Pandemi Döneminde Gelen Yasak Kaldırıldı!

Türkiye'de pandemi sürecinde alınan önlemler kapsamında müzik yayın saatleri sınırlandırılmış, bu çerçevede müzik yayınının saat 24.00'te sona ermesi kararlaştırılmıştı. Ancak 10 Mayıs 2022 tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesiyle bu saat 01.00'e kadar uzatılmıştı. Danıştay 4. Dairesi, söz konusu genelgenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Danıştay 4. Dairesi tarafından verilen kararda, Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikte ülke genelinde müzik yayını saatlerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı vurgulandı. Kararda, İçişleri Bakanlığı’nın müzik yayını saatlerini belirleme yetkisinin olmadığına dikkat çekildi ve bu nedenle genelgenin yürütmesinin durdurulmasına hükmedildi.


BAKANLIK GENELGEYİ NASIL GEREKÇELENDİRMİŞTİ?
İçişleri Bakanlığı, pandemi sürecinde uygulanan müzik yayın yasağının esnetilmesine yönelik talepler doğrultusunda düzenlemeye gidildiğini açıklamıştı. Bakanlık, müzik yayın saatinin 01.00’e kadar uzatılmasının yaklaşan yaz dönemi ve turizm hareketliliği göz önünde bulundurularak Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda alındığını duyurmuştu. 10 Mayıs 2022 tarihli genelge, İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilmişti.
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte, müzik yayınına ilişkin sürecin nasıl şekilleneceği merak konusu oldu. 
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi başta olmak üzere birçok kişi, İçişleri Bakanlığı’nın müzik yayınına ilişkin genelgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. İlgezdi, açtığı davada mahkemenin lehine karar verdiğini duyurdu.


GENELGE HUKUKA AYKIRI BULUNDU
Danıştay 4. Dairesi, dava kapsamında yaptığı incelemede, İçişleri Bakanlığı’nın müzik yayını saatini ülke genelinde 01.00’e kadar uzatan genelgesinin yetki unsuru bakımından hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, genelgenin uygulanmasının telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabileceği gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtildi.


YETKİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA DEĞİL
Danıştay kararında, idare hukukunda yetkinin, Anayasa ve yasalarla belirlenen sınırlar içinde kullanılabileceğine vurgu yapıldı. Yetkinin yalnızca yasayla belirlenen makamlar tarafından kullanılabileceği ifade edilirken, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde İçişleri Bakanlığı’nın müzik yayını süresini düzenleme yetkisinin olmadığına dikkat çekildi.
Dava konusu genelgenin dayanak gösterdiği Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetilmesi Yönetmeliği’nin, çevresel gürültü ve titreşime yönelik düzenlemeleri kapsadığı belirtilirken, bu yetkinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın taşra teşkilatları olan İl Mahalli Çevre Kurulları’na ait olduğu ifade edildi. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı’nın ülke genelinde müzik yayını saatlerini belirleme yetkisinin bulunmadığı sonucuna varıldı.


BAKANLIĞIN İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR
Danıştay kararında ayrıca, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te de ülke genelinde müzik yayını saatlerine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı belirtildi.
Öte yandan, İçişleri Bakanlığı’nın karara itiraz hakkı bulunuyor. Bakanlığın itirazı halinde, süreç Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından değerlendirilecek.
 

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme