• Haberler
  • Genel
  • Petrol ve doğalgaz, şehrin talihini değiştirir

Petrol ve doğalgaz, şehrin talihini değiştirir

BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, TPAO’nun Şuhut Kayabelen’de petrol arama çalışması yaptığını, Kayabelen’de petrol bulunursa Afyon’un tarihinin de talihinin de değişeceğini belirtti. Şenel, Emirdağ’ın doğalgaz talebi ile ilgili de açıklama yaptı BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel ile BOTAŞ’a bağlı daire başkanları, 3 gün boyunca Korel Termal Otel’de koordinasyon toplantısı yaptı. Toplantı kapsamında çeşitli yerleri de [&hellip]

Petrol ve doğalgaz, şehrin talihini değiştirir

BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, TPAO’nun Şuhut Kayabelen’de petrol arama çalışması yaptığını, Kayabelen’de petrol bulunursa Afyon’un tarihinin de talihinin de değişeceğini belirtti. Şenel, Emirdağ’ın doğalgaz talebi ile ilgili de açıklama yaptı

BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel ile BOTAŞ’a bağlı daire başkanları, 3 gün boyunca Korel Termal Otel’de koordinasyon toplantısı yaptı. Toplantı kapsamında çeşitli yerleri de gezen BOTAŞ yetkilileri, Zafer Müzesi’nde de Alan Kılavuzu Hasan Özpunar’dan tarihi bilgiler aldı. Özpunar, BOTAŞ yetkililerine Büyük Taarruz’un başladığı yerleri ve yaşananları, Zafer Müzesi’ndeki maketin üzerinde anlattı. BOTAŞ yetkilileri, Zafer Müzesi’nde toplu fotoğraf çektirdiler.
Zafer Müzesi’ni gezdikten sonra gazeteniz Kocatepe’nin sorularını yanıtlayan BOTAŞ Genel Müdürü ve hemşehrimiz Fazıl Şenel, “Bizim normalde koordinasyon toplantılarımız oluyor. Bu toplantıları genelde Ankara’da yapıyoruz. Zaman zaman Ankara dışında İstanbul, İzmir, Ceyhan ve Marmara Ereğlisi’nde yapılıyor. Toplantıya Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanları ve danışmanlar katılıyor. 3-5 ayrı yerde toplantı yaparken Afyon da gündeme geldi. Ve bu gerçekleşti. Verimli bir toplantı yaptık. Önümüzdeki yılın stratejilerini belirledik” dedi.
Hayal gibi geliyor
BOTAŞ’ın doğalgaz ya da petrol araması yapmadığını, arama konusundaki yetkili kurumun TPAO olduğunu aktaran Şenel, “Doğalgaz ya da petrolün olup olmadığını araştıran TPAO. TPAO şu an çok ümitli. Bir sonuç alacağına da inanıyoruz. Kayabelen’de ciddi ümitleri var. Biz de aynı ümitlere katılıyoruz. Eğer oradan bir şey çıkarsa Afyon, sucuğuyla, kaymağıyla, lokumuyla meşhurdur, artık petrolü ile de meşhur olacak. Şu an söylerken insanlara hayal gibi geliyor ama öyle düşünmemek lazım. Petrol ve doğalgaz bulununca şehrin tarihi ve talihi değişiyor” diye konuştu.
Emirdağ, doğalgaz konusunda tek yürek
Emirdağ’ın doğalgaz talebinin olduğunu hatırlatan Şenel, “BOTAŞ olarak petrol ve doğalgazın Türkiye çapında boru hatlarıyla iletimini yapıyoruz. Dağıtım işini ise yerel şirketler yapıyor. Afyon’da Afyon Gaz dağıtımı yapıyor. İlçelerde doğalgazın dağıtılması görevi Afyon Gaz’a ait olan bir görev. BOTAŞ’ın görevi ise il bazında yüksek basınçlı boru hatlarının getirilmesidir. Biz zaten Afyon’a zannediyorum 6-7 sene önce doğalgazı getirdik. Afyon’da doğalgaz sanayide ve evsel tüketimde kullanılıyor. Çay, Bolvadin ve Dinar’da da kullanılıyor. Emirdağ’dan ciddi bir talep var. Biz, Emirdağ’daki heyet geldiğinde kendileri ile ilgilendik. Durumu aktardık. Bu direkt BOTAŞ’ın işi değil. Ama sonuçta doğalgazla alakalı olduğu için yardımcı olmaya çalıştık. İlgili şirket yetkilileri ile görüştük. Kendilerine durumu aktardık. Emirdağ’ın kapasitesi yüksek. Emirdağ’a geçerken İscehisar ve Bayat’tan da geçecek. Dolayısıyla 3 ilçeden boru hattı geçecek. Bu fizıbıl olacaktır. Bu konuda Emirdağ tek yürek. Kendileri bu konuda istekli oldukları için Afyon Gaz’ın yetkilileri de bu olayla ilgilendi. Ön çalışma, önfizibilite çalışmaları yapılıyor. Ümit ediyorum ki önümüzdeki sene içinde bir gelişme olur. Boru hattı çekilmesi ne zaman olur bilemiyorum. Botaş olarak bizim yapabileceğimiz bir şey olursa yapacağız” ifadelerini kullandı.
Afyon, boru hatlarının da kesiştiği yerde
Afyonkarahisar’ın çok önemli bir konumda olduğunu belirten Şenel, şöyle konuştu:
“Afyon, sadece yolların kesişim yeri değil, aynı zamanda boru hatlarının da kesişim yeri. Afyon’dan 40 inçlik, büyük bir boru hattımız geçiyor. Bu hat, Dinar’da ikiye ayrılıyor. Bir tanesi Antalya’ya doğru iniyor, İzmir’e doğru gidiyor. Antalya’ya doğru inen boru hattının kapasitesi yetersiz olduğu için ikinci bir tane daha yapıldı, şu an inşaatı bitmek üzere. İlerideki aşamalarda netleşmiş olmamakla birlikte, Bolvadin civarından bir anahat branşı alınıp yukarıda Bilecik tarafına doğru bir loop yapılacak. Loop, iki farklı hattın birbirine destek vermesini sağlamak aradaki hidrolik potansiyelden verim sağlamak için yapılan ikinci br hat. Bu Türkiye’nin değişik bölgelerinde var. Bunlardan bir tanesi de Afyonkrahisar’da yapılabilir. Ama bu kesin değil, düşünme aşamasında, net bir şey yok. Bunlar yapılırsa 4-5 sene sonra yapılır. Afyon’da böyle bir şey yapılırsa bir de istasyon yapılması gündemde.”
Uyum içinde çalışılıyor
Öteden beri Afyonkarahisar’ın gelişmesini istediklerini kaydeden Şenel, son yıllarda Afyonkarahisar’da önemli bir değişimin hissedildiğini söyledi. Şenel, “Son 2-3 senede Afyonkarahisar’da ciddi değişiklikler var. Güzel gelişmeler var. Gerçekten kıvanç duyuyorum. Valisi ile, Belediye Başkanı ile, milletvekilleri ile, Emniyet Müdürü ile, Alay Komutanı ile, bütün yetkilileri ile bir uyum içinde çalışması büyük bir şans. En büyük şans da sayın Bakanımız” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme