Panikatak hastalığı nasıl fark edilir?

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ekrem Hanbek, 'Ataklar halinde gelen ani bunaltı, bunaltıya eşlik eden özellikle kalp krizi, felç geçirme veya öleceği korkusu ve nöbetin tekrar geleceğine dair endişeli bekleyiş ve acil servislere başvuru ile karakterize bir bozukluktur. Bu hastalarda ayrıca bir yerlerde düşüp kalacağı korkusu, kontrol kaybı korkusu-çıldırma korkusu da sık olarak görülmektedir. [&hellip]

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ekrem Hanbek, “Ataklar halinde gelen ani bunaltı, bunaltıya eşlik eden özellikle kalp krizi, felç geçirme veya öleceği korkusu ve nöbetin tekrar geleceğine dair endişeli bekleyiş ve acil servislere başvuru ile karakterize bir bozukluktur. Bu hastalarda ayrıca bir yerlerde düşüp kalacağı korkusu, kontrol kaybı korkusu-çıldırma korkusu da sık olarak görülmektedir. Bu korkulara eşlik eden bedensel belirtiler de bulunmaktadır. Klinikte en sık gördüğümüz bedensel belirtiler hastanın hava açlığı yaşaması, çarpıntı, baş dönmesidir. Bu üç belirti dışında ateş basması, terleme, yüzde kızarıklık, dengesizlik, uyuşma, bulantı diğer önemli bedensel belirtiler arasındadır. DSM tanı sistemine göre 13 belirtinin 4’ünün olması panik atak tanısı koymak için yeterlidir” dedi.
Hanbek, panikatak belirtilerini şöyle sıraladı:
 Çarpıntı, kalp hızında artış, kalp atımlarını hissetme. Terleme. Titreme ve ya sarsılma hissi. Nefes darlığı, alınan nefes yetmiyor gibi hissetme, nefes açlığı. Boğulma hissi. Göğüste ağrı veya göğüste bir rahatsızlık hissi. Bulantı ya da karın bölgesinde şişlik. Bulunulan çevreye yabancılık hissi, sanki rüyada gibi gerçek dışılık hissi (Derealizasyon, depersonelizasyon). Baş dönmesi, başta sersemlik hissi, bayılacak gibi olma, yere düşecek gibi olma. Kontrolünü kaybetme,  çıldırma, delirme korkusu. Kalp kirizi geçireceğine ve öleceğine ilişkin korku. Uyuşma, hissizlik, yanma, karıncalanma hisleri. Üşüme, ürperme, soğuk ya da sıcak basmaları. İnsanların yaşam boyu yaklaşık %10’unun nedeni belirsiz panik atak atlattığı bilinir.”

Bakmadan Geçme