Posta dağıtıcılarının hali içler acısı

Şube Başkanı Mustafa Kızılöz, sendikanın üyesi olsun olmasın tüm posta dağıtıcılarının çalışma şartları doğrultusunda yıpranma hakkına doğrultusunda fiili hizmet zammı talebine yönelik dün sabah 09.30’da Posta İşleme Dağıtım Merkezi’nde açıklama yaptı.İŞ YÜKÜ 3 KAT ARTTIMustafa Kızılöz, kışın dondurucu ayazında, yazın kavurucu sıcağında, yurdun her köşesine mektupları, kargoları ulaştıran posta dağıtıcılarının yaşadığı sorunların, artık katlanılamaz boyutlara [&hellip]

Şube Başkanı Mustafa Kızılöz, sendikanın üyesi olsun olmasın tüm posta dağıtıcılarının çalışma şartları doğrultusunda yıpranma hakkına doğrultusunda fiili hizmet zammı talebine yönelik dün sabah 09.30’da Posta İşleme Dağıtım Merkezi’nde açıklama yaptı.
İŞ YÜKÜ 3 KAT ARTTI
Mustafa Kızılöz, kışın dondurucu ayazında, yazın kavurucu sıcağında, yurdun her köşesine mektupları, kargoları ulaştıran posta dağıtıcılarının yaşadığı sorunların, artık katlanılamaz boyutlara ulaştığını vurguladı. Posta dağıtıcılarının sırtlarında ki 20-30 kilogram ağırlığındaki yükle, günde 18-20 kilometre yol kat ettiklerini belirten Kızılöz; “Performansı düşük çıkmasın diye yemeden içmeden 12-13 saat çalışmak zorunda kalan, belki de her gün kapımızı çalan posta dağıtıcılarının ne şartlarda bizlere ulaştığını hiç düşündünüz mü? Özellikle personel sayısının da azalmasıyla, son dönemde posta dağıtıcılarının omuzlarındaki sorumluluk ve iş yükü üç kat artmıştır” dedi.
ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR BAŞ GÖSTERİYOR
Türk Haber Sen Şube Başkanı Mustafa Kızılöz, yetersiz personelle yılbaşı, bayram, cumartesi, Pazar tatili demeden görev yapan dağıtıcıların, diğer kamu görevlilerine oranla yılda en az 50-60 gün daha fazla çalıştıklarını söyledi. Bu durumun da 25 yıl hizmet süresi sonunda ortalama 4 yıl fazla çalışma anlamına geldiğini kaydeden Kızılöz; “Yani 25 yıl süre ile dağıtıcılık yapan bir personel, diğer kurumlarda görev yapan kamu çalışanlarından 4 yıl daha fazla çalışmış olmaktadır. Üstelik posta dağıtıcıları özellikle ağır yük taşmaları, uzun mesafe kat etmeleri ve yeterince dinlenme imkânı bulamamaları nedeniyle bel fıtığı, kemik erimesi, taban çökmesi, romatizma, siyatik ve kalp rahatsızlıklarına yakalanmaktadır” diye konuştu.
DÜŞÜK MAAŞ VE İKRAMİYE SIKINTI
Posta dağıtıcılarının çalışma yaşamında yorgun düşen bedenlerinin, belirli bir süre sonunda iflas ettiğini dile getiren Mustafa Kızılöz, tüm bu gerçekler ışığında devletin dağıtıcıların yıprandığını kabul etttiğini vurguladı. Tüm kamu personeli için 65 olarak belirlenen emeklilik yaşının, posta dağıtıcıları için 55 sınırında tutulduğunu dile getiren Kızılöz; “Başka bir deyimle posta dağıtıcılarının, yaptıkları işten dolayı fiziksel olarak yıprandığı zımnen kabul edilmiş ve 55 yaşından sonra çalışamayacaklarını hükme bağlamıştır. Hal böyleyken, 55 yaşına geldiğinde yıprandığı gerekçesiyle resen emekli edilen posta dağıtıcılarına, fiili hizmet zammı reva görülmemekte, böylece çok çalışan, yıpranan ve bu gerekçeyle emekli edilen personelimiz, düşük emekli maaşına ve emekli ikramiyesine mahkûm edilmektedir” şeklinde konuştu.
HAK KULLANILMADAN GERİ ALINDI
Türk Haber-Sen olarak yetkili sendika oldukları dönemde yaptıkları girişimler sonucu, 2003’de, TBMM’de karar alınmasını sağladıklarını hatırlatan Kızılöz şöyle konuştu:
“2004 yılında oturduğumuz toplu görüşmelerde haklı talebimiz mutabakat metninin 48’inci maddesine konulmuş ve ‘Posta dağıtıcılarına Fiili Hizmet Süresi Zammının verilmesi hususunda kanun çalışması yapılması’ kararı yer almıştı. 2005 yılında ise Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun taslağına bu hakkımız konuldu ve ilgili Kanun 16 Haziran 2006 tarihli, 26200 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından yapılan başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi, kanunun 28 maddesini Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Hükümet; iptal edilen 28 madde yerine kanunun tamamı üzerinde yeni bir çalışma yaptı. Anayasa Mahkemesi, posta dağıtıcılarının fiili hizmet zammını içeren maddeyi iptal etmediği halde, posta dağıtıcılarına verilen yıpranma hakkını daha kullanmadan, 2008 yılında geri aldı.”
HAYAL KIRIKLIĞI YARATILDI
Aynı düzenleme ile basın yayın çalışanlarının fiili hizmet zammının da kaldırıldığını, daha sonra 2014 yılında yeniden basın yayın çalışanlarına fiili hizmet zammı verilmeye başlandığını kaydeden Kızılöz şunları söyledi: “Hatta aynı düzenleme ile milletvekili ve Meclis dışından atanan bakanlara da yer altında çalışanlar dışında kalanlara verilen en yüksek oran olan, yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilmiştir. Bununla birlikte 2015 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde sağlık çalışanlarına da fiili hizmet zammı verilmesi konusunda çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Çalışma ortam ve şartları gereği işçi gibi beden gücü ağırlıklı çalışan posta dağıtıcılarının elinden yıpranma hakkının alınması büyük haksızlıklara sebep olmakta, 59. AKP hükümeti döneminde yıllar sonra iade edilmiş bir hakkın, aynı partinin 60. AKP hükümetince kullanılmadan tekrar geri alınması, bizlerde hayal kırıklığı yaratmaktadır.”
HAKSIZLIĞA SON VERİLMELİ
Mustafa Kızılöz, milletvekillerine, basın çalışanlarına verildiği gibi, posta dağıtıcılarının ellerinden alınan fiili hizmet zammınnı, sağlık çalışanları ile birlikte yeniden değerlendirilip, bu haksızlığa son verilmesi gerektiğini savundu. Kızılöz şu ifadeleri kullandı. “Bu basın toplantısını, yaklaşık iki yüzyıldan beri süregelen bu trajediye ‘Artık ‘Dur’ demek için toplandık. Türk Haber-Sen olarak ağır çalışma şartları altında adeta esarete ve çalışma yaşamı sonrasında yoksulluğa mahkûm edilen posta dağıtıcılarının ellerinden alınan fiili hizmet zammı hakkının iade edilmesi için bir dilekçe kampanyası başlatmıştık. Bu kampanya ile üyemiz olsun olmasın, bütün posta dağıtıcıların seslerini yetkililere duyurmayı amaçlıyoruz. Kampanya sonunda Türkiye genelinde toplamayı planladığımız 10 bin ıslak imzalı dilekçeyi Başbakanlığa iletecek ve posta dağıtıcılarının fiili hizmet zammı hakkında bir düzenleme yapılmasını talep edeceğiz.”
MAĞDURİYETE SON VERİLMELİ
“Bilinmelidir ki, yıpranma payı, siyasi ya da popülist kararlarla verilip alınacak bir unsur değil uzmanlık gerektiren ve insan hayatını doğrudan ilgilendiren önemli bir haktır” diyen Kızılöz; “Yıpranma payı, masa başında oturanların değil alanda bulunanların vereceği bir karardır. Arazide, alanda çalışmanın ne demek olduğunu bilmeyen, makam araçları olmadan bir adım öteye gidemeyenler, her gün sırtındaki 20 kiloluk yükle, 18 kilometre yürümenin ne demek olduğunu anlamak zorundadır. Şundan emin olunsun ki, posta dağıtıcıları da en az milletvekilleri kadar yıpranmaktadır, onlar da en az milletvekilleri kadar insandır. Kim, milletvekilinin yılda 90 gün yıprandığını hesap ederek kanuna eklediyse, posta dağıtıcısının da yılda kaç gün yıprandığını hesap edip, bu mağduriyete bir son vermelidir.
MÜCADELE HAYIRLI OLSUN
Posta dağıtıcılarını yalnızca PTT’nin kuruluş yıldönümü olan 23 Ekim tarihinde çelenk koymak için hatırlayanların seslerine kulak vermesini isteyen Kızılöz sözlerine şöyle devam etti: “Umuyoruz ki, toplayacağımız 10 bin dilekçe, yetkililerin posta dağıtıcılarının içler acısı halini anlatmaya, sessiz çığlığını ilgililere duyurmaya yeterli olacaktır. Dilekçe kampanyamızın kamuoyunda büyük ses getireceği ve posta dağıtıcılarının sorunlarını çözeceği inancımızla, topladığımız imzalı dilekçeleri Başbakanlığa iletilmek üzere Türk Haber Sen Genel Merkezimize göndermek üzere kargoya veriyoruz. Mücadelemizin tüm PTT Çalışanlarına hayırlı olmasını diliyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme