Özkaya: Adaları verirken aklınız neredeydi?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, ana muhalefeti sert bir dille eleştirdi.'HAKİKATEN DAHA İYİYE GİDİYORUZ'Türkiye ile birlikte Afyonkarahisar'ın da sürekli büyüyüp geliştiğini, birkaç gün önce AKÜ'ye yaptığı ziyarette kemik iliği, onkolojik anlamda üçüncü merkez olarak AKÜ Onkoloji Merkezi'nin geldiği bilgisini edindiğini aktaran Özkaya, 'AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak 01 Mayıs [&hellip]

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, ana muhalefeti sert bir dille eleştirdi.
“HAKİKATEN DAHA İYİYE GİDİYORUZ”
Türkiye ile birlikte Afyonkarahisar’ın da sürekli büyüyüp geliştiğini, birkaç gün önce AKÜ’ye yaptığı ziyarette kemik iliği, onkolojik anlamda üçüncü merkez olarak AKÜ Onkoloji Merkezi’nin geldiği bilgisini edindiğini aktaran Özkaya, “AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak 01 Mayıs tarihinden itibaren bu çalışmanın başlayacağı bilgisini verdi. Şu anda hastane faaliyetlerinin başladığını, en iyi standartlarda, Türkiye de ki en iyi Fizik Tedavi Hastanesinin Afyonkarahisar’da olduğunu öğrendik. Dışarıdan gelen arkadaşlarımız gelişmeleri çok daha iyi görüyor. Geçenlerde İzmir’den gelen bir Milletvekilimiz dedi ki, ‘Gelip gidiyorum bu köprü, üst geçit yoktu. Allah aşkına bu üst geçit ne zaman oldu?’ diye sormuştu.  Dedim ki, ‘Ağabey sizin bir daha ki gelişinize bir üst geçit daha olacak’ dedim. Hakikaten daha iyi noktaya gidiyoruz” dedi.
KAYMAĞIN HASI MANDA ÜRETİMİNE CİDDİ ÇALIŞMA
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile güzel kararlar alındığına değinen Milletvekili Ali Özkaya, Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü ve TAREKS Genel Müdürü ile görüştüğünü söyledi. Tarımsal amaçlı kooperatiflere hazine arazilerinin harç değerinin yüzde biri oranında bir bedelle 20 yıl doğrudan kiraya verileceğini kaydeden Özkaya, “Yeni kanun çıktı. Bununla ilgili Defterdarımıza söyledim. Defterdarımız çalışmalarını yaptı. Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürümüz ve TAREKS Genel Müdürümüz 15 gün sonra buraya gelecekler. Bu çalışmayı 40 milyon lira civarında bir yatırımla düve ve büyük baş süt sığırcılığına başlayacaklar. Daha sonra da inşallah Afyon Kaymağının hası olan manda üretimi konusunda ciddi çalışılacak. Hem bize hem de burada ki alt yapı potansiyelimize, çiftçimize daha ucuz yetişmiş kaliteli düve verip hayvancılık tesislerimizi daha geliştirmeye çalışacağız” diye konuştu.
“ÜRETİM ON KATI ENDİŞEYE GEREK YOK”
“Bazen soruyorlar bu özelleştirme konusu gündeme geldiğinde efendim Afyon’da Et Balık Kurumu vardı kapandı” diyen Özkaya şöyle konuştu: “Bende diyorum ki Afyon’da bir tane Et Balık Kurumu vardı kapandı. Şu anda tam 30 tane Et Balık Kurumu var. Afyon’da ki et işleme tesislerinin her birisi bir et balık kadar ve ondan daha hijyenik ve daha kaliteli. Afyon da daha iyi var. Artık biz o günlerde üretilenin on katını üretiyoruz. O açıdan sıkıntı, endişe yapmaya gerek yok.”
“FABRİKAYI ALACAK BİR YİĞİT BİZDEN ÇIKMADI”
Afyonkarahisar’ın son günlerde ki en önemli gündeminin Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi olduğunu vurgulayan Özkaya şunları söyledi: “Afyon Şeker Fabrikası da bu işin içinde. Biz Sayın Bakanımız la bir toplantı yapmış Sayın Valimize söylemiştim. Afyon üreticilerinin önde gelenler toplandı. Yetmedi bizlerde geldik ATSO’dan, ilde ki tüm sivil toplum kuruluşlarından ticaret erbabı, Afyon’un bütün zenginlerini, işadamlarını hepsini davet ettik. Çok geniş katılımlı ve yaklaşık üç saati bulan bir çalışma yaptık. Bu konuyla ilgili Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcımız sunum yaptı. Almak isteyen olursa işte fabrika işte imkân. Bunu söyledim. Ama gördüğümüz kadarıyla bugüne dek bizden bir yiğit çıkmadı.”
150 DEKAR YENİ PANCAR ÜRETİLECEK
Türkiye’de devlete ait 25, özel sektöre ait 8 şeker fabrikası bulunduğunu kaydeden Özkaya sözlerine şöyle devam etti: “Şeker fabrikalarında ki mesele şu. Bunu açıklamakta fayda var. Devlette ki şeker fabrikaları 2,3 lira ile en ucuzu 5,5 lira arasında bir kilogram şeker üretiyor. Ortalaması 2.98’dir. Özel sektör ise 1,5 lira ile 2,5 lira arasında bu üretimi yapıyor. Ortalaması 1,8-1,9 civarında. Şekerin kilogramı şu anda 3,75 lira. Türkiye’nin ürettiği şekerin yüzde 10’u nişasta bazlı şekerden (NBY) elde ediliyordu. Biz kanuna madde ilave edip yüzde 10 oranı yüzde 5’e indirdik. Buradan yaklaşık 150 bin dekar daha yeni şeker pancarı üretilecek. Bunu da Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğüne verdik. Bu çok önemli biz şeker fabrikalarında kota satışı yapıyoruz.”
“ADAM NİYE FABRİKAYI KAPATSIN?”
Fabrika satışından daha çok bir imtiyaz satışı yapıldığını belirten Özkaya, satış durumunu taksi ve plaka bedeli örneği ile anlattı. Özkaya, “Büyük şehirlerden duyarsınız. Bir ticari taksi bir de plakasını düşünün. Taksinin bedeli 100 bin TL ama plaka bedeli 1,5 milyon TL. Bizim satışını yaptığımız şeker fabrikalarının durumu biraz buna benziyor. Mesela Afyon Şeker Fabrikası 915 bin ton pancar kotası ile birlikte satılıyor. Bu 5 yıl zorunlu işletilecek. Fabrika kapatıldığında yalnızca arsası binası onun. Kamu hakkını biz devlet olarak alıyoruz. Türk Şeker’e veriyoruz. Yani taksi örneğinde ki gibi 1,5 milyon TL’lik hattın 200 bin lirasını veriyoruz gerisi ise devlette kalıyor. O zaman bu adam niye fabrikayı kapatmak zorunda kalsın? Efendim bunu özelleştirmeyip böyle yapsaydın” ifadelerini kullandı.
“FABRİKA ÇALIŞANLARI ÖZELLEŞTİRİLSİN DİYOR”
Burdur Şeker Fabrikası çalışanları ile yaptığı bir değerlendirmeyi anlatan Ali Özkaya şöyle konuştu: “Burdur da ki çalışanlar ‘Vekilim inanın kızdığı zaman elinde ki levyeyi atıyor. Makine kırıldı üç gün yattık ki tamir edilebilsin diye. Özel sektörde birisi buna cesaret edebilir mi? Fabrikanın çalışanları, memurları kamuya geçecekler. 5 ay 29 gün çalışanları zaten onaya çıkarttık. Onlarda 4-B’li olarak 12 ay çalışmak üzere yine kamuya geçecek. Bir tek taşeronda ki kısmı mevsimlik olanlar kaldı. Fabrika çalışanları aman özelleştirilsin diyorlar. Çünkü onlar açısından daha karlı bir durum. Çiftçi açısından birkaç farklı konular vardı. Bunları ilgililere ve yetkililerimize ilettik. Ekimi ve pancarı koruma, pancardan ele edilen şekeri korumak bizim en büyük görevimiz, boynumuzun borcudur.”
“ŞİMDİ HERKES MEMNUN
İlgili kanunun özel olarak düzenlendiğini belirten Özkaya, “Bundan sonra bence bizim devlet ve hükümet olarak yapmamız gereken iş NBŞ üretenleri çok ciddi şekilde denetlemek. Orada ki kaçak ve hukuk dışılığı önlemektir. İnşallah üretimin yüzde 25’i Türk Şeker’de kalacak. Devletin regülasyon görevi fiyat dalgalanmasının önüne geçecektir. İnşallah şekerin bir kısım daha ucuzlaması bekleniyor. Şu anda Türkiye de ki en karlı kuruluşlar özel sektörde ki şeker kuruluşları. Devletin ürettiği şeker 4 liraya özel sektörün ürettiği şeker 2 liraya satılıyor. Dört liraya üretilen şekeri kimse almaz.  80 milyona daha ucuz şeker yedirebilmek, üretimi devam ettirmek. İşin özü budur. Efendim şeker fabrikaları vatandır satılamaz. Yani bunu söyleyenlere adaları verirken aklınız nerdeydi demek geliyor içimden de. Daha fazlası da söylenebilir. Hatırlar mısınız bu sivri zekâlılar SSK Hastaneleri ile Devlet Hastanelerini birleştirdiğimizde ne demişlerdi? İşçinin hastanelerini satıp özel sektöre vereceksiniz dediler. Şimdi ne oldu? Herkes memnun” Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme