• Haberler
  • Genel
  • Patates üreticileri dertli – Kocatepe Gazetesi

Patates üreticileri dertli – Kocatepe Gazetesi

Türkiye'nin kışa en dayanıklı ve lezzetli patatesinin üretildiği Sandıklı'da çiftçiler, yüksek maliyetler, özenle yapılan üretime rağmen para etmeyen patatesler nedeniyle zor günler yaşıyor Sandıklı ilçesindeki patates üreticileri, her yıl yaklaşık 250 bin ton patatesin üretildiği ilçede en önemli geçim kaynağı olan patates üretiminde zarar ediyor. Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol, düşük fiyattan ve yüksek maliyetten [&hellip]

Patates üreticileri dertli

Türkiye’nin kışa en dayanıklı ve lezzetli patatesinin üretildiği Sandıklı’da çiftçiler, yüksek maliyetler, özenle yapılan üretime rağmen para etmeyen patatesler nedeniyle zor günler yaşıyor

Sandıklı ilçesindeki patates üreticileri, her yıl yaklaşık 250 bin ton patatesin üretildiği ilçede en önemli geçim kaynağı olan patates üretiminde zarar ediyor. Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol, düşük fiyattan ve yüksek maliyetten dolayı zor zamanlar yaşayan patates üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
“YÜZDE 85’LİK KESİMİN
ALLAH YARDIMCISI OLSUN”
Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol, patates tarlalarında söküm yapan çiftçileri ve işçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Elibol, patateste ki fiyat politikasının Türkiye’de bu konuda marka olan Sandıklı’da ki çiftçilerimizi çok zor durumda bıraktığını ifade etti. Üretimde maliyetleri yükselten mazot, gübre, tohum, ilaç ve elektrik fiyatlarının sık sık zamlanmasının temel sıkıntı olduğuna dikkat çeken Elibol, bunun karşısında yıllardır patates fiyatının yerinde saymasının, umutla patates eken çiftçiyi bitirme noktasına getirdiğini kaydetti. Elibol; “Ülkemizde uygulanan ekonomik politikalar çiftçimizi kötü etkilediği gibi, sanayimizi, esnafımızı ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da kan ağlatmaktadır. Örneğin yüz ölçümü bakımından Konya ilimizle eş değer olan Hollanda ülkesinin tarım ürünleri ihracatı ülkemizin 17 kat büyüklüğündedir. Bu konuyu irdelememiz lazım. Televizyonlarda izlediğimiz gibi büyüdüğü söylenen ekonomi nasıl oluyor da vatandaşa yansımıyor? Günden güne artan zamlarla ve para etmeyen ürünlerle bu ekonominin düzeleceğine inanmıyorum. Seçimden seçime hatırlanan çiftçimizin bu sorunlarını ülke gündemine getirmeliyiz. Ülkemizin yüzde 10-15’lik bir kesimi hayatından memnun olsa da, kalan kesimin Allah yardımcısı olsun.” dedi.
“SANDIKLI’DA PATATES EKİLECEK TARLA KALMAYACAK”
Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol’un ziyareti sırasında bir yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını söyleyen çiftçiler, 175 ile 200 kuruşa sattıkları patates maliyetinin 250-300 kuruş arasında değiştiğini kaydettiler. Tarımsal sulamada elektriğe, mazota, gübreye ve ilaçlara yapılan zamların bellerini büktüğünden yakınan üreticiler, yıllardır aynı fiyata patates satarken mazotun şuanda 4.50 TL olduğuna vurgu yaptılar. Çiftçiler şöyle konuştular: “Bankalardan ipotek karşılığı çektiğimiz kredileri ödeyemez hale geldik. Bu zamlar verilen destekleri solladı geçti. Bizler tarla ve traktörlerimizi satarak borçlarımızı ödemeye başladık. İlçemizde hemen hemen banka ipoteği olmayan tarla yok. Yakında Sandıklı’da patates ekilecek tarla kalmayacak. Patatesimizi satacak tüccarda bulamıyoruz. Patatesimiz tarlada kaldı. Biz devletten destekleme değil, az zam ve ürünümüze hak ettiği fiyatı istiyoruz..” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme