniversitesi’nin ardından Türkiye yedincisi oldu. Hukuk Fakültemiz Türkiye’de ilk kez düzenlenen Maden Hukuku Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. AKÜ bilim insanları bu akademik yıl içerisinde ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde toplam 994 bilimsel yayım gerçekleştirdi ve bilim dünyasından hatırı sayılır atıf aldı. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin bilimsel çalışmalarına katkı sağlamak için de kütüphanemizi yeni imkânlarla donatıyoruz. Hali hazırda üniversitemiz Merkez Kütüphanesi’nde 130 bine yakın kitap, 1098 çeşit basılı süreli yayın, 57’si el yazması olmak üzere 604 eski eserler arşivi, ayrıca 36 elektronik veri tabanından 3 milyon 87 bin 274 e-kitap ve 56 bin 706 e-dergiye ulaşılabilinmektedir.”
Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Solak, mezuniyetin geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu, kazanımların kullanılarak üretken olunacak yeni bir yaşamın ise başlangıcı olduğunu ifade etti. Verilecek diplomaların her şeyi bilmenin ya da her şeyi yapabilmenin garantisi olmadığını dile getiren Solak, “Diploma sizin belirli bir sürede, belirli bilgileri aldığınızı gösteren bir belgedir. Bilme ve yapabilme konusundaki tek garanti sizsiniz. Potansiyelinizin, mevcut bilgi ve yeteneklerinizin farkında olmanız ve bunları geliştirmek için sürekli çaba göstermeniz en büyük gücünüzdür. Karar veriniz ve o yolda önünüze çıkan engelleri edindiğiniz bilgi ve becerilerinizi kullanarak. Aldığınız eğitim bu konuda en önemli rehberiniz olacaktır” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından AKÜ’de fakülte, yüksekokulu ve meslek yüksekokullarından ilk 3 derecede mezun olanlara temsili diplomaları ve hediyeleri il ve üniversite protokolü tarafından verildi. Tören kep atma ve mezuniyet pilavı ikramı ile sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)
ÜLKENİN GELECEĞİ İYİ YETİŞMİŞ İNSANLARA BAĞLI
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, ülkelerin ve memleketlerin kaderinin iyi yetişmiş insanlar tarafından belirlendiğini ifade etti. Güner, “Gerek temel eğitim, gerek örgün eğitim, gerekse de üniversite eğitimi aslında bizim temel beşeri sermayemizin nakış nakış işlendiği ve bir hamur haline getirilerek aziz milletimize hizmet şuuruyla yetiştirildiği en önemli alanlar. Bu yönüyle temel eğitimi, örgün eğitimden, örgün eğitimi üniversite eğitiminden ayırmamız imkânsız. Şehrimiz, gerek ulaşımda, gerek sağlıkta, gerekse de sporda ve turizmde ciddi ivmeler kat etti ve kat etmektedir. Bu yönüyle üniversitemiz; şehrimizin, ilimizin ve aynı zamanda bölgemizin önemli lokomotifi ve gelişim mekanizması haline geldi” dedi.
Eğitim dönemi açılış toplantısında birkaç konunun üzerinde özellikle durduklarını hatırlatan Güner şöyle konuştu:
“Eğitim dönemi başlarken konuştuğumuz birkaç husus vardı, bunlardan ilki Teknopark, konuştuğumuz ve değerlendirdiğimiz bir konuydu. Aynı zamanda üniversitemizin şehirle entegrasyonu, yine eğitim dönemi başlangıcında konuştuğumuz önemli hususlardan birisiydi. Yine üniversitemizle ilgili olarak sağlık kapasitesinin geliştirmesine yönelik yeni tedavi metodolojilerinin uygulandığı ve üniversite sağlık kapasitesini arttıracak yeni yatırımların yapılması konuştuğumuz konuların başında gelmekteydi. Bir diğeri ise üniversitemizin yarım kalan yatırımları ve bu bağlamda yurt inşaatlarının programa alınması ve tamamlanması, üzerinde durduğumuz konuydu. Yaklaşık sekiz aylık süreç öncesinde konuştuğumuz bu konuların, sekiz ay sonrasında neredeyse yüzde 95 mesafesinde bir kısmının tamamlandığını, bir kısmının ise başlamış olduğunu görmek, bu dönemin gerçekten fiziki olarak verimli geçtiğinin en önemli nişanelerinden birisi. Tabi, üniversite sadece yatırımlardan oluşan, sadece inşaatlardan oluşan bir mekanizma değil. Bununla birlikte öğrenci kapasitesinin nitelikli hale gelmesi, yeni projelerin ve bu bağlamda ulusal, uluslararası yatırımların üniversitede yapılması bir yatırım kadar önem arz eden hususlardan birisidir. Bu yönüyle üniversitemizin gerek TÜBİTAK projelerinde, gerekse yöremize renk katacak sosyal sorumluluk projelerinde yer alması şehrimizi hareketlendirmekte ve şehrimize güç katmaktadır.”
ETKİN BİR ÖĞRENCİ KONSEYİ VAR
AKÜ Konseyi Başkanı Süleyman Gücek, törenin en mutlu isimleri olarak gördüğü anne ve babalara seslendi. Gücek, ailelerin çocuklarına yıllardır sağladığı maddi ve manevi desteğin, özverilerin ve emeklerin karşılığını mezuniyetle aldıklarını ifade ederek, “Çoğu zaman kendi önceliklerinizden vazgeçerek, onların yaşama sıkı tutunmaları ve kendi ayakları üstünde durabilmeleri için var gücünüzle çalıştınız. Hedeflerimize ulaşmak için de elinizden geleni yapmaya devam edeceksiniz. Düştüğümüzde de elimizden tutup kaldıracaksınız” dedi. AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı olarak 18 aylık süre zarfında Türkiye’nin en aktif öğrenci konseyi durumuna geldiklerini kaydeden Gücek, “Afyonkarahisar’ımızı ve Üniversitemizi ulusal televizyon kanallarında 29 defa, yerel televizyon kanallarında 17 defa, ulusal gazetelerde 19 defa, yerel gazetelerde ise 257 defa temsil etmenin gururunu ve onurunu yaşıyoruz” diye konuştu.