• Haberler
  • Genel
  • Polonyalı müsteşardan Serteser’e ziyaret – Kocatepe Gazetesi

Polonyalı müsteşardan Serteser’e ziyaret – Kocatepe Gazetesi

Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Yöneticisi I. Müsteşar Michal Mıerzwa, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser'i makamında ziyaret etti. Müsteşar Mıerzwa, karşılıklı ticari bir potansiyeli geliştirerek daha fazla ticaret pazarını ele geçirebileceklerini belirtti Mermerde talep artışı var Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Yöneticisi I. Müsteşar Michal Mıerzwa, [&hellip]

Polonyalı müsteşardan Serteser'e ziyaret

Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Yöneticisi I. Müsteşar Michal Mıerzwa, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’i makamında ziyaret etti. Müsteşar Mıerzwa, karşılıklı ticari bir potansiyeli geliştirerek daha fazla ticaret pazarını ele geçirebileceklerini belirtti

Mermerde talep artışı var
Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Yöneticisi I. Müsteşar Michal Mıerzwa, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’i makamında ziyaret etti. Türkiye’de Afyonkarahisar’ın mermer sektöründe etkili olduğunu ve Polonya’ya bunun ihracatının arttığını ifade eden Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Yöneticisi I. Müsteşar Michal Mıerzwa; “Bu artışta karşılıklı ticari bir potansiyelin olduğunu gösteriyor. Bu potansiyelle daha fazla ticaret pazarını ele geçirebiliriz. Bu iyi değerlendirilirse özellikle mermerde büyük bir talep var. Geçmişte Yunanistan’dan, İspanya’dan taş ihraç ederken şimdi Türkiye’de çok daha iyi taşların olduğunu öğrendik ve bu sebeple Türkiye’ye yöneldik. Hem bizim hem sizin tarafınızdaki firmaların çok daha işbirliği içinde bulunup bu işbirliğinin kendi ülkeleri dışında yansıması ve sizin tarafınızda Ortadoğu, bizim tarafımızda İskandinav ülkelerinde birlikte faaliyet göstermesini isteriz.” dedi. Afyonkarahisar’la olan ticari ilişkileri geliştirme niyetinde bulundukları için söz konusu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyleyen 1. Müsteşar Michal Mıerzwa; “Türkiye’de çeşitli yerleri gezerek, ticari bölgeleri ziyaret ederek, işbirliği fırsatlarını anlatmak istiyorum aynı zamanda yereldeki fırsatlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Sizinle görüşüp tanışmak istedim. Polonya hakkındaki tanıtım materyallerimizi de üyelerimize dağıtırsanız çok memnun olurum. Ulaşmak istedikleri firmalar varsa e-postalarına mail atabilirler. AB sürecinde AB üyeliğinde yaklaşması ile birlikte hem ticari hem işbirliği imkânlarımızın daha da yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.
İhracaat her geçen yıl artıyor
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Polonya’nın AB’ye girmesinden sonraki büyüme hızını ve ekonomik gelişmesini yakından takip ettiklerini söyledi. Serteser, Polonya’nın büyüme hızının Avrupa bölgesinden, 27 AB ülkesinden de daha üst düzeyde olduğunu bildiklerini kaydetti. Türkiye’de son yıllarda önemli ekonomik gelişmeler meydana geldiğini aktaran Hüsnü Serteser; “8,9 Oranında dünyadaki en büyük büyümelerden birini yakaladık. İhracatımız her geçen yıl daha da artıyor. Türkiye’nin artarken, illerinde ihracatları artıyor. 2015-2023 gibi büyük hedeflerimiz mevcut. Afyonkarahisar’ın ihracatı da önemli ölçüde artıyor. Biz 2008 krizinden önceki 2008 ihracatlarını yakaladık, hatta geçtik. Polonya ile de ihracatımız belki çok yüksek düzeyde değil ama Ocak, Mayıs aylarının toplamı 87 bin dolardan, bu sene 247 bin dolara çıktı. Bu da demektir ki ilk 5 ayda yüzde 200’e yakın artış göstermiş durumdayız.” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar önemli pazar
Polonya ile ihracatların hepsinin maden sektöründe, özellikle mermer ve traverten sektöründe gerçekleştiğini belirten ATSO Başkanı Hüsnü Serteser şöyle konuştu: “Bu ihracatımızda daha da artacaktır. En güvenilir şirketlerden ihracat yapmışsınız. Bunun daha da artacağını düşünüyorum. Afyonkarahisar bu konuda önemli bir pazar. Türkiye’nin mermer ve doğal taş ihracatı yaklaşık 1,6 milyar dolar, bunun 200 milyon dolarını tek başına Afyonkarahisar sağlamakta. 81 İl içerisinde büyük metropoller olan İstanbul, Ankara, İzmir illeri de dâhil olmak üzere 2004 yılında bu yana devamlı mermer ve doğal taş ihracatında 4. sıradayız. Bu artı��ı gördükçe Polonya ile dış ticari ilişkilerinde çok daha artışın olacağını düşünüyorum.” İki yıl önce Afyonkarahisar’a ziyaret gerçekleştirdiğini söyleyen ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, AB ülkelerinde jeotermal kaynaklı seralardan önemli ölçüde domates ihraç edildiğini kaydetti. Serteser; “Bu konuda da yeni bir ticaret kapısını açabiliriz. Sizinde bildiğiniz gibi turizm sektöründe de jeotermal başkenti sayılan bir iliz. Havalimanımızda 2013’ün Ağustos ayında açılıyor. Karşılıklı turizm konusunda da ilişkilerimizi geliştireceğimize inanıyoruz. Bu yakın ilgiden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Biz Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi olarak dış ticaret ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden ne gerekirse yapacağımızı belirtmek istiyorum.” dedi.
İş gezisi memnuniyet oluşturacak
Bu tür ziyaretlerin ticari ilişkileri kurgulamanın yanında önemli fırsatları da sunduğunu kaydeden Mıerzwa sözlerine şöyle devam etti: “Buraya gelindiğinde diğer potansiyel sektörler hangileridir, jeotermal sektörü hangi imkânları sağlıyor bunları da yerinde görmüş olacağız. Aynı şekilde Polonya’da başka hangi sektörler mevcut, hangi sektörler ağırlıklı bunları da bizzat kendileri görüp gidecekler. İşbirliği halinde, gelecekte ister Afyon olsun ister Polonya olsun bir iş gezisi düzenleyebilirsek bundan çok memnuniyet duyacağım. Türk işletmelerin ve Polonyalı işletmelerin böyle bir etkinliğe katılmada motive olması, bu etkinlikte yer alması ve bu etkinliği canlı tutmasında büyük fayda var.” Ziyarette; ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, ATSO Genel Sekreteri Süleyman Uğur Ünsoy hazır bulundu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme