• Haberler
  • Genel
  • “Özel sektör çalışanında hakları korunmalı”

“Özel sektör çalışanında hakları korunmalı”

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, ülkede kamu kalkınmacılığının bittiğini, kalkınmanın özel sektör aracılığıyla sağlanacağını söyledi. Uslu, özel sektörün gelişmesine önemli ölçüde katkı veren iktidarın, özel sektör çalışanlarının haklarını korunması gerektiğinin altını çizdi ÖRGÜTSÜZ KESİM KALMASINDemiryol-iş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Türkiye’de çalışan kesimin sendikalı ve sendikasız olmak üzere ikiye ayrıldığını, sendikalı kısmın [&hellip]

"Özel sektör çalışanında hakları korunmalı"

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, ülkede kamu kalkınmacılığının bittiğini, kalkınmanın özel sektör aracılığıyla sağlanacağını söyledi. Uslu, özel sektörün gelişmesine önemli ölçüde katkı veren iktidarın, özel sektör çalışanlarının haklarını korunması gerektiğinin altını çizdi

ÖRGÜTSÜZ KESİM KALMASIN
Demiryol-iş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Türkiye’de çalışan kesimin sendikalı ve sendikasız olmak üzere ikiye ayrıldığını, sendikalı kısmın ülke genelinde yüzde 7 civarında olduğunu ifade etti. Yüzde 7’yi oluşturan kısmın toplu iş sözleşmeleri, sendikaları, örgütleri olduğunu kaydeden Uslu; “Yüzde 7’lik kısım alacağının ne olduğunu, ikramiyesinin ne olduğunu, maaşının ne olduğunu, hak edişinin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Bu kısımda bir problem yok. Esas problem sendikalı olmayan yüzde 93’lük kısımda. Türk-İş olarak sendika üyesi olmayan yüzde 93’lük kısmın çalışma hayatı ve sosyal ekonomik durumları sürekli takip edilmektedir. Sendikalaşma ve örgütlenme anlamındaki sorunları da Türk-İş olarak büyük bir mücadele var. Bütün kurumlarda olduğu gibi sendikal anlamda da bir değişimin, bir sürecin işletilmek istendiği görülmektedir. Öncelikli olarak yüzde 93’lik örgütsüz olan kesimin örgütlü olmasını arzu ediyoruz.” dedi.
YASALAR ÇALIŞANI DA KORUMALI
Sendikası olmayan yüzde 3’lik kesimde; birlik, dayanışma haklarının bir yasal düzenlemeye kavuşturulmasının arzu edildiğini kaydeden Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, özellikle hizmet alımı, taşeron işçi gibi konuların olduğunu vurguladı. Bunlarla ilgili mücadele verildiğine değinen Uslu; “Süreç takip edildiğinde bugüne kadar kaygısı duyulan emeğin daha fazla zayıflatılmasına ilişkin herhangi bir planlama açıklanmış değil. Özel sektörle, taşeron işçi ile hizmet alımındaki çalışanların durumlarıyla patron arasındaki ilişkilerin çok daha fazla sağlamlaştıran çalışanı da koruyan bir yasal düzenlemenin Türkiye’de muhakkak yapılması gerekiyor. Şu anda bu sürecin iyi işlediğini söylemek hiç mümkün değil. Türkiye sanki bu emek konusunda Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ifadelerine bakıldığında özel sektördeki çalışanlarla patron arasında yeni bir yasal düzenlemenin yapılması tartışılıyor.” diye konuştu.
YASAL GÜVENCE ŞART
Çalışanlar adına Türkiye’de çok ciddi belirsizlikler olduğunu bunların giderilmesi gerektiğini belirten Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, ülkede çalışan kesimin sorunlarının artması endişesinin taşındığını kaydetti. Sorunların çözümü için kısa vadede yasal bir güvencenin oluşturulması gerektiğini söyleyen Uslu; “Ülke özel sektör aracılığıyla kalkınacak. Artık kamu kalkınmacılığı bitmiş durumda. Özel sektörle ülkenin kalkınma modeli benimsenmiştir. Süreç bundan sonra bu şekilde işleyecektir. Madem ülke özel sektör aracılığıyla kalkınacak, özel sektörde çalışanların kazanımları, onların özellikle asgari ücretle çalışanların sigortalanmaları zorunludur. İktidar özel sektörün gelişmesine önemli ölçüde katkı verirken, özel sektör çalışanlarının hakları korunmalıdır. Bunu altını çizerek söylüyorum.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme