Polis adayları 'öfke' kontrolünü öğrendi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Polis Meslek Yüksek Okulu'ndaki öğrencilere öfke kontrolünü anlattı Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından 'Öfke ve Stres Kontrolü' konulu konferans [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Polis Meslek Yüksek Okulu’ndaki öğrencilere öfke kontrolünü anlattı
Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından “Öfke ve Stres Kontrolü” konulu konferans verildi. Polis Meslek Yüksekokulu’nun yeni binasında verilen konferansa Okul Müdürü 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Eker, Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Tacettin Erdoğan, Öğrenci İşleri Şube Müdürü 3. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Şimşek, Eğitim Şube Müdürü Dr. Sinan Ülkemen ile Yüksek Okul öğrencileri katıldı.
STRESLE NASIL BAŞA ÇIKILMALI?
Psikolojik sorunların temel nedenleri arasında sayılan stres ve öfkenin nereden kaynaklandığı ve nasıl önlenmesi gerektiği konularına da değinen Doç. Dr. Nakilcioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Stresle baş etmenin en iyi yolu, kişinin kendisinde strese sebep olan şeyleri fark edip kontrol altına almasıdır. Pek çok insan stresin, çevresel etkenlerden kaynaklandığını düşünür. Aslında stresi oluşturan, bu çevresel etkileri, bireyin nasıl algıladığı ve yorumladığıdır. Aynı olay, aynı söz veya aynı davranış, farklı kişilerde değişik tepkilere yol açabilir. Öfke, hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunlukta yaşanan bir duygudur. Eğer dinlemeyi biliyorsak, vücudumuz bize öfkeli olduğumuz konusunda yeterince sinyal ve bilgi verir. Öfke, insan sağlığını fiziksel olarak olumsuz yönde etkilediği gibi, ruhsal olarak da çeşitli sorunlara ortam hazırlayabilir. Bastırılan öfke, kişinin ruhunda kaygı ve depresyona neden olurken, düzgün biçimde dışa vurulamayan ve ifade edilmeyen öfke de münakaşa ve kavgaya yol açabilir.”
ÖFKEDEN KURTULMA İÇİN TAVSİYELER
Stres ve öfke konusunda sorunu dışarıda değil, içeride aramak gerektiğine değinen Nakilcioğlu, yararlı olabilecek bazı tavsiyeleri şöyle sıraladı:
“Krizlere karşı hazırlıklı olun; sabır teknikleri geliştirin; keyfiniz yerindeyken kendinizi eğitin; duygularınızı terbiye edin; senaryolar hazırlayın; mantıklı tepkiler geliştirin. Örneğin, birisine tepki vermeden önce 100’e kadar sayın.”
Güvenlik güçlerinin kışkırtmalara kapılmamalarını isteyen Doç. Dr. Nakilcioğlu, şöyle devam etti:
“Başkalarının sizi çekmek istedikleri tuzaklara düşmeyin. Öfkenizi sürekli dizginlemeye çalışın. Öfke baldan tatlıdır, ama meyvesi zehirden acıdır. Öfkeyle kalkan, zararla oturur. Sokaktaki vatandaşla, aynı çalışma ortamındaki iş arkadaşlarımızla ya da evimizde aile bireyleriyle ilişkilerimizde insanları kırıcı, incitici tavır ve hareketlerden kaçınalım. Gönül kırmaya değil, gönül almaya çalışalım. Unutmayalım ki, gönül, Osmanlı cam sanatının şaheseri olan ‘çeşm-i bülbül’e, yani kristal vazoya benzer, kırılırsa tamiri çok zordur.” (Kocatepe Haber Merkezi)
POLİS-BASIN İLİŞKİLERİNE DİKKAT
Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, polis-medya ilişkileri hakkında da bilgi verdi. Nakilcioğlu, “Asayişle ilgili olaylarda zaman zaman polisle basın mensupları arasında takışmalar olabilir. Yanlış bir haber çıktı diye medyayı mahkûm etmeye hakkımız yoktur. Her söylediğimizi medya mutlaka manşete çekecektir gibi bir beklentimiz de zaten olamaz. Anayasa ile teminat altına alınmış olan görevlerini yaparken her iki kurumu da dengelemek zorundayız. Her ikisi de bu toplumun kurumlarıdır; her ikisi de tıpkı bir madalyonun iki yüzü gibidir; biri diğerinden ayrılamaz. Bu yüzden medya ile ilişkilerde o dengeyi düzgün kurmak zorundayız” diye konuştu.
EKER’DEN NAKİLCİOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Konferansın bitiminde bir konuşma yapan Afyonkarahisar Polis Meslek Okulu Müdürü Mustafa Eker, hazırladığı güzel sunum dolayısıyla Doç. Dr. Nakilcioğlu’na teşekkür ederek, “Ben öfke kontrolü ve stresle başa çıkma yollarıyla ilgili birçok seminere gittim, panele katıldım, ama hiçbirinden bu kadar etkilenmemiştim, gerçekten itiraf ediyorum. Şahsım ve arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim” dedi.
İlgiyle izlenen ve zaman zaman alkışlarla kesilen konferansın sonunda Okul Müdürü Mustafa Eker tarafından Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu’na bir teşekkür plaketi takdim edildi.