Panik Atak Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Son yıllarda artış gösteren panik atak hastalığıyla ilgili olarak kişi panik atak olup olmadığını nasıl anlayabilir? Psikolojik rahatsızlıklar arasında yaygın olarak rastlanan panik atak hastalığı nedir?
PANİK ATAK YOĞUN KORKU ATAĞIDIR
Panik atak gerçek bir tehlike veya görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku atağı olarak tanımlanır. Panik atak anı bu rahatsızlığı yaşayan kişi için çok korkutucu olarak seyredebilmektedir. Kişi kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini düşünebilir. Panik atak geçiren bir kişi çoğu zaman kalp krizi geçirdiğini düşünebilmektedir. Bu nedenle yalancı kalp krizi belirtilerine de rastlanabilir. Birçok insan hayatları boyunca bir ya da iki kez panik atak geçirebilir. Ancak panik ataklar sürekli tekrarlıyorsa panik bozukluk araştırılarak tedavi süreci başlatılmalıdır.
PANİK ATAK TANISI NASIL KONULUR?
Ne yazık ki panik atak pek çok hastalığı taklit edebilir. Bunun başında kalp krizi gelir. Öncelikle hastadan ve birinci derece yakınlarının genetik durumlarını ele alıp hikâyelerini değerlendirmek gereklidir. Doğru hasta hikâyesi değerlendirme için önemlidir. Panik atak şüphesi olan bir hastaya; EKG, tiroid testleri, kan sayımı ve solunum fonksiyon testi yapılabilir. Panik atak şikâyetleri ile başvuran hastalarda kişinin psikososyal açıdan değerlendirilmesi gereklidir. Kişinin korkuları, endişeleri, stres kaynağı olan durumları, ilişki problemleri ve benzeri konularda açık ve net olması önem taşır. Doktorun kişide olası bir panik bozukluk durumundan şüphelenmesi halinde uygun tanı ve tedavinizin planlanacağı ruh sağlığı uzmanı doktora görünmesini önerebilir.