- Haberler
- Genel
- Palandöken: Esnafın Emekli Maaşlarındaki Aykırılıklar Giderilmeli, Prim Gününü Dolduranların Sağlık Hizmeti Hakkı Olmalı
Palandöken: Esnafın Emekli Maaşlarındaki Aykırılıklar Giderilmeli, Prim Gününü Dolduranların Sağlık Hizmeti Hakkı Olmalı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilerin maaş oranlarında ki aykırılığın giderilip 7 bin 200 primi tamamlayanların prim ödemesinin durdurulup sağlık haklarından yararlanabilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığının (ESOB) düzenlediği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
“BAHÇELİ ÇOK EMEK VERDİ, PERAKENDE YASASI NİYE ÇIKMIYOR?”
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Afyonkarahisar’ın tarihi, kültürel bir coğrafya olarak şehrin termal otelleriyle Türkiye’nin önemli turizm hizmeti verilen bir bölge olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı.
Palandöken, “Toplantımızda hem AK Parti milletvekillerimiz, aynı zamanda MHP milletvekilimizde aramızdalar. Sözün en büyüğünü, yapılacak işlerin en güzelini onlar anlatacak. Ben sorunları anlatacağım. Niçin esnaf sanatkârın bu kadar sıkıntılı olduğunun, sorunların çözümünün olmayışının sebepleri biliniyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümü hep birlikte idrak ettik. Allah bir daha yaşatmasın. Bu bölgede aynı şekilde daha önceleri Kütahya'da, burada, bu bölgelerde biliyorsunuz termalin olduğu yerlerde sıkıntılı dönemler yaşandı. Bilindiği üzere Kahramanmaraş’ta 11 şehirde 54 bin yurttaşımız yok oldu. Devlet imkânları yetişti. Yeni yeni bitmek üzere olan binalar, çarşılar, pazarlar kurulmaya başladı. Orada ölenlere rahmet diliyoruz. Ama bir de biliyorsunuz aynı şekilde Bolu'da turizmin olduğu bir bölgede yine birçok canımız yanarak can verdi. Tabii ki bunlar ülkemiz için üzüntü kaynağı. Biz esnaf sanatkârlar olarak hep devletin yanında olduk. Hep taleplerimizi ilettik, bekledik ne olacak diye. Ancak bildiğiniz üzere birçok sıkıntıların giderildiği bir dönemi de yaşadık. Ama esnafın sorunlarının çözümünde, geleneksel yapının bozulmaması için tedbirlerin alınmasında hala gecikiliyor. Memleketin en önemli meselesi ne dediğiniz zaman dersiniz ki enflasyonla mücadele. Enflasyonun düşmesi için sağlanacak kriterler hala belirlenemedi. Beş altı tane insan burada esnaf ve sanatkârın ekmeğine göz dikmişler. Bayat Esnaf Odası’nın Başkanı hanımefendi ilçede bulunan iki markete karşı yeni bir zincirin daha kurulacağını anlattı. Demek ki artık oranın esnafı başka yerde ya tezgâhtar olacak ya da göçüp büyük şehirlere gidecek. Niye? Çünkü haksız rekabette nasıl mücadele edilecek? Onların verdikleri fiyatların ucuzluğu değil. Şimdilik onları bitirme operasyonu olduğunu herkes biliyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanı'na arz ettiğimiz bu konuları söylediğimiz zaman mutlaka bunların yani büyük marketlerin ulu orta açılamayacağını belirttik. Birçok meselenin halli için mücadele ettik. Perakende Yasası niye çıkmaz? Ne oldu bilmiyoruz. Değerli milletvekillerimiz aramızdalar. Bu arada MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye geçirdiği operasyon nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi de iletmek isterim. Sağ olsun kendileri perakende yasasının çıkması için büyük emek verdi.” dedi.
“PERAKENDE YASASI İÇİN ORTAK FİKİRDEYİZ”
Perakende Yasasının en kısa sürede çıkması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Başta Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda önemli çalışmalar, düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etmiştir. Hatta konu Parlamento'ya getirildi. Ama eksikleri var. Ticaret Bakanımız aynı şekilde değerlendirmeyi yaptı. Maliye Bakanımız da ha keza aynı düşüncedeler. Ortak fikirde ve paydadayız. Ama yasalaşma noktasında bir el var ki ne yaptığı belli değil ve süreyi uzatmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
“İNSANLARIMIZ BORÇLARINI ÖDEMEYE ÇABA SARF EDİYOR”
Emekli maaşlarının yetersizliği ve emekliler arasında maaş farklarının ciddi düzeyde olduğuna dikkat çeken Palandöken, “Bilindiği üzere ortada emekli aylıklarıyla ilgili bir haksızlık vardır. Allah razı olsun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kuruldu. Bu kurum norm birliğini sağlamak üzere kuruldu. Peki, norm birliğini nasıl sağlayacaktı? Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur birleşecekti. Ama maalesef Bağ-Kur'lu bunların içerisinde en mağdur olanıdır ki bu kesindir. Emekli Sandığı’nda olan kişinin primini devlet yatırıyor. SSK'lının primini patronu yatırıyor. Esnaf kendi dükkânındaki malı satıyor, sigorta primi olarak yatırıyor. Ama aması var. Bilindiği üzere eğer Sayın Cumhurbaşkanı düzeltmeseydi sosyal devlet yapısından uzaklaşılacak bir dert vardı. Neydi o? Ayın 10'una kadar esnaf gidip hastanede muayene olamadı. Niye? Prim borcu var diyor. İlacını alamıyor zaten. Eczaneye gittiği zaman kovuluyor. Hastaneye gittiği zaman maalesef bu hizmeti alamıyordu. Sayın Cumhurbaşkanımıza olayın hemen intikal ettirilmesi çok da kolay değildi. 5 yıldır aynı şekilde devam ediyor. İnsanlar, borçlarını ödemek için çaba sarf ediyor. Ama maalesef zamanında yatıramadığından kaynaklanan bir sorunla karşı karşıyayız.” şeklinde konuştu.
“ORTAK PAYDA DA BULUŞULMALI, ESNAFIN SERZENİŞİ SÜRÜYOR”
“İkinci bir sorunda esnaf sanatkâr borcu olduğu zaman, eline para geçtiği zaman ya da gayrimenkulü satılıp icra koyulduğu zaman almadığı hizmetin bedelini faiziyle ödüyor.” diyen Palandöken, “Esnaf sanatkâr sigorta primini ödemedi, hizmetini alamadı. Parayı bulduğu zaman bunu aynı şekilde ödemek zorunda kaldı. Şimdi halen sağlık hizmetini alıyoruz. Biz ailemiz, anamız, babamız çocuklarımızla 7 bin 200 günde, yanımızda çalışan 9 bin günde emekli oluyoruz. Sayın milletvekilleri bizim teklifimizi desteklesinler. Bizi de 7 bin 200 günde emekli edin demiyorum. 7 bin 200 günde bizim prim ödemeyi durdurun. Çünkü devletimizin imkânları sınırlı malumdur. Prim sayımız 7 bin 200 olduğunda herkes eşit sağlık hakkından yararlanabilsin. 7 bin 200 günü doldurabilen en azından prim ödemesin. Dolayısıyla da bir ortak payda bulunur. Yoksa esnafın serzenişi devam ediyor. En çok üzerinde durduğumuz mesele Bağ-Kur’dan, SSK'dan emekli aylığı alan veya devlet memuriyetinden emekli olan aynı sosyal haklara, aynı maaşı hak etmesidir. Bu hak edişlerin kademelerine göre olması esastır. Biz genel müdür maaşı bağlansın demiyoruz. Ama yanımızda çalışandan az maaş alırsak gerçekten de üzüntü verici bir durum ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.