- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Peygambere Duyulan Saygının Sembolü
Peygambere Duyulan Saygının Sembolü
Topkapı Sarayı'nın yıllar boyunca önemli emanetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazılarıda Peygamber efendimizin emanetleridir.
Topkapı Sarayında, Peygamber efendimizin emanetlerinin olduğu odaya Hırka-i Saadet odası denir. Osmanlı sultanları bu mübarek odaya yalnızca bir saray odası olarak değil, manevî bir mihrap olarak yaklaşmış; burada muhafaza edilen bu emanetlere sadece fiziki değil, gönülden bir bağlılıkla gösterirler ve hizmet ederler.
PEYGAMBER EMANETLERİNE DUYULAN DERİN SAYGI
Hırka-i Saadet olarak adlandırılan daire, adını Hz. Muhammed’in (S.A.V.) bizzat giydiği hırkadan alır. Ama burada saklananlar Hırkası ile sınırlı değildir. Sakal-ı Şerif, Kılıç, Mühr-i Şerif, ayakkabıları ve daha birçok emanet bu odada muhafaza edilir. Bu eşyalar sultanlar için tarihi bir emanetten ziyade Peygambere karşı duyulan saygı ve sevginin sembolüdür.
Hatta Padişahlar bu emanetlere o kadar hürmet göstermişler ki rivayetlere göre girerken adımlarına bile dikkat ederlermiş.
RAMAZAN AYINDA ZİYARET
Her Ramazan ayının 15. Gününde Hırka-i Saadet Dairesi özel bir merasimle ziyaret edilirmiş. Bu törenden bir gün önce yani Ramazan’ın 14. Gününde Padişah sabah namazını bu kutsal odada kılar ve ardından büyük bir titizlikle temizlik yapardı.
Hırka-i Saadet önce bulunduğu yerden çıkarılarak güvenli bir yere alınır, ardından Dülbend Ağası gül suyu ve özel süngerler ile gelir, Silahdar Ağa vesilesi ile Padişaha verirmiş. Padişah, kendi elleri ile Hırka-i Şerif’i gül suyuyla yıkarmış.
TOZUNA BİLE SAYGI DUYULAN BİR ODA
Bu odada yapılan temizlikte çıkan toza bile saygı gösterilirmiş, bu çıkan tozlar dışarıya atılmaz. Hırka-i Saadet odasının hemen önünde ki özel bir kuyuda biriktirilirmiş. Bu küçük ayrıntı bile mukaddes mekâna duyulan saygının bir göstergesidir.
Temizlikte kullanılan süngerler bile normal bir sünger olarak değil bir ibadetin aracı olarak görüldüğü için saray görevlilerine dağıtılırmış.
SON YOLCULUKTA DA HAS ODA’NIN GÖLGESİNDEYDİLER
Padişahlar Hayatları boyunca Hırka-i Saadet Dairesine bağlılıklarını gösterirken ölümlerinde de bu odaya bağlılıklarını bildirirlermiş, öyle ki vefatların da naaşları bu odanın önüne ki mermer in üstüne getirilir ve gasil, kefenleme işlemleri burada yapılırmış.
Gasil ve kefenleme işlemleri burada yapıldıktan sonra taziyeler, dualar bu odanın önünde yapılırmış. Hatta mezarlarına bu toz kuyusunda biriken tozdan serpilirmiş.
TÜM MÜSLÜMANLARIN HALA SAYGI DUYDUĞU BİR ODA
Günümüzde bile yerli yabancı turistlerin gelip önünde sessizce emanetleri incelediği ve saygıyla ziyaretlerini yaptıkları yerdir Hırka-i Saadet odası. Çünkü burası bir oda değil burası ümmet bilincinin ve peygamber sevgisinin bir sembolüdür.