Pankobirlik’in Genel – Kocatepe Gazetesi

S.S. Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifleri Yönetim Kurulu, Pankobirlik’in Seçimli Genel Kurul Toplantısı’nın ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Açıklamada 'Kurulduğu 1972 yılından bu yana darbe dönemi dahil her dönemde yöneticilerini seçimli genel kurulları ile belirlemiş bir kurumun bugünkü delegasyonu olarak seçimli genel kurulumuzun yolunu açacak kararın en kısa sürede alınacağına ve yanlış bilgilerle yanıltılan Bakanlığımızın bu [&hellip]

Pankobirlik'in Genel

S.S. Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifleri Yönetim Kurulu, Pankobirlik’in Seçimli Genel Kurul Toplantısı’nın ileri bir tarihe
ertelendiğini duyurdu.

Açıklamada “Kurulduğu 1972 yılından bu yana darbe dönemi dahil her dönemde yöneticilerini seçimli genel kurulları ile belirlemiş bir kurumun bugünkü delegasyonu olarak seçimli genel kurulumuzun yolunu açacak kararın en kısa sürede alınacağına ve yanlış bilgilerle yanıltılan Bakanlığımızın bu süreci demokratik ve tabii mecrasına vakit kaybetmeden hemen yönlendireceğine ve kendi istikbal ve menfaatleri için kurumlarımızı yanıltmak ve kamu gücünü kendi emellerine alet etmek isteyenlerden hesap soracağına olan inanç ve beklentimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi
Ülkemizdeki 31 Pancar Ekicisi Kooperatifi’nin tamamını ortak olarak bünyesinde bulunduran ve bu kooperatiflere üye yaklaşık 1 milyon 600 bin pancar üreticisinin temsil edildiği Pankobirlik’in13 Eylül 2011 Salı günü Ankara’da yapılacağını duyurduğu Seçimli Genel Kurul Toplantısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın anılan toplantıya kısa bir süre kala gönderdiği yazı ile ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi.
Konuyla ilgili S.S. Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifleri Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı. Açıklamada “Kurulduğu 1972 yılından bu yana darbe dönemi dahil her dönemde yöneticilerini seçimli genel kurulları ile belirlemiş bir kurumun bugünkü delegas-yonu olarak seçimli genel kurulumuzun yolunu açacak kararın en kısa sürede alınacağına ve yanlış bilgilerle yanıltılan Bakanlığımızın bu süreci demokratik ve tabii mecrasına vakit kaybetmeden hemen yönlendireceğine ve kendi istikbal ve menfaatleri için kurumlarımızı yanıltmak ve kamu gücünü kendi emellerine alet etmek isteyenlerden hesap soracağına olan inanç ve beklentimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.
Kooperatif’in açıklamasında “İlgili Bakanlık’tan tarafımıza intikal eden erteleme yazısında Birliğimiz ortağı bir kooperatifimizin Nisan ayında gerçekleştirilen Genel Kuruluna yapılan itiraz ile yine bir kooperatifimizin yöneticileri hakkında yargıya intikal ettirilmiş haksız ve mesnetsiz bir şikâyet gerekçe gösterilerek bu durumun Genel Kurulda kullanılacak oyları, ortaya çıkabilecek iradeyi etkileyebileceği belirtilmiştir. İlgili Bakanlığımızın zorlama bir yorumla Genel Kurulumuzu erteleme kararı almasına yol açan süreçte Bakanlık yetkililerimizin yanıltıcı ve yanlış bilgilendirildiğini düşünüyor ve bu kararın en kısa sürede düzeltileceğine inanıyoruz.
Kamuoyunun bilmesinde yarar vardır ki, Birliğimiz demokrasi kültürünü özümsemiş ve kendi geleneklerini oluşturmuş ülkemizin nadide kurumlarından biridir ve bu çerçevede bu güne kadar yaptığı 38 Genel Kurul’un tamamını demokratik kurallara sıkı sıkıya bağlı bir şe-kilde ve bu kültürden asla taviz vermeden gerçekleştirmiştir. İlgili Bakanlığın müdahalesi ile Genel Kurul ertelemesi ilk defa karşı karşıya kaldığımız bir durum olmakla birlikte ertelemeye gerekçe gösterilen hususlar ilk defa karşılaştığımız olaylar değildir. Şöyle ki, yazıda bahsi geçen ve bir kooperatifimizin genel kuruluna yapılan itiraz sık karşılaştığımız ve mevcut durumda bile bazı kooperatiflerimizin genel kurulları için de geçerli bir husustur. Herkesin malumu olduğu üzere ülkemizde nizasız seçim hemen hemen yoktur ve her seçimin sandıkta kaybedeninin yaptığı ilk iş mahkemeye müracaat ederek sandıkta kazanamadığını mahkeme yoluyla kazanmayı denemektir. Yani ülkemiz açısından seçime ve sandığa itiraz vaka-i adiyedendir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada özetle şu vurgular yapıldı:
“Bizim öncelikli görevimiz kurumumuzun ve pancar üretiminden geçimini sağlayan üretici ortaklarımızın hak ve menfaatlerini savunmaktır. Bizim açımızdan kurumun ve sektörün geleceği kişilerin istikbalinden önemlidir. Bu çerçevede Bakanlığımızı yanlış bilgilendirerek yanıltanların yaptığı hesabın tutmayacağını özellikle belirtmek isteriz. Kurumun ve sektörün dışındaki, pancar tarımıyla ilgisi olmayan, hatta ondan rahatsız olan çevrelerin bir süredir kurumumuzun ve sektörün içine el atma, birlik ve beraberliğimizi bozma çabalarının farkındayız ve buna ne biz, ne de yürekten inanıyoruz ki ilgili Bakanlığımız asla müsaade etmeyecektir. Herkesin bildiği gibi Pankobirlik devlete tek kuruş yük olmadan kendi ayakları üzerinde duran ve ulaştığı iktisadi başarı ile kendi üreticisine sahip çıkan ve ülke ekonomisinin, özellikle de tarımsal sanayinin gelişimine katkı veren bu özellikleriyle de uluslararası camiada da dikkatle takip ve takdir edilen nadir kurumlarımızdan biridir. Sahip olduğu ve evrensel standartlardaki demokrasi geleneği, sektörde elde ettiği başarılarla başta AB’nin organı kurumlar olmak üzere birçok uluslararası kuruluşa onlardan gelen davet üzerine üye olan ve o kuruluşların tamamında yönetim kademelerinde temsil edilen kurumumuzun, yaşanan süreci 2012’yi kooperatifçilik yılı olarak kutlamaya hazırlanan kurumlara izahta ve o kurumların yaşananları anlamakta ve anlamlandırmakta zorlanacağı açıktır. İlgi Bakanlığımızın ülkemiz tarım sektörünü uluslararası arenada şerefle temsil eden ve ülke tarımının hak ve menfaatlerini bu kurumlarda savunan Pankobirlik’in bu mücadelesine zeval vermek istemeyeceğini ve olası bir yaptırımla karşılaşma ihtimalimize karşılık kararını tekrar gözden geçireceğini umuyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme