Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

PEYGAMBER NE DEMEKTİR? – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 2 Ocak 2015 Cuma 02:00:00
  Peygamber Farsçadan dilimize geçen bir sözcük olup, “haber veren ve haber getiren, anlamına gelir. Terim olarak peygamber, “Allah tarafından gönderilen, onun emirlerini, öğütlerini ve vereceği her türlü bilgiyi insanlara ulaştırmakla ve açıklamakla görevlendirilen kimselere” denir.
Nebi ve resul ne demektir?
Kuranıkerim’de peygamber sözcüğünün yerine “nebi” ve “resul” kelimeleri kullanılmıştır. Arapçada nebi “haber veren”, resul ise “elçi, mesaj taşıyan kimse” anlamındadır. Terim olarak Nebi: Allah’tan vahiy almış, ancak kendisinse ayrıca ilahi bir kitap verilmemiş olan peygamberlerdir. Nebiler kendisinden önce gelmiş olan resullerin kitaplarını tebliğ etmişler ve açıklamışladır. Örneğin Hz. Nuh, Salih, Yunus peygamberler nebidir.
Resul: Allah tarafından kendisine vahiylerden oluşan bir kitap gönderilen peygamberdir. Resullere nebi de denir. Ancak her nebiye resul denmez. Örneğin, Hz. Musa, Hz. Muhammed hem nebi, hem de resuldür.
Her Kavme Bir Peygamber Gönderilmiştir
Yüce Allah (C.C.), insanlara doğru yolu göstermeleri ve kendi dinini öğretmeleri için peygamberler göndermiştir. İlk Peygamber ve İlk İnsan Hz. Âdem’dir. Son Peygamber ise Hz. Muhammed aleyhisselâtü vesselamdır. Bu peygamberlerin 28 tanesi Kur’an’da geçmektedir.(Üç tanesinin peygamber mi veli mi oldukları konusunda şüphe vardır.) Hadis-i Şeriflerde ise gönderilen peygamber sayısı 124 bin olarak geçer; 400 bin olduğuna dair rivayetler de vardır. Kur’an-ı Kerim’de gönderilen peygamberlerle ilgili olarak bazı ayetlerde şöyle buyrulmaktadır
“Hiçbir ümmet yoktur ki içlerinden cehennem ile korkutucu, uyarıcı bir peygamber geçmiş olmasın.” (Fatır suresi âyet.24)
“Her kavmin bir doğru yol göstericisi vardır.” (Rad suresi âyet:7)
“Biz her peygamberi apaçık anlatabilmesi için kendi kavminin diliyle gönderdik.”(İbrahim suresi ayet:4)
“(Biz) Peygamberleri (iman edenlere Cenneti) müjdeleyici, (küfür karanlığında boğulanları Cehennemle) korkutucu olarak gönderdik ki bu peygamberlerin gelişinden sonra insanların Allah’a karşı “Bizi imâna çağıran olmadı” şeklinde (özür diye ileri sürebilecekleri) bir bahaneleri olmasın. Allah azizdir; Hükmünde hikmet sahibidir.”(Nisa suresi ayet:165)
“(Habibim ) Bir kısım peygamberleri sana daha önce anlattık, bir kısmını ise sana anlatmadık.”(Nisa suresi ayet:164)
Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere Yüce Allah her kavme ve millete bir veya birçok peygamber göndermiştir. Gönderilen bu peygamberler gönderildiği milletin diliyle ve o milletin içerisinden seçilmişlerdir. Allah’ın göndermiş olduğu çok sayıdaki peygamberlerden hiç şüphesiz Türklere gönderilen peygamberler de vardır. Bunun aksini düşünmek Allah’ın adaletine ve Kur’an-ı Kerim’deki verilen bilgilere ters düşer.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER