'Pilates kişiye özel yaşam şeklidir'

Pilates, Zumba Zin ve Yogo Eğitmeni olarak hizmet veren ve bayanlara özel Pilates Pilates Stüdyosunu işleten Rabia Özkınık, profesyonel anlamda yürüttüğü hizmeti detaylarıyla anlattı.Burcu Aydın: Pilates Pilates Stüdyosu şehirde uzun süredir hizmet veriyor? Pilates Eğitmenliğine ne zaman başladınız?Rabia Özkınık: 5 yıldır Pilates Eğitmenliği yapıyorum. Aynı zamanda Zumba Zin ve Yogo Eğitmeniyim. Beş yıldır Ordu Bulvarında [&hellip]

Pilates, Zumba Zin ve Yogo Eğitmeni olarak hizmet veren ve bayanlara özel Pilates Pilates Stüdyosunu işleten Rabia Özkınık, profesyonel anlamda yürüttüğü hizmeti detaylarıyla anlattı.
Burcu Aydın: Pilates Pilates Stüdyosu şehirde uzun süredir hizmet veriyor? Pilates Eğitmenliğine ne zaman başladınız?
Rabia Özkınık: 5 yıldır Pilates Eğitmenliği yapıyorum. Aynı zamanda Zumba Zin ve Yogo Eğitmeniyim. Beş yıldır Ordu Bulvarında aynı adreste hizmetimiz 7 gün boyunca sabah saat 09.00’dan akşam 21.00’e kadar devam ediyor. Aletli pilatesle ders veriyorum. Bu Afyonkarahisar’da bir ilk. Aletli pilatesi Afyonkarahisar ilk olarak bizim stüdyomuzla birlikte tanıdı. Uluslar arası bir stüdyo da olan tüm ekipmanlar bizim stüdyomuzda var. Pilates reformer, cadillac, chell v.d olmak üzere bu ekipmanların hepsini aletli pilates paketi içerisinde kullanıyoruz.
Burcu Aydın: Öncelikli hizmet anlayışı nedir? Direk fazla kilolardan kurtulmak mı sağlıklı yaşam mı?
Rabia Özkınık: Pilates öncelikle sağlık. Daha sonra yapmış olduğumuz programlar sonrasında kardiyo pilates dersimiz var. Bu dersimiz de kilo verdirmeye yönelik bir ders. Genelde pilates denildiğinde direk tek başına bir sıkılaştırma anlamı çıkarılıyor. Ben çok fazla sistemden eğitim alıp çok fazla varyasyon eğitimi gördüğüm için bu eğitimlerin içinde yer alan kardiyo vasküler sistemi çalıştırıp kilo verdirmeye yönelik çok güzel antrenmanlarımız var. Bu antreman programlarını girdiğimizde çok güzel kilo verebiliyoruz. Düzenli ve disiplinli pilates dersleri ile 28 kilo, 25 kilo, 19 kilo kaybeden üyelerimiz oldu. Hatta bir üyemiz 23 kiloyu diyet yapmadan kaybetti. Şüphesiz beslenme de çok önemli. Bir de düzenli ve disiplinli derslere diyette eklendiğinde sonuca çok daha çabuk erişiyoruz.


Burcu Aydın: Pilates Pilates stüdyosuna hanımlar öncelikle olarak hangi amaçla başvuruyor?
Rabia Özkınık: Çoğunluğun önceliği fazla kiloyu kaybetmek. Sağlıklı yaşam, kilo kontrolü ve bölgesel çalışmalar da programlarımız içerisinde yer alıyor. Üyemiz ilk başvurduğunda neye ihtiyacı olduğuna bakıp gerekli programı kişiye özel olarak hazırlıyoruz. Önce bir duruş bozukluğu olup olmadığına bakıyoruz. İnsanlar oturarak ya da ayakta çalışmaktan kaynaklı sırtları ve omurları yerçekimine karşı aşağıya doğru inmeye başlıyor. Haricinde kişinin kilo durumuna bakıyor ve kilo vermek isteyip istemediğini soruyoruz. Halinden memnun olup kilo vermek istemeyenler olabiliyor. Bazı vücutlarda karın geniş olurken bazı vücutlarda da kalça basen bölümü genişliği sözkonusu oluyor. Tüm bunları değerlendirip bir planlama yapıyoruz. Bu çalışmaların tümü tamamen kişiye yöneliktir.
Burcu Aydın: Neden kişiye özel bir ders programı ve planlama sözkonusu?
Rabia Özkınık: Her insanın metabolizması, kas yapısı, postür duruşu farklıdır. O nedenle bu tür çalışmaların VİP kişiye özel olması zorunludur. Ancak bu sayede güzel sonuçlar verir. Örneğin bir üyenin ihtiyacı olan bir unsur diğer üyenin ihtiyacı olmayabilir. Bu da çalışma noktalarınızı değiştirebilir. İlk dersimiz eğitim dersidir. Duruşları nasıl uygulayıp nasıl bağlantı kuracağımızı anlatıyorum. Alt vücut, üst vücut nasıl bağlantı sağlanır? Çapraz kas sistemi nedir ve bunları nasıl aktif ederiz? Nasıl nefes alıp vereceğimizi ilk derste öğretiriz. Beş yıldır ben hep ilk dersimi eğitim dersi olarak planladım. İlk eğitim dersimiz de nasıl nefes almamız gerektiğinden başlayıp anatomik olarak vücudumuz da hangi kaslar var ve bunlar nerede, nasıl bağlanıyor? Anatomi eğitimi aldığımı için tüm bunlara özen gösteriyorum.
Burcu Aydın: İşe eğitimle başlamak sonuca ulaşmak için kaçınılmaz mı?
Rabia Özkınık: Kesinlikle evet. Doğru noktalarda bilinçli çalışma sağlandığında çok kısa sürede çok net sonuçlar alıyoruz. İşte bu nedenle hep ilk dersimi eğitim dersi olarak veriyorum. Kişiden kişiye performans ve sonucu ulaşma durumu değişir.
Burcu Aydın: Kişiden kişiye daha da doğrusu gereksinime göre değişse de ortalama bir üyenin kaç derse ihtiyacı vardır?
Rabia Özkınık: Kişiden kişiye değişir. Vücudun hamlığı, yatkınlık, kavrama bunlar herkes için aynı seviye de olması mümkün değildir. Temel prensiplerimiz var. Bunlar; konsantrasyon, nefes, düzgünlük, hizalama, stabilizasyon, mobilizasyondur. Nefes almaktan, duruşa, oturmaktan, yapılacak derse kadar Pilates kişiye özel ömür boyu sürdürülmesi gereken bir yaşam şeklidir. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme