Polisten 5 milyonluk dolandırıcılık oparesyonu

Edinilen bilgilere göre, çok sayıda vatandaşın banka hesaplarından bilgileri dışında para çekildiğini belirterek şikayetçi olması üzerine İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından özel bir ekip kurularak çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında bir şebekenin Afyonkarahisar’da kurdukları illegal call center üzerinden vatandaşları dolandırdığı belirlendi.VATANDAŞLARI VOİP HAT ÜZERİNDEN DOLANDIRDILARÇalışmalarını derinleştiren polis ekipleri şebekenin vatandaşları 0850'li voip hatla [&hellip]

Edinilen bilgilere göre, çok sayıda vatandaşın banka hesaplarından bilgileri dışında para çekildiğini belirterek şikayetçi olması üzerine İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından özel bir ekip kurularak çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında bir şebekenin Afyonkarahisar’da kurdukları illegal call center üzerinden vatandaşları dolandırdığı belirlendi.
VATANDAŞLARI VOİP HAT ÜZERİNDEN DOLANDIRDILAR
Çalışmalarını derinleştiren polis ekipleri şebekenin vatandaşları 0850’li voip hatla arayarak dolandırdığı belirledi. Cep telefonu numaralarını sosyal medya, çeşitli yazılımlar üzerinden öğrenen şebeke üyeleri vatandaşları arayarak iletişime geçtiği öğrenildi. Vatandaşları cep telefonundan arayarak kendilerini banka görevlisi olarak tanıtan şüphelilerin, ”Ödediğiniz kredi kart aidatınızın geri iadesiyle ilgili arıyorum. Şimdiye kadar hesabınızda yapılan yasal kesintileri yeni kredi kanunu kapsamında hesabınıza tanımlayacağız onaylıyor musunuz” şeklindeki soruların ardından işlemleri gerçekleştirmek için vatandaşlardan kredi kart bilgilerini aldıkları tespit edildi.
300 BİN MAĞDUR 5 MİLYON VURGUN
Yaklaşık 300 bin vatandaşın kart bilgilerini bu yöntemle ele geçiren şebeke üyeleri yurt dışı sanal posları kullanarak yaklaşık 5 milyon Türk Lirası vurgun yaptığı tespit edildi. Yaklaşık 2 ay süren teknik ve fiziki çalışmaların ardından Afyonkarahisar’da illegal call center kuran şebekenin vatandaşları aradığı voip hattını ve santral desteğini İstanbul’da faaliyet gösteren özel bir telekomünikasyon firmasından aldığı belirlendi. Öte yandan şebekenin 2012 yılında cinayete kurban giden TIR şoförü Mustafa Aksoy adına sahte sözleşmeler düzenleyip firmalara göndererek hizmet satın aldıkları ve kullanılan cep telefon numaralarının farklı kişilere ait sahte kimliklerle alındığı tespit edildi.
8’İ KADIN 15 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
Yapılan tespitler üzerine İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Afyon’da belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda şebeke lideri Hüseyin K. İle Deniz E.’nin aralarında bulunduğu 8’i kadın 15 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise çok sayıda sahte kimlik, sahte belge, 18 adet laptop, 19 adet başka kişilerin üzerine kayıtlı cep telefonu, 2 adet kaşe, 1 adet flash bellek ile çok sayıda yazılı doküman ele geçirilirken, operasyon anı ise polis kamerasına yansıdı.
OPERASYON ANI KAMERADA
Polis kamerasına görüntülerde ekiplerin call centere girerek arama yaptıkları görülüyor. Call centerde yapılan aramalarda bilgisayarlarda aranılan vatandaşlara ait kimlik ve kart bilgileri görülüyor. Vatandaşları arayan şebeke üyelerinin konuşma metinlerinin bulunduğu notlar ise dikkat çekti. Afyonkarahisar’da gözaltına alınan şüphelilerin sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilirken, dolandırılan mağdur sayısı ve dolandırıcılık miktarının artabileceğini belirtildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme