• Haberler
  • Gündem
  • 'Özellikle gençlerimiz okuma alışkanlığını geliştirmeli'

'Özellikle gençlerimiz okuma alışkanlığını geliştirmeli'

58. Kütüphane Haftası’nda konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, başta gençler olmak üzere okuma alışkalığının geliştirilmesini tavsiye etti   Her yıl olduğu gibi bu yılda 28 Mart-3 Nisan 2022 tarihleri arasında 'Kütüphaneler Haftası' kutlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl 58. Kütüphane Haftası’nı “Kütüphanede Hayat Var” ana temasıyla başlattı. Afyonkarahisar'da 58. Kütüphane Haftası açılış programı dün [&hellip]

58. Kütüphane Haftası’nda konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, başta gençler olmak üzere okuma alışkalığının geliştirilmesini tavsiye etti

Her yıl olduğu gibi bu yılda 28 Mart-3 Nisan 2022 tarihleri arasında “Kütüphaneler Haftası” kutlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl 58. Kütüphane Haftası’nı “Kütüphanede Hayat Var” ana temasıyla başlattı. Afyonkarahisar’da 58. Kütüphane Haftası açılış programı dün Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 10.00’da düzenlenen programla başladı. Programa; Kütüphaneciler, araştırmacılar, akademisyenler, yayıncılar, yazarlar, yerel yönetimler, meslek birlikleri temsilcileri, il protokolü ve öğrenciler katıldı.
“HERKESİ KÜTÜPHANELERİMİZE BEKLİYORUZ”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra programın açış konuşmasını Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Aytekin yaptı. Aytekin şöyle konuştu: “Kitaplar bireylere kelime hazinesinin geliştirilmesinden tutunda iyi bir anne, iyi bir baba olmalarına katkı sağlamaktadır. Kütüphaneler Haftasının amacını biz algı oluşturmak olarak adlandırıyoruz. Çocuklarımız ne kadar çok kitap okur, kendini geliştirse, mutlaka en güzel üniversitelere gitmişlerdir. Tüm gençlerimizi ve vatandaşlarımızı kütüphanelerimize davet ediyorum.”
“İLÇELERDE KÜTÜPHANE
SAYISI 18’E ÇIKTI”
Günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, kütüphanecilik alanında verilen hizmetler hakkında bilgiler verdi. Kitaptan öte kitabın içinden faydalanılan bilgi ve tecrübelerin önem taşıdığına değinen Tanır, “Önemli olan kütüphanelerden öte kütüphanelerin toplumu aydınlatma fonksiyonudur. Denilir ki bütün kitaplar bir tek kitabı ve hakikati anlamak için yazılmıştır. Kâinatı, insanı, ekonomiyi, sanatı zerreden küreye her şeyi anlamaya yardımcı olan kitaplarla toplumun inşasında geleceğe yol açmayı hedefliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından il ilçe ve beldelerde okuma kültürünün yaygınlaştırılması, kitap okuma ve kütüphane kullanma alışkanlığının geliştirilmesi adına kütüphanecilik faaliyetleri profesyonel bir şekilde yürütülmektedir. Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde yaptığımız çalışmalarla il ve ilçelerimizdeki kütüphane sayısını 14 kütüphaneden 18 kütüphaneye ulaştırdık. Çalışmalarımızda çağın gereklerini de düşünerek kütüphanelerimizi mekânsal ve fonksiyonel olarak yeniliyoruz. Yeni tasarımlarla sıcak bir ortam haline getiriyoruz.” dedi.
“EMİRDAĞ İLÇE KÜTÜPHANESİ
BUGÜN AÇILIYOR”
İl ve ilçelerde kaymakamlıklar, belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla güçlerin birleştirilerek, öğrenci ve gençlere nitelikli hizmet sunmaya çalıştıklarını belirten Tanır, “Yaptığımız çalışmalardan birkaç örnek vermek istiyorum. Dinar İlçe Halk Kütüphanesine yeni ve tarihi görünümlü bina kazandırdık. Sultandağı İlçe Halk kütüphanemizi genç ofisle birleştirerek mekân ve fonksiyon açılımı yaptık. Şuhut İlçe Halk Kütüphanemizi Gençlik Merkezine taşıdık. Sandıklı Belediyesi ile birlikte Sandıklı ilçe halk kütüphanesi binasının yüzde ellisi bitti çok büyük bir kompleks yapıyoruz. Çobanlar ilçemize yeni ilçe halk kütüphanesi açtık. Bayat İlçe Halk Kütüphane binasının onarım ve bakım çalışmaları ve tefrişatını yeniledik. Emirdağ İlçe Halk Kütüphanemizi 800 metrekare olan Emirdağ Belediyemizin yaptığı binaya taşıdık. 1 Nisan 2022 Cuma günü açılışını yapacağız. Pek çok kütüphanemizi yeniledik, yeni raf sistemleri, masa-sandalyeler yeni kitaplarla donattık. Teknik yeteneğini ve personel kapasitesini artırıyoruz.” diye konuştu.
“KİTAPLIK CEPTE UYGULAMASINI
TAVSİYE EDİYORUM”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kütüphanecilik hizmetlerini hatırlatan Tanır, “Bakanlığımız Etkin Kutuphane, E Kitabım, Konuşan Kitaplık adlı dijital uygulamalar yapmıştır. Bu uygulamaları cep telefonlarına indirip kurmak mümkündür. Hemen iki bin kitap iniyor. Kitaplık cepte, tavsiye ediyorum. İkincisi de kütüphanelere üye olmak için elimizde bir dizi kolaylıklar var. Bunu indirdiğinizde en yakın kütüphaneler nerede bunu görüyoruz. Her gün kitap seçenekleri öneriyor, onları Google’dan tarayabiliyoruz ve en yakın noktadaki kütüphaneleri görüyoruz, etkinliklerini takip ediyoruz. Bu hizmetleri yaparken Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürümüz Sayın Ali Odabaş’ın Afyonkarahisar Milletvekillerimiz; İbrahim Yurdunuseven, Ali Özkaya ve Veysel Eroğlu’na ayrıca Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in desteklerini hep yanımızda hissettik. Kaymakamlarımız ve Belediye Başkanlarımızla işbirliği yaptık.” şeklinde konuştu.
“ÖZELLİKLE GENÇLER OKUMA ALIŞKANLIKLARINI GELİŞTİRMELİ”
Vali Yardımcısı Mehmet Keklik yaptığı konuşmada, kütüphanelerin sahip oldukları basılı ve dijital kaynaklarla en hızlı şekilde bilgiye ulaşıldığına dikkat çekti. Keklik şunları söyledi: “Kütüphaneler okuduğumuz, araştırdığımızçok müstesna önemli mekânlardır. Kütüphanelerimiz kültürel mirasımızın korunduğu gelecek nesillere aktarıldığı yerlerdir. 21. yüzyılın başından itibaren tüm dünyada da çok hızlı bir teknolojik ilerlemeyle beraber çok hızlı bir değişim ve dönüşüm gerçekleşmiştir. 21.yüzyılda bilgi ve teknoloji çağında kütüphanelerimiz sadece kitapların bulunduğu yerler olarak değerlendirilmemeli, bu dijital dönüşüm çağında kütüphanelerimiz hem basılı kaynakların yer aldığı hem de elektronik dijital dokümanların çok hızlı ulaşılabildiği yerlerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız geliştirdiği dijital uygulamalarla özellikle gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın ulaşmak istedikleri kitap ve dokümanlara ulaşım konusunda çok önemli bir hizmet sunuyor. Özellikle gençlerimizin okuma alışkanlıklarını geliştirmeniz tavsiye ediyorum.” Program Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği (AFYAŞAD) Başkanı Muharrem Günay ve dernek üyeleri ve üyeleri tarafından yazarlık ve kitap okuma alışkanlığı kazandırılması içerikli konuşmalar yaptı. Program en çok kitap okuyan çocuk, genç, yetişkin kategorilerinde okuyuculara ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme