• Haberler
  • Genel
  • Palandöken: Artık Herkes Kimyager Oldu! Evde Yasadışı Alkol Üretimi Ölüme Götürüyor!

Palandöken: Artık Herkes Kimyager Oldu! Evde Yasadışı Alkol Üretimi Ölüme Götürüyor!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, metil alkolün yasaklanması zorunluluğuna karşılık artık tüketicilerin birer kimyager edasıyla evlerinde illegal ayıplı bir malı üreterek ölüme gittiklerini söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye gündemindeki güncel konuları Afyonkarahisar’daki Esnaf Teşkilatı programında yorumladı.

“MİLLETVEKİLLERİ MESELELERE EL ATMALI”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf sanatkârların sorunları arasında eleman bulamamanın da olduğunu vurguladı. Palandöken, “Çırak yetiştirememeyle ilgili sorunlarımız var. Bunlar önemli sorunla. Ama bunları artık hiç gündeme getirmeyeceğiz. Bu bölgenin insanları bunları gayet iyi bilen insanlar. Dolayısıyla bu işin çözümü için biz bunlardan değerli milletvekillerimden diyoruz ki bu meselemize el atın.” dedi.

“ARTIK HERKES KİMYAGER, AYIPLI MAL İLLEGAL ÜRETLİYOR”

Metil alkol tüketimi sonucu artan ölümlerle ilgili değerlendirmede bulunan Palandöken, şunları kaydetti:

“Metil alkol kullanımı nedeniyle çok sayıda ölüm haberleri alıyoruz. Mesela en son İstanbul’da metil alkol sebepli ölü sayısı yüzdü. Bu mesele çözülemez mi? Elbette çözülür. Esnaf Odalarının bağlı bulundukları meslek odalarından eskiden belge isteniyordu. O dükkân kapalı mı, açık mı? Ne satıyor? Tüm bunlar bilinirdi. Tekel’i özel denetleyen bir kolluk kuvveti vardı. Dükkânlara gelir, ziyaret eder, içki şişeleri sahte mi, değil mi? Gerçekten alkol mü, metil alkol mü incelerlerdi. Şimdi bu konudaki yetkiler Tarım ve Orman Bakanlığına devredildi. Bakanlıkta bununla ilgili bir daire başkanlığı var. Şimdi soruyoruz, kardeşim bu belgeyi niye istemiyorsunuz?  Her gün bu kadar insan can kaybediyor. Niye istemiyorsunuz? Efendim diyor, artık elektronik dönemdeyiz. Belgeye ne lüzum var diyor. Parayı bankaya yatırdığı zaman diyor yeniden belgesini almış olur diyor. Ama her gün 50 ile 100 sayısında vatandaşımız zayi oluyor. Metil alkolü yasaklayacağımız yere insanlar artık kimyager oldu. Evinde bir leğen alıyor, metil alkolü alıyor, iki tane de akvaryum hortumu alıp oradan üfür kızım diyor. Biri üfürüyor. Öbürü de diyor ki anne diyor parkeler diyor bozulacak bir çarşaf ser diyor. O da onu yapıyor, bir de metil alkol bidonunu getiriyor. Evde metil alkolü damıtarak rakı, şarap, viski yapacağım diye uğraşıyor. Bunu da internet öğretiyor. İnternette alkol yapmanın formülü veriliyor. Ama bunu yapan kimyager değil ki. Bu adam ayıplı olan bir malı illegal hale getirip satıyor. Ve bu malda insanları öldürüyor. Eskiden bilirsiniz. Alkollü içecek alımı ayıp karşılanır. Kimse aleni şekilde içki şişesini dükkândan alamazdı. Rakı şişesi kâğıda sarılır koltuk altında teşhir etmeden götürülürdü. Şimdi aleni şekilde tüketilecek alkollü içecek evde yapılıyor. Ev halkının tamamı görüyor. Yasal olarak alkollü içecek satışını hangi meslek odası yapıyor? Metil alkolden dolayı ölümlere göz yumulmamalıdır. Ayrıca haksız bir kazançla illegal bir durum ortaya çıkıyor.”

“BİZ ESNAF OLARAK HER ZAMAN DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ”

Tütün üretiminde de illegal ve ayıplı mal üretiminin revaçta olduğunun altını çizen Palandöken, sözlerini şöyle tamamladı: “Tütünde de aynı ayıplı illegal üretim ve satış var. Dükkânının önünde, tablanın üzerinde sigara satıyor. Sizin markasının adını duymadığınız şeyi satın alıyorsunuz. Bununla mücadele bu kadar zor bir mesele değil. Bakınız, petrolde de aynı şey vardı. Hepiniz hatırlarsınız. Kaçak mazot vardı. Araçların motorlarını bitiren bir durumdu. Bunlar da tebdil alınmak suretiyle bazı şeyler halledildi. İnşallah buraya söz almaya geldik, söz vermeye değil. Evvela şu üç tane işi halledebilir miyiz? Ortak akılla çözer miyiz? İstediğimizde anamızın ak sütü kadar helal. Dükkândaki malı raftan kaldırıp satıyoruz, yerine koyamıyoruz. Hizmet alamıyoruz. Bunun karşılığının verilmesinin gerekliği var. Biz devletin içinde bulunduğu sıkıntıyı en iyi bilen kesimiz. Sokağa dökülmeyiz. Masa başında da böyle gürül gürül hakkımızı aramaya devam ederiz. Yapılanlar için teşekkür ediyoruz. Bu ülke bizim. Biz hiçbir zaman başka bir yerde bir iş de yapamayız. Olanağımız yok ki oralarda da sermayemizi götürelim. Burada Afyon da yapamıyoruz da yurt dışında yapalım, bunu daha ucuza mal ederiz diyemiyoruz. Çünkü biz kaldığımız eksenin dışına çıkamayan, her zaman devletin yanında olan, her şeyde bunu ispat eden bir kesimiz. Biliyorsunuz 15 Temmuz'da ölenlerin içerisinde, 254'ü esnaftı. Dükkânın önündeki kasayı, arabasını yola koyma suretiyle devletine sahip çıktı. Esnaf her zaman gerekli, lazım olan kesimdir.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme