Polat: Yüz vakanın 70'i tedavi edilebilir

Sağlık Olsun programına konuk olan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Polat, görme ve göz tembelliği konuları hakkında bilgi verdi.GÖRME İLK ETAPTA DÜŞÜKBebeklerin anne karnında ışığa tepki verdiği ve gözlerini kırptığı bilindiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Polat, 'Doğumdan sonra bebeklerin sinir sistemi henüz tam gelişmemiştir. Bu yüzden konuşamazlar, yürüyemezler ve başka [&hellip]

Sağlık Olsun programına konuk olan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Polat, görme ve göz tembelliği konuları hakkında bilgi verdi.
GÖRME İLK ETAPTA DÜŞÜK
Bebeklerin anne karnında ışığa tepki verdiği ve gözlerini kırptığı bilindiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Polat, “Doğumdan sonra bebeklerin sinir sistemi henüz tam gelişmemiştir. Bu yüzden konuşamazlar, yürüyemezler ve başka birçok işi hemen yapamazlar. Benzer şekilde görme düzeyleri de oldukça düşük seviyededir. Yeni doğan bebek ışık değişikliklerine tepki verir, görme keskinliği düzeyi yüzde 5-10 düzeyindedir. İlk üç ayda göz göze gelmesi beklenir. Altı aylıktan itibaren yakında olan hareketli cisimleri izlemesi artar. 5 yaş civarında erişkinlerle aynı düzeye varır. Ama bu yaşta hala gelişme sürer. 7-9 yaşından sonra gelişme tamamlanır” dedi.
CİDDİ TEMBELLİK GELİŞEBİLİYOR
Türkiye’de yapılan bir araştırmada çocukluk çağı görme kayıplarının yüzde 69,6’sının önlenebilir nedenlere bağlı olduğu verisinin elde edildiğini belirten Dr. Polat; “Çocukluk döneminde az gören her 100 çocuktan 70’i tedavi edildiği durumda diğer insanlar gibi tam ve net görecek ve görme kaybı gelişmeyecektir. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk sağlığı Kurumu Başkanlığı Çocuk İzlem Protokolleri kapsamında 0-3 aylık bebeklere göz muayenesi, okul öncesi dönemde ise şaşılıkların en sık gözlendiği 36-42 aylık çocuklara göz taraması yapılması planlanmıştır. Buna göre birinci basamakta ilk tarama testleri aile hekimi ve aile sağlığı elemanı tarafından, bir üst merkeze sevk edilen bebek ve çocuklara ise göz hastalıkları uzmanları tarafından uygulanacaktır. Görme gelişiminde en hassas dönem olan ilk 6 ayda görmeyi engelleyecek problemler sonucu ciddi göz tembelliği gelişmektedir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme