Polis adaylarına Beden Dili ve İletişim anlatıldı
Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine 'Beden Dili ve İletişim' konulu konferans verildi Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından okul salonunda verilen konferansa PMYO Şube Müdürü Nazire Uğur, Komiser Yardımcıları Nuh Esirgenci ve Hasan Avcı ile Yüksekokul öğrencileri katıldı. Beden dili ve iletişimin genel yapısı ile güvenlik [&hellip]
Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine ‘Beden Dili ve İletişim’ konulu konferans verildi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından okul salonunda verilen konferansa PMYO Şube Müdürü Nazire Uğur, Komiser Yardımcıları Nuh Esirgenci ve Hasan Avcı ile Yüksekokul öğrencileri katıldı. Beden dili ve iletişimin genel yapısı ile güvenlik güçlerinin halkla ilişkileri hakkında bilgiler veren Nakilcioğlu, özellikle polis-medya ilişkilerine değindi.
“GÜVENLİK KURUMLARI DA MEDYA KURULUŞLARI DA KAMU GÖREVİ YAPIYORLAR”
Daha önceki yıllarda da PMYO’da bu konuda bir konferans verdiğini hatırlatan Nakilcioğlu, “Güvenlik kurumları da medya kuruluşları da kendilerine anayasa ile verilmiş olan hak ve yetkileri kullanan, kamu görevini yerine getiren örgütlerdir. Güvenlik güçleri ile basın mensupları arasında bu kamu görevini yerine getirme sırasında zaman zaman çakışmalar ve sorunlar yaşanabilmektedir. Her iki kesim de görevini en hızlı ve en iyi biçimde yapma çabası içinde olduğundan bu sorunların ortaya çıkması doğaldır. Ancak sorunları anında çözüme kavuşturmak yerine, olayları abartmak ve karşı tarafı suçlamak uygun bir davranış değildir. Burada asıl olan şey, iki tarafın da birbirini iyi anlaması, bolca empati kurması, kamu görevini yerine getirme ciddiyeti ve sorumluluğu içinde, olan ile olması gerekeni birbirinden ayırmasıdır. Polis de medya da birbirinin görevini engellemek değil, birbirine yardımcı olmak ve görevlerin yerine getirilmesini kolaylaştırmak zorundadır.” diye konuştu.
“BEDEN DİLİ SÖZDEN
DAHA ETKİLİDİR”
İletişimin asıl amacının sorunları çözmek, ihtiyaçları karşılamak olduğunu vurgulayan Nakilcioğlu, etkili iletişim ve beden dili kullanımı konusunda şu bilgileri verdi: “İletişim, insanlar arasında duygu, düşünce ve bilgilerin paylaşımıdır. Etkili iletişim ancak bu paylaşımla sağlanabilir. Peki, iletişimin etkinliği nasıl ölçülür? Amaçladığımız sonucun alınıp alınmamasıyla ölçülür. Gerekli iletişim çabası gösterildiği halde istenen sonuç elde edilemiyorsa bu durumda ya kaynakta, ya hedefte, ya da mesajın iletilmesinde bir sorun var demektir. İletişimde beden dili sözden çok daha etkilidir. İnsanların ilk iletişim aracı beden dilidir. İnsanlar sizi giysilerinizle karşılar, düşüncelerinizle uğurlar, ama düşüncelerinize giysileriniz değer katar. Doğruyu söyleyen, kalpten gelen ses, beden dili ile desteklendiğinde her zaman etkili ve inandırıcıdır.”
“KIŞKIRTMALARA
ASLA KAPILMAYIN”
“Öfke gelince akıl gider, kızgın insan asla sağlıklı düşünemez” diyen Nakilcioğlu, “Karşılaşılan olaylar abartılıp çarpıtılır ve normal iletişim ortamı kaybolur. Burada biraz düşünüp kendimize şu soruyu sormalıyız: Kızmak, gideni geri getirir mi? Asıl amacımız, üzüm yemek midir, bağcıyı dövmek midir? Öfkenin ilacı sabır ve mantıktır. Ateşe benzin dökmeyelim, yangına körükle gitmeyelim. Sorun dışarıda değil, belki de kendi içimizdedir. Duygularımızı kontrol edelim. Önceden sakin kafayla senaryolar hazırlayıp mantıklı tepkiler geliştirelim. Kışkırtmalara asla kapılmayalım. Öfke baldan tatlıdır, ama meyvesi zehirden acıdır. Bilelim ki, öfkeyle kalkan, zararla oturur” diye konuştu.
“İNSAN HAKLARINA SAYGI TEMEL İLKE OLMALI”
Konuşmasının sonunda, toplumla sağlıklı iletişim kurma konusunda Polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerine bazı önerilerde de bulunan Nakilcioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yarın her biriniz güvenlik örgütümüzün onurlu bir mensubu, hatta yöneticileri olacaksınız. Devletin halka açılan penceresi sizlersiniz. Lütfen o pencerenin camına toz kondurmayın. İnsanlarla ilişkileriniz daima sevgi-saygı temeli üzerine kurulmalı, insan haklarına saygı, temel ilkemiz olmalıdır. Başkalarının bize insanlık dersi vermesine ihtiyacımız yoktur. Beş bin yıllık şerefli bir tarihe sahip, büyük devletler ve uygarlıklar kurmuş, dünyaya insanlık öğretmiş bir milletin evlatları olarak onurumuzu ve saygınlığımızı daima korumak zorundayız. Canı pahasına görev yapan, halkın huzurunu ve güvenini sağlama yolunda kimi zaman şehitlik mertebesine ulaşan emniyet mensuplarımız daima saygıya lâyıktır; onlar da bu bilinç içinde görevlerini yerine getireceklerdir.”
İlgiyle izlenen konferansın sonunda Polis Meslek Yüksekokulu Şube Müdürü Nazire Uğur tarafından Nakilcioğlu’na bir teşekkür plaketi takdim edildi. (Kocatepe)