• Haberler
  • Genel
  • Özgürlük, ahlak felsefesidir – Kocatepe Gazetesi

Özgürlük, ahlak felsefesidir – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Halkbilim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Cesur Yürek Filmi Üzerinden Dil Felsefesi Bağlamında Özgürlük Dili ve Görsel Yansımaları” konulu seminer düzenlendi. Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı Bölüm Başkanı Öğr. Grv. Fatih Doğrucan tarafından verilen seminer, ANS Kampüsü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi Cesur Yürek filmi üzerinden “özgürlük” kavramını [&hellip]

Özgürlük, ahlak felsefesidir

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Halkbilim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Cesur Yürek Filmi Üzerinden Dil Felsefesi Bağlamında Özgürlük Dili ve Görsel Yansımaları” konulu seminer düzenlendi. Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı Bölüm Başkanı Öğr. Grv. Fatih Doğrucan tarafından verilen seminer, ANS Kampüsü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi

Cesur Yürek filmi üzerinden “özgürlük” kavramını tanımlayan Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı Bölüm Başkanı Öğr. Grv. Fatih Doğrucan, “Özgürlük, öncelikle bir ahlak felsefesidir. İnsanların kendi kendileriyle veya kendi dışındaki varlıklarla ilişkisini kurduğu nokta, eğer ahlaki veya hukuki bir zeminse bunun en temel gerekçesi özgürlüktür. Özgür irade olmaksızın, insan kendi dışındaki varlıklarla ilişki kuramaz” dedi.
SINIRSIZ OLAN
EYLEM DEĞİL, AKILDIR
Öğr. Grv. Doğrucan, modern dünya insanın özgürlük olarak anladığı şeyin “istediğini yapabilmek” olduğunu belirterek, “Peki istediğini sınırsızca mı yapabilmek? Evet. Nedensizce mi yapabilmek? Evet, nedensizce yapabilmek. Modern dünya, özgürlüğü böyle algılıyor. Özgürlük böyle bir şey olursa, o zaman ahlak, kişiden kişiye değişir. Gayet normal. O zaman herkes kişisel olarak cümlelerine ‘bence’ ile başlayabilir. Akıl ortadan kalktığında, akla gerek duyulmaksızın iman noktasında herkes kendini bir ötekine teslim edebilir. Ama gerçek mesele şudur: Biz, özgürlüğü kafamızda anlamına mı teslim oluyoruz yoksa resmine mi? Bu, kullandığımız dille ve ifade ettiğimiz dünyayla da alakalı bir şeydir. Hayatımızda, çoğunun anlamını bilmeden kullandığımız kelimeler var. Anlamını tarif edemezsiniz. Bir kelimenin anlamını bilmek başka, kullanımı bilmek başkadır. Göstergebilimde gösteren-gösterilen ilişkisi, insanların kafasında oluşan birtakım resimleri anlam zannetmesi ve o anlamın peşinde koşturmasıdır. Özgürlük de bizim kafamızda anlamsal olarak yer tutmamıştır, bir resim olarak kafamızda yer tutuyor. Aslında özgürlüğün kullanımını biliyoruz” şeklinde konuştu. Öğr. Grv. Doğrucan, özgürlüğün sınırsız olup olmadığını ise ‘Sınırsız olan eylem değil, akıldır. Aklın namusu yoktur. Akıl, sonsuza kadar her şeyi idrak edebilir’ şeklinde açıkladı.
Öğr. Grv. Doğrucan, Cesur Yürek filminin gösterimiyle birlikte özgürlüğün yansımaları ile ilgili farklı sahneleri öğrencilerle paylaştı. Seminer sonunda Öğr. Grv. Doğrucan, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme