'Paralar yatmasaydı bir futbolcu dahi kalır mıydı?'

Afjet Afyonspor'da İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel'in Başkanlık için tekrar aday olmamasının ardından yeni yönetim kurulu çalışmalarına başladı. Afjet Afyonspor Futbol Şube Sorumlusu ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, gelişmeleri Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı.'ÇOBAN'LA BÖYLEBİR ŞEY KONUŞMADIM'– Yeni yönetim neden kuruldu? Burhanettin Çoban, kendisine Salih Sel'i rakip olarak gördü ve böyle bir yönetim değişikliği [&hellip]

Afjet Afyonspor’da İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel’in Başkanlık için tekrar aday olmamasının ardından yeni yönetim kurulu çalışmalarına başladı. Afjet Afyonspor Futbol Şube Sorumlusu ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, gelişmeleri Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
“ÇOBAN’LA BÖYLE
BİR ŞEY KONUŞMADIM”
– Yeni yönetim neden kuruldu? Burhanettin Çoban, kendisine Salih Sel’i rakip olarak gördü ve böyle bir yönetim değişikliği mi yapıldı?
Mehmet Mühsürler: Ben Burhanettin Çoban Başkan ile böyle bir şey konuşmadım. Bu konuda vebale giremem, çok büyük bir ithamdır. Bize 7 kişilik yönetim 9’a çıksın dediler. Bunu Salih Sel söyledi. Benim bu konuda Burhanettin Çoban ile konuştuğum bir şey yoktur. Ek listeye kimleri alabiliriz, denildiğinde Mehmet Kumartaşlı ile Ali Rıza Gürakar’ın isimlerini verdim, benim arkadaşım. Kendilerini ispatlamış işadamları bunlar.  Ali Rıza Gürakar’ı konu ile ilgili aradık, O da ‘Benim ortağım var, birkaç tane market şubesi açacağım, beni mazur görün’ dedi. ‘Ortağım var’ deyince Salih Ağabey dedi ki ‘(Ortağı) Mehmet Siper ile ben görüşeceğim, benim arkadaşım’ dedi. Mehmet Siper’i Salih Sel ikna etti. Yönetim Kurulu’na alındı. Tasarlanmış bir olay yok. Bir de duyduk ki Afjet Afyonspor’un yeminli mali müşavirleri ‘Parayı veren ve alan aynı kişi olamaz’ demişler. Bize ne yapılması gerektiğini sordular.
“KAĞIT ÜZERİNDE BAŞKANLIK” TEKLİFİ
4 yıldır bu kanun vardı, yeni mi akıllarına geliyor, denildi.
O benim bileceğim bir iş değil. Salih Sel’in bileceği bir iş. Salih Sel, bu memleketi bilen bir kişi, O’nun bileceği iş. Salih Sel’in bize dediği, ‘Kağıt üzerinde başkanlık’ idi. Buradakiler, kendilerini ispat eden işadamlarımız. Aralarında en az personel çalıştıran kişi benim. 25-30 personel çalıştırıyoruz. 350 personel çalıştıran var, 100 personel çalıştıran var. Böyle bir şeyi kimse kabul etmez, dedim. Salih Sel bizim onursal başkanımız, ama kimse bunu kabul etmez dedim.
– Yusuf Ulutürk de aynı şekilde mi gitti?
O da aynı şekilde, AFJET Yönetim Kurulu’nda olması nedeniyle ayrılmak durumunda kaldı. Ama şunu belirtmek istiyorum: Yusuf Ulutürk, bütçeyi çok iyi organize etti. Amatör Lig’den itibaren en çok Yusuf Ulutürk ile Yavuz Coşkun’un emeği geçti. Yusuf Bey, Genel Müdür olarak önemli işlere imza attı. Yusuf Bey de mevzuattan dolayı ayrıldı. Afjet Yönetim Kurulu kararı almış ve bize bu teklifi getirdiler. Devam edebilecek bir durum olsaydı devam edilirdi.
BURADA YENİ OLAN KİM?
– Yeni yönetim ‘darbe’ ile kurulmadı yani, değil mi?
Yeni yönetim, eski yönetim değil. Yeni yönetime giren kişi Ali Rıza Gürakar ile Mehmet Kumartaşlı, Mehmet Emin Özbayat. Ben 4 senedir yönetim kurulu üyesiyim. Şükrü Genelioğlu geçen yıl yönetime girdi. Hasan Hüseyin Bayaman Yönetim Kurulu Üyesi. Burada yeni olan kim?
HESABI İYİ YAPMAK GEREK
Maddi zorluktan bahsediliyor. Bu zorluğu da yeni yönetim kurulu üyeleri vermişler. Durum çok mu kötüydü?
Çok kötü meselesi değil. Bazı gerçekleri biz kaçırıyoruz. AFJET’in vermiş olduğu sponsorluk bedeli var. Bu konuda AFJET’in Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyorum. 4 milyon liralık bir parayı Yönetim Kurulu’ndan çıkardılar. Afjet Afyonspor’un borcu ne kadar? Geçen yıldan SSK borçları var, Maliye borçları var, prim borçları var. 4 milyon lira yeterli mi, yetersiz mi? Bunun hesabını yapmak lazım.
ÖNCEKİ LİGLERDE
YETİYORDU AMA…
– İddaa ve reklam gelirleri var mıydı?
Muhasebeyi denk yapmazsan kaybetmeye mahkumsun. Mesela şampiyonluk primi… Afaki rakamlar oluşuyor. Konunun ikinci ayağı ekonomik ihtiyaç. Salı günü paralar yatmamış olsaydı, bir tane futbolcu kalır mıydı? 1 milyon lirayı, bizim yönetimimizdeki isimler verdi. Borsa’dan ben sana para çıkarabilir miyim? Cebimden verebilirim. Bu işadamları da ceplerinden ödediler. Kulübün tahmini bütçesi 10 milyon lira civarında. 4 milyon lira AFJET’ten gelen para var, 2 milyon lirası eski borç. 2 milyon lira para kalıyor. 3-4 milyon lira civarında Federasyon ve Toto gelirleri var. Yine açık var. Şirket yönetir gibi yönetip gelir ve gideri dengelemek gerek. Kendi cebimden 5 bin lira galibiyet primi verdim, helal olsun. 5 bin lira Yavuz Coşkun, 5 bin lira da Yusuf Ulutürk’ün cebinden para çıktı. Daha önceki liglerde bu katkı yeterliydi, ama şimdi 2’nci Lig’deyiz.
KOLTUKTAN BİR ŞEY ALMAYIZ
– Zenginler yönetime girdikten sonra, parasını çevirirler, reklamını yaparlar, giderler deniyor. Böyle mi olacak?
Belediye Başkanı olacak halimiz yok. Milletvekili olacak halimiz de yok. Biz koltuktan bir şey almadık. Biz koltuğa bir şey katabilir miyiz diye düşünüyoruz. Bizim buna ihtiyacımız yok. Bu memleket bizim aslımızı, asaletimizi bilir. Biz Afyon sevdasıyla hareket ettik ve sorumluluk aldık. Burada başta Belediye Başkanımız’a, Sayın Valimiz’e, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız’a, İl Genel Meclisi Başkanımız’a teşekkür ediyoruz. Biz Orhan Olgun’un başkanlığında yönetimdeydik. İkinci ligdeydik, bonservis paralarını bulamadık. Bekir Yeşilay’a yalvardık, destek aldık.
– Sıcak paranın bulunmasında sizin çok etkiniz olmuş…
1 milyon lira parayı, Belediye Başkanımız ve Hüsnü Serteser’in ricasıyla 480 bin lira Ali Rıza Gürakar ve 480 bin lira da Mehmet Kumartaşlı’dan hatıra mukabil, dostluğuma dayanarak buldum. Kimsenin reklama ihtiyacı yok.
– Önümüzdeki dönem Borsa’nın Ticaret Odası’nın ve Belediye’nin seçimleri var. Herkes böylece kendi makamını garantiye aldı, deniyor. Doğru mu?
Ben hizmet etmek için varım. Hizmet edemiyorsam üyelerim beni seçmez. Bizim aramızı Hüsnü Serteser’le iki üç yıl bozdular. Bundan şehir kaybetti.
– Mehmet Emin Özbayat’la da bir gerginlik yaşamıştınız…
Ben onların ağabeyiyim. Döverim de söverim de. Hiçbir sıkıntımız olmaz. Biz kendi aramızda her şeyi çözeriz.
ÇIKSIN SAHAYA,
KENDİNİ İSPAT ETSİN
– Hasan Resul Ertaş olayı var, bu konuda ne diyeceksiniz?
Salih Ağabey dedi ki, ‘Size bir sürpriz bir futbolcu getireceğim. Şok bir isim’. Yönetim değişti. Salih Ağabey, bizim ağabeyimiz. Bizi neden aramıyor? Futbolcuyu getirdik, neden aramıyor da aracılar devreye giriyor? Bir yıl futbol oynamamış. Biz ‘Alınmasın’ demedik. Ama Türkiye’de oynamadığı için, aynı zamanda 6 aydır Kanada’da da takımda sahaya çıkmadığı için ‘Gelir, kendine güvenir. Maç başına parayı verelim, konuşulan rakamı görelim yine’ dedik. Çıksın sahaya kendini ispat etsin istedik. Biz aracılarla temas kurduk. Bu para Afyon’un parası.
– Peki 2’nci Lig’de hedef nedir?
Halkımız ve yöneticilerimiz arkamızda olduğu müddetçe bükemediğimiz bilek olmaz. Tokat, 1 buçuk milyon lirayı bulmak için seferber oldu. Bizim kenetlenmemiz gerekiyor.
– Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na para için gidildi mi?
Biz yönetim olarak ziyarette bulunduk. Benim şahsi fikrim şu: Para isteme şeklimizde arıza vardı. İş dünyasındaki insanlardan para isteyebilir miyiz, tarzında konuşuldu. Bakan Bey de Afyonlu işadamlarından bu paranın talep edilmesi doğrultusunda görüş beyan etti. Daha önce Afyonspor’a destek olmuştu Bakan Bey.
UMRE ZİYARETİNDEN
 HABERİMİZ YOK
– Lig bitiminde bir Umre ziyareti oldu. Bu nasıl gerçekleşti?
Bizim Umre ziyaretinden haberimiz yok. Süleyman Kırlıoğlu benim baba dostu. Süleyman Kırlıoğlu ağabeyimiz, futbolcuları Umre’ye götüreceğiz, demiş. Bize böyle bir teklif gelmedi. Teklif gelseydi de gidemezdik. Başkası da verse, sonuçta kulübe bağışlanmış bir para. Kulubün parasıyla Umre’ye gitti dedirtmezdim.
– Yöneticilerin deplasman giderleri nereden karşılanıyordu?
Başkalarını bilmem. Ben iki deplasmana gittim. Bir deplasmanı cebimden ödedim, bir deplasmanı da bir arkadaşımız cebinden ödedi, yemin etti. >> Murat ARISOY’un Özel Röportajı

Bakmadan Geçme