Park Hastanesi'nde farklı ağız diş sağlığı hizmeti
Özel Park Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi diş hekimlerinden Atalay Kundak, konforlu ve profesyonel bir diş ve ağız sağlığı hizmetini 11 Temmuz tarihi itibariyle sunduklarını söyledi. Özel Park Hastanesi’nin Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nde genel anestezi altında çocukların ya da özürlü hastaların diş çekimleri yapılabiliyor Genel anestezi de uygulanıyorÖzel Park Hastanesi Diş hekimlerinden Dt. Atalay [&hellip]
Özel Park Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi diş hekimlerinden Atalay Kundak, konforlu ve profesyonel bir diş ve ağız sağlığı hizmetini 11 Temmuz tarihi itibariyle sunduklarını söyledi. Özel Park Hastanesi’nin Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nde genel anestezi altında çocukların ya da özürlü hastaların diş çekimleri yapılabiliyor
Genel anestezi de uygulanıyor
Özel Park Hastanesi Diş hekimlerinden Dt. Atalay Kundak, 11 Temmuz 2001 tarihi itibariyle Özel Park Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin faaliyete başladığnı söyledi. Şimdilik kendisi ile birlikte Dt. Özge Köpük olmak üzere iki hekim olarak hizmet verdiklerinden söz eden Dt. Kundak, ilerleyen günlerde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi eki-bine bir cerrah ve bir ortodonti uzmanının katılacağını kaydetti. Bir ağız ve diş sağlığı merkezinde olması gereken her türlü hizmetin profesyonel yaklaşım, hijyen esasları ve güler yüzle sunulduğuna dikkat çeken Dt. Atalay Kundak; “Diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, gömü diş operasyonları, ortodontik operasyonlar, tel takmalar. İmplant diş yapımı cerrahımız geldiğinde başlayacak. Kamu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde olmayan bir yöntem olan genel anestezi altında özürlü hastalarımızın, çocukların diş çekimini yapabiliyoruz. Özel Park Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak yapılması gereken her şeyi yapıyoruz.”
SGK’dan anlaşma bekleniyor
11 Temmuz’dan bugüne kadar 150 kadar hastaya müdahale edildiğini kaydeden Dt. Atalay Kundak, Özel Park Hastanesi’nin yeni bir birimi olarak hasta ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Hasta ilgisinin tahminlerinden daha iyi gittiğini kaydeden Kundak şöyle konuştu: “Sadece diş sağlığı hizmetlerinde SGK ile anlaşma yok. Bu Türkiye geneli için geçerli. Hastanemizde ki bu birim özel ve ücretli konumda hizmetlerini yürütüyor. Sağlık Bakanlığı’nın SGK hakkını vermesini bekliyoruz. Üç dört yıldır Diş Hekimleri Birliği bu konuda uğraşıyor. İnşallah SGK ile diş sağlığı hizmetleri için anlaşmaya varılır. Ancak Avrupa’da ki diş sağlığı hizmetleri Türkiye’den çok daha pahalı. Özellikle bu mevsimde yurt dışından gelen hastalarımız oluyor. Özellikle bu dönemde protez ve implant tedavileri yaptırılıyor. Yurt dışında ki diş sağlığı için sunulan hizmetler bizim fiyat tari-femizin üç dört katını oluşturuyor.”
Dişler kurtarılmaya çalışılıyor
Özel Park Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak daha çok kanal tedavisi, dolgu ve protez hizmetlerinin sunulduğunu kaydeden Dt. Atalay Kundak, mümkün olduğunca dişleri kurtarmaya çalıştıklarını ifade etti. Afyonkarahisar’da ağız hijyeninin çok kötü olmasından yakınan Dt. Kundak şunları söyledi: “Ağız hijyeni hassasiyeti kişi de çocukluk döneminde başlar. Şu anda artık ana okullarında, kreş döneminde diş fırçalama alışkanlığının kazanılması yönünde eğitimler veriliyor. Bizlerde bu eğitimleri zaman zaman bizzat veriyoruz. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazndırılmaya çalışılıyor. Özellikle yemeklerden sonra. Biz hekimler olarak çocuklara diş fırçalama eğitimi veriyoruz. Diş fırçalama alışkanlığı mutlak çocuk yaşta kazanılması gereken bir alışkanlık. Belli bir yaştan sonra çok zor oluyor. Ağız ve diş sağlığı yerinde olmayan kişilerde kalp, böbrek, karaciğer hastalıklarının başlangıcı olabiliyor. Ağzımızda ki çürük dişler enfeksiyon odağıdır. Sürekli kana mikroorganizmalar karışır. Eğe rvücut direnci düşükse diğer organlara sıçrayabiliyor. Ağzımızda çürük diş kalmayacak.”
Kanama varsa diş hekimine başvurulmalı
Dt. sağlık bir diş fırçalamanın en az 2 dakike olması gerektiğini belirterek en az fırçalamanın günde 2 defa sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce olması gerektiğini hatırlattı. Birer dakika alt çene birer dakike üst çene olmak üzere fırçalama işleminin en az 2 dakika olduğnu vurgulayan Dt. Atalay Kundak sözlerine şöyle devam etti: “Dişimizin toplam 5 yüzeyi vardır. Her bir yüzeyinin mutlaka fırçalanması lazım. Biz genelde sadece ön bölgeyi fırçalar arka yüzeyleri çiğneyici yüzeyleri unuturuz. Hem dip tarafının hem de yanak tarafının ayrıca hepsinin ayır ayrı fırçalanması lazım. Fırçalamamızın mutlaka diş etinden dişe doğru yumuşak bir fırça ile bastırmadan fırçalamamız gerekiyor. Şayet diş eti kanıyorsa hasta demektir. Kanama olsa da fırçalama yapılıp mutlaka hekime başvurulacak. Normal sağlıklı bireylerde diş eti kanamaz. Mutlaka diş taşı, diş plağı, diş etinde iltihap vardır. O nedenle kanar. Çok sert bastırarak kanama yapılıyorsa o da yanlış. Yumuşak ya da orta sertlikte fırça ile dairesel hareketlerle fırçalama yapılmalıdır. Kesinlikle kürdan kullanılmamalı. Kürdan geriye dönüşü olmayan diş eti rahatsızlıklarını oluşturur. Kürdan kullanımı kısır bir döngüdür. Diş fırçası 6 ayda bir değişti-rilmelidir.”