Panik olmayalım hafife de almayalım!
Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe, koronavirüsle mücadele de panik olmadan bilimsel çevrelerin dediklerine uyulmasının önemine değindi. Dr. Türe, 'Gerçekten Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı kurallar çerçevesinde hareket edelim. Bunlara uyarsak belki de dünya da koronavirüsle mücadele eden ülkeler arasında başarımızla ilk beşe bile gireceğimizi düşünüyorum. Halkımızı bu konuda duyarlılığa çağırıyorum' dedi   Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı [&hellip]
Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe, koronavirüsle mücadele de panik olmadan bilimsel çevrelerin dediklerine uyulmasının önemine değindi. Dr. Türe, “Gerçekten Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı kurallar çerçevesinde hareket edelim. Bunlara uyarsak belki de dünya da koronavirüsle mücadele eden ülkeler arasında başarımızla ilk beşe bile gireceğimizi düşünüyorum. Halkımızı bu konuda duyarlılığa çağırıyorum” dedi
Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe, Kocatepe Gazetesi muhabiri ile 14 Mart Tıp Bayramı akabinde hekimlik ve koronavirüs üzerine konuştu.
Burcu Aydın: 2020 yılı ile birlikte dünya genelinde zor günler başladı. En başta dünya genelinde ki koronavirüs salgını olmak üzere bu zor zamanlarda bir hekim ve Tabip Odası Başkanı olarak bu durumu nasıl değerlendirmektesiniz?
Dr. Alev Türe: 14 Mart Tıp Bayramı tüm sağlık çalışanları adına çok önemli ve özel bir gündür. Öncelikle tüm hekim camiamızın ve tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını bir kez daha kutluyorum. Maalesef 2020 istemediğimiz olayların geliştiği bir yıl olarak başladı. En sonunda korona virüs salgını dünya genelinde yaşanıyor. Korona virüsle ilgili başta Sağlık Bakanlığımızın almış olduğu çok önemli tedbirler var. Belki bizden bu konu ile ilgili ileri düzeyde olan vakaların çok olduğu ülkelerde bile bu tedbirler alınmadı. O yüzden maalesef yayılması ve ölüm oranları arttı. Sağlık Bakanlığımızın ve bağlı Başkanlıkların yürüttüğü çalışmalar gayet yerindedir.
Burcu Aydın: Koronavirüs salgını ile mücadele de başlıca nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Yenileme ve hatırlatma noktasında neler söylersiniz?
Dr. Alev Türe: Hep dediğimiz olay; 60 yaş üzeri risk faktörüdür. 60 yaş ve üzerinde ki insanlar mümkün olduğunca dolaşıma katılmaması lazımdır. Dışarıda dolaşmamaları lazımdır. El hijyeni çok önemlidir. Hasta, grip olan kişilerin aksırma, hapşırma durumunda yapmaları gereken bir kâğıt mendile veya kol içlerine doğru bunu yapmaları çok önem taşımaktadır. Aslında biz bunu daha önce domuz gribi döneminde de yaşadık. Nasıl hapşırılacağı, ağzımızı nasıl kapatmamız gerektiği, ellerimizi nasıl yıkamamız gerektiği malumdur. Bu konulara kendimizin ve etrafımızda ki insanların titizlikle uymalarını sağlarsak ben 3-4 hafta içerisinde hükümetimizin aldığı tedbirlerle de inşallah bunu az zararlarla atlatacağımızı düşünüyorum.
Burcu Aydın: Sıcaklığın artması ile virüsün yok olma ihtimaline yönelik düşünceniz nedir?
Dr. Alev Türe: Sıcaklığın artmasıyla virüsün ortamda yaşaması zorlaşıyor. Ultraviyole bu anlamda etkilidir. Virüs insan bedeninde canlı da yaşayabiliyor. Ama ortamda yaşaması zorlaşıyor. O yüzden virüs hava sıcaklığı arttıkça etkisini ve etkinliğini yitirecektir diye düşünüyoruz.
Burcu Aydın: 14 Mart özelinde şehrin ilk kadın Oda Başkanı, bir hekim ve anne olarak bu vesile ile nelerden söz etmek istersiniz?
Dr. Alev Türe: Gerçekten zor ve özverili bir mesleği yürütüyoruz. Bir kere sağlık alanı bilindiği üzer sektörel olarak kadınların çok olduğu bir alandır. Bizler her şeyden önce anne ve eşiz. Bir ailemiz var. Belki de şu yönden de bakıyorum; Anne, aile bir ebeveyn olmak bunlar insanın içerisinde ki şefkat, merhamet duygusunu yontup biraz daha güzelleştiriyor diye düşünüyorum. Biz bunları hastalarımıza, çevremize, ihtiyaç duyan insanlara yansıtmaya çalışıyoruz. Burnu yansıtabiliyorsak da ne mutlu bizlere. Tabi ki işimiz zor. Yeri geliyor çocuğunuz paçanıza yapışıp ‘Anne gitme birlikte kalalım’ diyebiliyor. Bu durumda siz gitmek zorundayım diyerek işinize gidiyorsunuz. Çünkü sizi bekleyen hastalarınız var. Size ihtiyacı olan insanlar var. Yeri geliyor siz kendi evladınızı ihmal edip sadece işinizle alakalı konularla ilgilenmek üzere ayrılabiliyorsunuz. Gerçekten zor ama ikisini dengelediğiniz zaman sonuçta onlarda sizin bu çalışma temponuza alışıyorlar, güzelliği çok fazladır. Ben 25 yıllık hekimlik hayatımı tamamladım. Herhalde bir daha dünyaya gelsem ben yine kesinlikle hekim olurdum.
Burcu Aydın: Her mesleğin kendine has sorunları var. Ama yine dünya genelinde ve ülkemizde de baş gösteren hekime sağlık çalışanına şiddet konusunda Afyonkarahisar’ın durumu nedir?
Dr. Alev Türe: Ben bu konuda Afyon halkına özellikle teşekkür ediyorum. İki yıllık Tabip Odası Başkanlığım dönemim de bana yansıyan herhangi bir sağlık çalışanına veya hekim arkadaşıma yapılan bir şiddetle karşılaşmadım. Mesleğimizin kıymetini biliyor ve değer veriyoruz. Halkımız da bu yönde bize destek oluyor. Ama maalesef ki yurt genelinde bazı vakalar oluyor. Hâlbuki gerçekten isteği sağlık vermek olan, elleri sağlık veren insanlara el kalkması, onlarla ilgili herhangi bir şey yaşanması hiçbir şekilde doğru değildir. O yüzden bunları üzücü olaylar olarak addediyorum. Bu tür olayların ortadan kalkmasını, bu konuda insanların gerçekten duyarlı olmasını istiyorum. Şu anda korona virüste sağlık çalışanları işlerinin başında yani tehlikenin göbeğindeler. Hepimiz tam kadro çalışıyoruz. Çocuklarımız evde ama biz işyerimizdeyiz. O yüzden sizin için çabalayan sizin için bir şeyler yapmaya çabalayan ve tek amacı sağlık vermek olan, sizleri mutlu etmek olan sağlık çalışanlarına lütfen dokunmayın.
Burcu Aydın: Röportajımızı toparlarsak dünyanın ve ülkemizin öncelikli gündemi korana virüs salgınına yönelik son olarak mesajınız ne olur?
Dr. Alev Türe: Konuya ilavem olarak öncelikle halkımıza özellikle bu korona virüsle ilgili gerçekten hassas olmalarını vurguluyorum. Panik olmayalım ama bilimsel çevrelerin dedikleri şeylere uyalım. Hiçbir şeyi hafife almaya gerek yok. Hafife aldığımızda farklı sonuçlarla karşılaşabiliriz. Gerçekten toplumsal kurallara dikkat edelim. Gerçekten Sağlık Bakanlığının açıkladığı kurallar çerçevesinde hareket edelim. Bunlar tecrübelerle ortaya çıkan kurallardır bunlara uyalım. Bunlara uyarsak belki de dünya da korona virüsle mücadele eden ülkeler arasında başarımızla ilk beşe bile gireceğimizi düşünüyorum. Halkımız bu konuda duyarlılığa çağırıyorum.
>> Burcu AYDIN’IN Özel Röportajı