Panoramik Müze eşsiz mücadeleyi anlatacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Büyük Zaferimizin 89. yıldönümünün büyük Türk Milletine kutlu olmasını diledi. Eroğlu, istiklali olmayan milletin istikbali olamayacağını, Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar'da, istiklal mücadelesini anlatan Panoramik Müze inşa edeileceğini belirtti. Bakan Eroğlu, Panoramik Müze ile verilen eşsiz mücadeleyi gelecek nesillere daha etkili olarak anlatarak, kutsal vatan toprakların ne kadar [&hellip]

Panoramik Müze eşsiz mücadeleyi anlatacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Büyük Zaferimizin 89. yıldönümünün büyük Türk Milletine kutlu olmasını diledi.

Eroğlu, istiklali olmayan milletin istikbali olamayacağını, Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar’da, istiklal mücadelesini anlatan Panoramik Müze inşa edeileceğini belirtti. Bakan Eroğlu, Panoramik Müze ile verilen eşsiz mücadeleyi gelecek nesillere daha etkili olarak anlatarak, kutsal vatan toprakların ne kadar fedakârlıkla kazanıldığını göstermiş olacaklarını kaydetti
1834 Rakımlı Kocatepe Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı’nda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstiklâl Harbi’ni zaferle neticelendiren en mühim askerî harekâtın, Büyük Taarruz’un başladığı yerde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Bakan Eroğlu, millî zaferimizin 89. yıldönümünde Kocatepe de ve Zafer Yürüyüşü’ne katılmaktan duyduğu heyecana değindi.
Aynı heyecan paylaşılıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bin yıldır üzerinde yaşanılan toprakları vatan olarak Türk Milletine çok gören düşmanların, Şark Meselesi adıyla ortaya attıkları menfur bir planla Osmanlı İmparatorluğunu Birinci Cihan Harbine girmeye mecbur bırakıp, yedi cephede çarpışan Türk ordularının mağlup olarak Misak-ı Milli hudutlarına çekilmek durumunda kaldıığına temas etti. 1.Dünya Harbi’ni sona erdiren Mondros Mütarekesi’nin 30 Ekim 1918 tarihinde yürürlüğe girmesi ile İtilâf Devletleri türlü bahanelerle Türk yurdunu işgâl etmeye koyulduklarını belirten Bakan Eroğlu; “Türk İstiklâl Harbi de Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkmaları ile başlamıştır. İstiklâl Harbi sırasında Anadolu’da verilen mücadeleleri, yurdun her tarafında işgâle karşı gösterilen kahramanca mukavemeti burada tekrar anlatmaya lüzûm görmüyorum zira hepimiz bili-yoruz. Sakarya Meydan Muharebesi, Yunan ordularını Anadolu’yu tamamen işgâl etmekten vazgeçirmiş ve savunma hatlarını Afyonkarahisar-Eskişehir hattına çekmek mecburiyetinde bırakmıştır. Nihayet 26 Ağustos 1922’de başlayan ve 30 Ağustos’ta sona eren Büyük Taaruz Yunanlılar için kesin mağlûbiyeti getirmiş, 9 Eylül 1922’de İzmir’de düşman kuvvetlerinin denize dökülmesi ile de İstiklâl Harbi, kahraman ordumuzun zaferi ile neticelenmiştir. Bundan tam 89 sene evvel, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Şuhut’a gelmiş, beraberindeki Fevzi ve İsmet Paşalarla Kocatepe’ye yürümüş ve meşhur ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ emrini burada vererek Büyük Taaruz’u başlatmıştır. Şuhut’tan başlayıp Kocatepe’de sona eren bu 14 kilometrelik yol Türk milletinin istiklâl mücadelesinde zaferi müjdeleyen istikamettir. Aradan uzun seneler geçmiş olsa da, bizler bu gece burada aynı heyecan ve gururu paylaşıyoruz, Büyük Zafer Yürüyüşü’nün dördüncüsünde yine burada buluşuyoruz. Hepimize, bütün Türk Milletine kutlu olsun.” dedi.
Hakikat hafızalardan çıkartılmamalı
Kurtuluş Savaşı mücadelemizin hiç şüphesiz sadece askerî bir zafer değil, aziz Türk milletinin onca yokluk ve yoksunluk içinde eşsiz bir iman ve azimle vermiş olduğu büyük bir mücadelenin de zaferi olduğuna temas eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; “Bu aynı hedefe yönelmiş olan, aynı yüce gaye için varını yoğunu ve hâttâ canını vermekten çekinmeyen, bütün güçlükler ve imkânsızlıklara rağmen birlik ve beraberlik ruhuyla yurdunu müdafaa eden cesur ve kahraman bir milletin zaferidir. İstiklâl Harbi’nin başkomutanı Mustafa Kemal Paşa’nın Batı cephesi birliklerine verdiği şu emir her şeyin özetidir: ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça terk olunamaz.’ Kurtuluşun, Türklüğün bekasının ve Anadolu’nun düşman çizmesinden kurtarılmasının tek yolunun bu taarruz olduğunu anlamış ve inanmış olan Türk askerinin taarruzları kuvvetlerin sıklet merkezi olarak seçilen Afyonkarahisar’ın civarında başlamış, 27Ağustos’ta Afyonkarahisar düşman işgâlinden kurtarılarak düşman orduları darmadağın edilmiştir. Şimdi huzur ve emniyet ile üzerinde yaşadığımız bu topraklar yurdun işgâlden kurtarılmasına ve Türk milletinin istiklâlini ilân etmesine zemin ve şahitlik etmiş, binlerce insanın kanı ile sulanmış, en zorlu mücadeleleri yaşamış olan mübarek topraklardır. Harp günleri artık tarihin sayfaları arasına karışmış olsa da, buralarda şimdi sulh ve huzur içinde yaşıyor olsak da, bu hakikati hafızalarımızdan çıkartmamamız icap eder. Bugün belki fiilî ve askerî harpler içinde değiliz, lâkin millet olarak birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik başka gayretler mevzu bahistir. İstiklâl Harbi esnasında milletçe gösterdiğimiz mukavemet ve istikrarı muhafaza etmeye işte bu sebeple halen ihtiyacımız vardır. İstikbâle giden yol bir arada, yan yana, güç ve inanç birliği içinde olmaktan, yorulmadan, usanmadan, istikametten sapmadan daima gayretle çalışmaktan geçer, bunu unutmayınız.”diye konuştu.
Kudret damarlarda ki asil kanda
“Gayemiz bellidir, yol haritamız bellidir. İstikrarlı yükselişimizi engellemeye çalışan hiçbir şeye kulak asmadan, meselelere değil, meselelerin halline odaklanarak çalışmalı, yolumuza konan engellerle vakit kaybetmeden ilerlememize devam etmeliyiz.”diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; “Bu; vaktiyle bu topraklarda verilen eşsiz mücadelelere, vatanının kurtuluşu için canını veren şehitlerimize, varını-yoğunu kaybeden ama karşılığında istiklâlini kazanan Aziz Milletimize olan borcumuzdur. Bugün zafer sevinci ile burada bir aradaysak, hepimizin yüreğinde aynı gurur, aynı onur, aynı heyecan varsa bu,o zorlu ve kanlı mücadelelerin neticesidir. İstiklâli olmayan milletlerin istikbâli de olmaz diyerek çıktığımız yolda aynı şuur ve inançla yürüyeceğiz, el ele, yan yana, omuz omuza olarak, birbirimiz arasında hiçbir fark ve ayırım gözetmeden, hep birlikte çalışarak yükseleceğiz. Millet şuurumuzu daima muhafaza ederek, tarihimizden miras aldığımız değerleri bizden sonraki nesillere devrederek ve bugün üzerinde huzur içinde yaşamakta olduğumuz toprakların kıymetini bilerek ilerleyeceğiz. Hedeflerimize ulaşmanın yegâne yolu budur. Ve gene bilmekteyiz ki; muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur. Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar’da, istiklal mücadelesini anlatan Panoramik Müze inşa edeceğiz. Böylece verilen eşsiz mücadeleyi gelecek nesillere daha etkili olarak anlatarak, bu kutsal vatan toprakların ne kadar fedakârlıkla kazanıldığını göstermiş olacağız. Proje çalışmalarına başladık. İnşallah hemşehrilerimizle beraber yer tespitini yaptıktan sonra, kısa süre içersinde inşaatına başlayacağız. Bu vesile ile bütün şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, istiklâl mücadelemizde emek veren yediden yetmişe bütün insanlarımızın aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyorum.” şeklinde konuştu.
Büyük zafer ve Kadir Gecesi kutlu olsun
Türk Milletinin azim ve fedakârlığının alamet-i farikası olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 89. yıldönümü ile Ramazan Bayramı’nın ilk günü, hoş bir tesadüfle aynı tarihe denk geldiğine dikkat çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu vesileyle milletimiz ve ülkemiz için tarihi bir dönüm noktasını ifade eden 30 Ağustos Zafer Bayramınızı ve Ramazan Bayramınızı kutluyor, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Bugün aynı zamanda bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini idrak edeceğiz. Bu vesileyle mübarek Kadir Gecenizi kutluyor ülkemiz, milletimiz ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Zaferimiz bir defa daha kutlu olsun. Yolumuz açık, istikbâlimiz aydınlık olsun.” Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından yanına gelen 84 yaşında ki Halil amca Bakana sarılarak objektiflere poz verdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme