• Haberler
  • Genel
  • Özerkleşmiyor, özelleşiyor – Kocatepe Gazetesi

Özerkleşmiyor, özelleşiyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Tabip Odası, Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, özerkleştirme olarak sunulan yasa tasarısının aslında özelleştirmenin önünü açacağını söyledi Afyonkarahisar Tabip Odası, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Eğitim Salonu’nda Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı hakkında hastane görevlilerini ve basın mensuplarını bilgilendirdi.Hastaneler KİT’e dönüşüyorAfyonkarahisar Tabip [&hellip]

Özerkleşmiyor, özelleşiyor

Afyonkarahisar Tabip Odası, Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, özerkleştirme olarak sunulan yasa tasarısının aslında özelleştirmenin önünü açacağını söyledi

Afyonkarahisar Tabip Odası, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Eğitim Salonu’nda Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı hakkında hastane görevlilerini ve basın mensuplarını bilgilendirdi.
Hastaneler KİT’e dönüşüyor
Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, bu tasarının yürürlüğe girmesi hâlinde devlet hastanelerinin Kamu İktisadi Teşekkülü hâline geleceğini vurguladı. Demirkırkan, “Kamu hastaneleri KİT haline getiriliyor. Bir süre sonra KİT’ler yük olmaya başlayacak, daha sonra bu KİT’ler satılmaya başlanacak” dedi.
7 üyeden 6’sı iktidara yakın
Kanun Tasarısı ile birlikte devlet hastanelerinin yönetimlerinin de değişeceğini aktaran Demirkırkan, “Hastaneler, yönetim kurulu ile yönetilecek. Yönetim kurulu 7 kişiden oluşacak. 7 kişiden 4 tanesini Bakanlık atayacak. İl Genel Meclisi’nin de genel itibariyle iktidarların elinde olduğunu düşünürsek Ticaret Odası’ndan gelecek üye hariç 6 üye iktidarı temsil edecekler. Bu arada yönetim kurulunda Ticaret Odası’ndan bir üyenin olması da bir ticari beklentinin göstergesi” diye konuştu.
Kendi yağları ile kavrulacaklar
Demirkırkan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yeni düzenlemede yönetim kurulu başkanının uygun görmediği hiçbir konu yönetim kurulunda görüşülemiyor. Ayrıca hastaneler sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırma A, B, C, D, E şeklinde olacak. Hatırlarsınız, özel hastaneler için de bu sınıflandırma yapılmıştı. Bu sınıflandırma bile bu işin özelleştirmeye doğru gittiğinin göstergesi. Yeni düzenlemeyle yönetim kurulu üyeleri fazla mesai yapsalar da fazla mesai ücreti alamayacaklar. Elde edilecek gelirlerin büyük bir kısmı SGK ve özel sigorta şirketlerinden alınacak paralarla sınırlı olacak. Devlet, sadece olağandışı durumlarda katkı sağlayacak. Böylece hastaneler, kendi yağıyla kavrulan şirketler haline gelecek.”
Çalışanların özlük hakları tırpanlanacak
Kamu hastanelerindeki bu değişimin sağlık çalışanlarını doğrudan etkileyeceğine dikkat çeken Demirkırkan, “Hastane, kendi yağıyla kavrulmazsa sağlık çalışanlarının özlük hakları tırpanlanmaya başlanacak. Sunulan hizmetin yelpazesi daraltılacak. Hastaneye ait arsalar varsa o arsalar satılacak. Hekimler daha çok çalışmaya başlayacak.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme