Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

PATATES DE ÖNEMLİ – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 20 Ekim 2018 Cumartesi 12:12:21
 

Büyükşehirlerde “Afyonkarahisar” denildiğinde akla gelen ürünlerden bir tanesi de “patates”dir.
Mutfakların vazgeçilmez lezzeti patatesin tarladan tezgâhlara yolculuğu başladı şu günlerde. Hasat zamanı. Hepimizin çok sevdiği patates denilince Afyonkarahisar akla gelir. Şuhut ve Sandıklı başta olmak üzere hemen her ilçede üretilen meşhur Afyon Patatesi bu kış mutlaka sofranızda olmalı!
Şuhut ve Sandıklı ilçelerinde yetiştirilen patates sarı renkli ve büyükçedir. Kızartma için özellikle bu Şuhut ve Sandıklı patatesi tercih edilmektedir. Bu patateslerin lezzeti toprak yapısından ve ekim sırasında yapılan bakımdan kaynaklanmaktadır. Büyük şehirlerdeki semt pazarlarında da ‘Şuhut Patatesi’ olarak satılmaktadır.
Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde yüksek rakımda yetiştirilen ve bol güneş almasından dolayı ayrı bir lezzeti olan “agria” cinsi patates en ilgi gören ürünlerden birisi
Geçen 2-3 yıl çiftçiyi mağdur eden patatesin bu yıl fiyatlarının kısman daha iyi olduğu belirtiliyor. Maliyeti 40-50 kuruş olan patates geçtiğimiz yıllarda tarlada 15-20 kuruşa satıldı. Yazlık patates çiftçiden 60 kuruşa alındı. Bunun maliyeti 45 kuruş civarındaymış. BU yıl 1 TL’ye yakın fiyat satıldığı belirtiliyor. Patates üretimi bir ekip işi. Bir ailenin çoluğu çocuğu, herkes tarlayla ilgilenmek zorunda. Bugünkü rakamlar da kazandırıyor, zarar etmiyor ama geçtiğimiz yıllardaki zarar hala atlatılabilmiş değil.
Afyonkarahisar’dan ülkenin çeşitli yerlerine patates gönderiliyor. Günlük 10 kamyon ürün başta İstanbul, İzmit, Adapazarı ve Yalova olmak üzere ağırlıklı olarak Marmara bölgesine gönderiliyor. Son yıllarda ilimizde kurulan cips fabrikaları sayesinde de ürün Afyonkarahisar’da işelenebiliyor.
Kışlık patatesin fiyatı daha yüksek. Çünkü yazlık ürünün dekardaki rekoltesi 3 ila 6 ton arasında. Toprağın hazırlanışı ve iklim şartlarına göre verim değişebiliyor. Kışlık ürünün verimi buna nazaran düşük oluyor. Maliyeti de biraz yüksek oluyor.
Şuhut ve çevresinin iklim koşulları bakımından patates üretimine elverişli bir bölge olduğuna dikkat çekiliyor. Şuhut bölgesi yayla olduğundan iklim koşulları müsait. Hangi bitki olursa olsun rakımı yüksek olan yerlerde yetişenin lezzeti farklı oluyor. Şuhut patatesinin lezzetli olması da rakımın yüksekliğinden dolayı. Sandıklı ve Dinar çevresinde ağırlıklı olarak yazlık ürün ekilir. Ama Şuhut’un yüzde 90’ı agria eker. Agria cinsi, uzun zamanda yetişen, depolamaya daha müsait, 4-5 aya kadar saklanabilen bir ürün.
İşte böyle, Afyonkarahisar ve Şuhut patatesi ile ilgili biraz bilgilendirmeye çalıştık sizleri. Umarım faydalı olmuştur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti