• Haberler
  • Genel
  • Personel sayısı yetersiz, binalar ihtiyacı karşılamıyor

Personel sayısı yetersiz, binalar ihtiyacı karşılamıyor

Afyonkarahisar Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, Afyonkarahisar Brifingi hazırladı. 2012'nin Temmuz ayında yayınlanan Brifing'de kentin özellikleri her bakımdan ele alınırken yeni Emniyet Müdürlüğü binası önerisi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki öğretmen açığı vurgusu dikkat çekti Afyonkarahisar Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, kent hakkında gerekli araştırma ve incelemenin ardından Afyonkarahisar Brifingi hazırladı. 2012 Temmuz ayında [&hellip]

Personel sayısı yetersiz, binalar ihtiyacı karşılamıyor

Afyonkarahisar Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, Afyonkarahisar Brifingi hazırladı. 2012’nin Temmuz ayında yayınlanan Brifing’de kentin özellikleri her bakımdan ele alınırken yeni Emniyet Müdürlüğü binası önerisi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki öğretmen açığı vurgusu dikkat çekti

Afyonkarahisar Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, kent hakkında gerekli araştırma ve incelemenin ardından Afyonkarahisar Brifingi hazırladı. 2012 Temmuz ayında yayınlanan Brifing’de kentin genel özellikleri, yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı.
Brifing’de İl Emniyet Müdürlüğü’ne ayrılan bölüm dikkat çekti. İl Emniyet Müdürlüğü’nün personel sayısının ve ana binasının Afyonkarahisar’ın gelişim potansiyeli karşısında yetersiz kaldığı vurgulanan Brifing’de, şu ifadelere yer verildi:
“İl Emniyet Müdürlüğü ana hizmet binasının yetersiz olduğundan çağdaş ve bütün
birimleri içinde barındıracak yeni bir binaya ihtiyaç duyulmaktadır. İlimiz, ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım yönünden hızlı gelişme göstererek yoğun işçi ve öğrenci merkezi konumuna gelmiştir. Ayrıca ilimizin önemli bir kavşak noktasında olması ve hızla değişen üniversite öğrenci sayısı göz önüne alındığında personel sayısının yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu nedenle personel takviyesinin yapılması büyük önem arz etmektedir. Atış poligonu bulunmadığından eğitim atışları Polis Meslek Yüksek Okulunda yapılmaktadır. Bu nedenle eğitim atışları için atış poligonuna ihtiyaç duyulmaktadır. Lojmanların yetersiz olması ve yeni lojmanlara ihtiyaç duyulmaktadır.”
MİLLİ EĞİTİM’İN SORUNLARI NELER?
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde de öğretmen eksikliği olduğuna dikkat çekilen Brifing’de Milli Eğitim’deki sorunlar şu şekilde sıralandı:
“İlimizin geniş bir coğrafyaya sahip olması, eğitim kurumlarının kırsal alandaki yaygınlığı öğretmen eksikliği, İl genelinde sınıf ve branş öğretmeni normu 8 bin 609 olmasına rağmen, İl genelinde 6 bin 742 öğretmenin mevcut olduğu, norm kadroya göre bin 867 öğretmen eksiği ile çalışılıyor olması, ücretli öğretmenlerle farklı branşlardaki kişilerle öğretmen açığının kapatılmasının başarıyı olumsuz yönde etkilediği, rehber öğretmen eksikliği nedeniyle Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetlerinin gereği gibi yerine getirilemediği, inşaat yatırım ve onarımlarının keşif özetlerinin ve arsa hukuki bilgilerinin kısa zaman diliminde çözüme kavuşturulamaması. Müdürlüğe ait ücretsiz kitap dağıtımında yararlanılmak üzere bir deponun bulunmaması.Gerek İlköğretim gerekse Ortaöğretim Okulu yapmak için arsa üretilememesi. Kamulaştırma için yeterince ödenek temin edilememesi. Müdürlüğe ait yeterli sayıda hizmet aracının bulunmaması. Taşıma ve yemek yaklaşık maliyetlerinin günün şartlarının gerisinde kalması nedeniyle oluşan sıkıntılar. Öğretmen yeterlilik alanı ve alt yeterlilik alanlarında kendilerini yetiştirmek, yenileme konusunda isteksiz oluşu. Öğretmenlerin; öğretmen-öğretmen, öğretmen-yönetici, öğretmen- veli iletişimini tam olarak sağlayamaması. Öğretmenlerin mesleki gelişimi açısından, Üniversiteden yeteri kadar yararlanılamaması. Veli duyarsızlığı, velilerin sosyo-ekonomik durumları ile eğitim durumlarının düşük olması.Nüfusun genelde kırsal kesimde olması, öğrencilerin ders çalışmak için yeterli fiziki mekanlarının olmayışı.”
Afyonkarahisar’ın termal ve coğrafi bakımdan zengin olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bir Hizmetiçi Eğitim ve Kongre Merkezi’nin bulunmamasının da eğitimin karşılaştığı bir sorun olduğu belirtilen Brifing’de, sendikalardan yeteri kadar destek alınmadığının da altı çizildi.

SERTİFİKALI TOHUM ÖNERİSİ
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün sorunlarının da incelendiği belirtilen Afyonkarahisar Brifingi, tohumculuk alanında yapılması gerekeni de ortaya koydu. Brifing’de “İlimizde üretilen buğday ürünlerindeki protein değerlerinin ölçümlerinin yapılması amacıyla 2011 yılında İl Müdürlüğü ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışmalar yapılmıştır. Ekmeklik buğdayda protein oranının ortalama yüzde 9, makarnalık buğdayda protein oranının yüzde 12 olduğu tespit edilmiştir. Buğdayda üretim sürecinde protein oranının yükseltilmesi için çiftçilerin yapması gereken uygulamalar hakkında eğitimler düzenlenmektedir. Ancak özellikle bu oranın yükseltilmesinde sertifikalı tohumluk kullanımının önemi büyüktür. Bu nedenle İl Özel İdaresi kaynaklarından sertifikalı tohum alımlarının yapılarak, dağıtılması ve bu tarz üretimle protein oranının artırılması gerekmektedir” denildi.
TOPLULAŞTIRMA,
FIRSAT OLACAK
Arazi konusunda da bir fırsatın doğduğu vurgulanan Brifing’de “Tarımsal üretimde kullanılan arazilerin intikaller sonrası çok küçük parçalara ayrılmış olması nedeniyle rantabl üretim yapılamamaktadır ve maliyeti artırmaktadır. 639 KHK ile 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu kapsamındaki tüm iş ve işlemler ile arazi toplulaştırma işleri İl Müdürlüğüne devredilmiştir. Bu kapsamda Evciler, Dazkırı, Sandıklı, Şuhut, Dinar ilçelerinde çalışmalar yapılmaktadır. Toplulaştırma çalışmaları ile rantabl bir üretim yapılmasının önü açılacaktır” ifadeleri kullanıldı.
TARIMSAL ÜRÜN
BORSALARI KURULMALI
Brifing’de üreticilerin mamulleri toplama, işleme ve tüketici merkezlerine ulaştırma konusunda sorun yaşadığına dikkat çekilirken Tarımsal Ürün Borsaları’nın acilen kurulması önerildi. Brifing’de tarımla ilgili şu görüşlere yer verildi:
“İlimizde özellikle Sandıklı, Şuhut ve Sultandağı ilçelerinde spesifik (patates, vişne, kiraz vs.) ürünlere yönelik olarak İl Özel İdaresi ve diğer kamu kaynakları kullanılarak depolama tesisleri yapılması halinde üretilen ürünler daha sağlıklı değerlendirilebilecektir. İlimizde üretilen sütün sağım hijyenine dikkat edilmemesi, depolama şartlarının olmaması nedeniyle kalitesi düşmektedir. Son ölçümlerde ml’deki bakteri yükü 324 bin adet olarak ölçülmüştür. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce tüm köylerde çiğ süt kalitesinin iyileştirilmesine yönelik eğitimler verilmektedir. Süt üretim potansiyeli yüksek yerlere 9 adet süt toplama tankı konulmuştur. 2012 yılı bütçesinden sabit sağım ünitesi alımı yapılarak kurulacaktır. Ancak yeterli değildir. Daha fazla kamu kaynağı ayrılarak süt toplama tankı alınmalı ve sabit sağım ünitesi kurulmalıdır.”
MALZEMELER, ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ
Afyonkarahisar Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nün hazırladığı Afyonkarahisar Brifingi’nde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne de yer ayrıldı. İl Afad Müdürlüğü’ne bağlı Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü envanterindeki malzemelerin ekonomik ömrünün tamamlandığına dikkat çekildiği Brifing’de, “Hizmet binasının ısınma, elektrik ve diğer haberleşme giderleri için ödenekler yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yeterli ödeneğin ayrılması gerekmektedir” tavsiyesi bulunuyor. (Kocatepe)

Turizm gelişecek, yatak kapasitesi artacak

Afyonkarahisar Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nün hazırladığı
Afyonkarahisar Brifingi, kentin turizm potansiyeline de ışık tutuyor

Afyonkarahisar Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nün hazırladığı Afyonkarahisar Brifingi, kentin turizm potansiyelinin dökümünü gözler önüne seriyor. Brifing’e göre Afyonkarahisar’da Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli konaklama tesislerinde 3 bin 305, belediye belgeli kaplıca tesislerinde 5 bin 77 ve belediye belgeli otellerde 3 bin 88 yatak ile mevcut yatak kapasitesi 11 bin 470’i buldu. Brifing’de Afyonkarahisar’da turizmin gelişeceği belirtilirken şu ifadelere yer verildi:“Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırım belgeli konaklama tesisleri de 8 bin 416 yatak (16 konaklama tesisi) hizmete açıldığında ilimizdeki toplam yatak sayısı 19 bin 982’ye ulaşacaktır. İlimiz sahip olduğu yatak kapasitesi bakımından Türkiye’de termal sağlık turizmi açısından en fazla yatak kapasitesine sahip ilidir. Beş yıldızlı otel yatak kapasitesi bakımından iller arasında ise 7’nci sırada yer almaktadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme