Piroliz Nedir Ne Amaçla Kullanılır?

Piroliz malzemelerin asal bir ortamda yüksek sıcaklıklarda termal ayrışmasıdır.

Piroliz kimyasal bileşim değişikliğini içerir. Kelime Yunanca kökenli pyro “ateş” ve lysis “ayırma” unsurlarından türetilmiştir.

ORGANİK MALZEMELERİN İŞLENMESİNDE KULLANILIR

Piroliz en yaygın olarak organik malzemelerin işlenmesinde kullanılır. Ahşabın yakılmasında yer alan işlemlerden biridir. Genelde organik maddelerin pirolizi uçucu ürünler üretir ve karbon, kömür bakımından zengin bir katı kalıntı bırakır. Kalıntı olarak çoğunlukla karbon bırakan aşırı pirolizekarbonizasyon denilir. Piroliz gazlaştırma veya yanma işlemlerinde ilk adım olarak kabul edilir. İşlem çoğunlukla kimya sanayiinde örneğin etilen karbonun pek çok formları, petrolden, kömürden ve hatta ağaçtan diğer kimyasallar, kömürden kok üretmek için kullanılır. Endüstriyel hacimde üretimi başlatarak doğalgazın çoğunlukla metan kirletici olmayan hidrojen gazına ve kirletmeyen katı karbon kömürüne dönüştürülmesinde de kullanılır. Piroliz uygulamaları biyokütleyi sentez gazına ve biyokömüre, atık plastikleri tekrar kullanılabilir yağa veya atıkları güvenli bir şekilde tek kullanımlık maddelere dönüştürür. Piroliz çok yüksek sıcaklıklarda suyun veya diğer çözücülerin kaynama noktasının üzerinde oluşan çeşitli kimyasal bozunma işlemlerinden biridir. Genellikle oksijen yanmada O2 veya su hidrolizde gibi diğer reaktiflerin eklenmesini içermemesi bakımından yanma ve hidroliz gibi diğer işlemlerden farklıdır. Piroliz katı maddelerde, kömürde, yoğunlaşabilir sıvılarda katran gibi ve yoğunlaşmayan, kalıcı gazlar üretir.

PİROLİZİN ÇEŞİTLİ TÜRLERİ VARDIR

Organik maddenin tam pirolizi çoğunlukla temel karbondan oluşan katı bir kalıntı bırakır; süreç daha sonra karbonizasyon olarak adlandırılır. Daha özel piroliz vakaları şunlardır; Metanın doğrudan kirletici olmayan hidrojen yakıtına ve ayrılabilir katı karbona dönüştürülmesi için katalitik erimiş metallerin varlığında metan pirolizi. Aşırı ısıtılmış su veya buhar varlığında hidroli piroliz hidrojen ve ayrıca önemli miktarda atmosferik karbondioksit üretir ayrıca petrol rafinasyonunda kullanılır. Sülfatlardan sülfürik asitin orijinal üretiminde olduğu gibi kuru damıtma, mangal kömürü, kok kömürü ve aktif karbon üretiminde olduğu gibi tahrip edici damıtma şekerlerin karamelizasyonu, kavurma, kızartma ve ızgara gibi yüksek sıcaklıkta pişirme işlemleri kömür yakma, odun kömürü üretimi, Katran fırınlarında odunun pirolizi ile katran üretimi. Petrol rafinasyonunda olduğu gibi ağır hidrokarbonların daha hafif olanlara kırılması plastikleri ve diğer polimerleri monomerlere ve oligomerlere ayıran termal depolimerizasyon atıl bir atmosfer altında ön- seramik polimerlerden polimer türevi seramiklerin oluşumunu içeren seramikleştirme katajenez gömülü organik maddenin fosil yakıtlara doğal dönüşümü ve organik sentezde kullanılan flaş vakumlu pirolizdir.

Bakmadan Geçme