Özel PARKHAYAT Hastanesi bölgenin referans hastanesi

2006 yılında hizmete açılan Özel PARKHAYAT Hastanesinin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Enis Arabacı, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın'ın sorularını cevaplandırdı. Arabacı, dünden bugüne sağlık hizmetinde gelinen aşamayı yorumladı.Burcu Aydın: 12 yıl önce başladığınız özel hastane hizmeti kapsamında bir hekim ve yönetici olarak gelinen süreci nedir?Mustafa Enis Arabacı:Bilindiği üzere 2006 yılında Özel Park Hastanesini açmıştık. [&hellip]

2006 yılında hizmete açılan Özel PARKHAYAT Hastanesinin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Enis Arabacı, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı. Arabacı, dünden bugüne sağlık hizmetinde gelinen aşamayı yorumladı.
Burcu Aydın: 12 yıl önce başladığınız özel hastane hizmeti kapsamında bir hekim ve yönetici olarak gelinen süreci nedir?
Mustafa Enis Arabacı:
Bilindiği üzere 2006 yılında Özel Park Hastanesini açmıştık. Önce ismimiz Park Hastanesi idi. Daha sonra isim karışıklığını ortadan kaldırma kiçin ismimizi Parkhayat olarak değiştirdik. Şu anda Afyonkarahisar’da ve Akşehir’de olmak üzere iki hastane de hizmet vermekteyiz. Afyon hastanemiz 152 yataklı, beraberinde 20 yataklı diyaliz ünitesi, 42 yoğun bakım yatağı olan bölgenin referans hastanesi durumundadır. Akşehir’de ki hastanemiz 103 yatak kapasite ile 34 yoğun bakım yatağı ile hizmet vermektedir. Her ikisi de dünya standartlarında günün koşullarına uygun bir bina ve teçhizat kalitesine sahip ve sürekli kendisini yenileyen bir kadro ve hastanecilik anlayışıyla hizmet vermektedir.
Burcu Aydın: Her iki hastanenin poliklinik hizmet oranı yoğun mu? Hekim kadrosu ne aşamada?
Mustafa Enis Arabacı:
Gerçekten hizmet ağımız çok geniş. Biz Afyon’da ve Akşehir’de toplamda aydan aya değişmekle beraber 37 bin 500 ile 40 bin arasında poliklinik yapıyoruz. Yıllık poliklinik sayımız 450 bin civarındadır. Bu anlamda gerçekten geniş bir hizmet ağına sahibiz. Her geçen yılda bu sayı biraz daha artmaktadır. Her iki hastane de toplamda 85 civarında hekimle hizmet veriyoruz. Hekim kalitesinin, birikiminin yüksekliğine ve aynı zamanda hekimin sürekliliğine de dikkat ediyoruz. Bölgede tanınan güvenilen kişilerden ya da dışarıdan irtibata geçtiğimiz hekimlerimizin tıbbi geçmiş ve birikimlerine, kişilik yapılarına da dikkat ederek hekim seçiyoruz.
Burcu Aydın: Hekim branşlarında her iki hastanenin durumu nedir?
Mustafa Enis Arabacı:
Her iki hastane için şunu söylemek istiyorum; Özellikle Afyon Hastanesi bazı branşlarda bölgeye ve bütün ülkeye hitap ediyor. Örneğin Eskişehir, Kütahya, Uşak’tan, Bilecik’ten, Konya’dan olmak üzere Afyon’un komşu illerinden yoğun  hasta kabul ettiğimiz alanlarımız var. Özellikle Kalp Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Beyin Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji,Üroloji  ve Genel Cerrahi de bölgeye hitap eden bir yapıdayız. Bu anlamda çoğu zaman başarılı müdahale ve çalışmalar medya da yer alıyor.
Burcu Aydın: Özel sağlık sektöründe ki ciddi hizmetlere ek olarak birkaç sene öncesinde eğitim alanına da önemli faaliyetlerde bulunuyorsunuz. Özellikle devir aldığınız TED Afyon Koleji hizmetiniz kamuoyunda memnuniyetle karşılandı. Eğitime el atmakta ki amaç neydi?
Mustafa Enis Arabacı:
Eğitim sektörüne de 4 yıl kadar önce Özel Park Sağlık Kolejini açarak girdik. Ardından TED Afyon Kolejini devir aldık. Yeni bir yapılanmaya girerek kolejin sorumluluğunu almış vaziyetteyiz. Sağlık Kolejinde iki yıldan beri mezunlarımızı veriyoruz. Sağlık Kolejinde ki amacımız da sağlık alanında iki hastanesi olan bir grup olarak kaliteli bir insan kaynağı yetiştirmektir. Ülkenin kaliteli sağlık iş gücüne çok ihtiyacı var. Bu iş gücüne katkı yapmak, motivasyonu sağlayabilmek için bu alana girdik. Şu anda her iki hastanemizde kendi okulumuzdan mezun yaklaşık 55 sağlık personeli çalışıyor. Bu durum bize ciddi mutluluk veriyor. Kendi okulunuzdan yetiştirdiğiniz kişilerin kendi sisteminiz içerisinde değerlendirmenin hazzını özellikle ilk dönemlerde tüm arkadaşlarla birlikte yaşadık. Bu noktada her iki taraf işin hem eğitim hem de hizmetinde bulunmamız sebebiyle özeleştiri yapabilme, eğitimle nelerin daha iyi verilebilmesi gerektiği ile ilgili görüş bildirebilme noktasında da bence önemli bir bilgi birikimine sahip olduk. Bu bilgi birikimini gerek okul yöneticileri gerekse hastane yöneticileri birbiriyle paylaşarak ekstra gelişme sağlayabiliyoruz.
Burcu Aydın: TED Kolejini ayrıca ele alırsanız neler söylersiniz?
Mustafa Enis Arabacı:
TED Afyon Koleji ile Afyon bölgesinin en iddialı ilk ve orta öğretim kurumunu gerek kampus bina yapısı gerek teçhizat ve en önemlisi öğretmen kadrosu ve kalitesi ile kurduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu kurgunun karşılığını gerek  akademik başarı ,gerek yabancı dil eğitimindeki yüksek seviye ve gerekse sanatsal ve sportif konularda ki başarılar ile almakta olduğumuzu  görüyoruz.
Burcu Aydın: Konuştuklarımız bir anda olabilecek şeyler değil. Ciddi çaba, emek içeren sürekli çalışma gerektiren sonuçlar. Bu noktaya nasıl ulaştınız?
Mustafa Enis Arabacı:
Hangi alanda olursak olalım, samimi bir biçimde en iyisini yapma arzumuz bizi bu noktaya getirdi diyebilirim. Kazancı ikinci planda düşünerek, kalite ve yüksek standartları hedefleyip, dürüst ve güvenilir bir marka yaratmaya çalıştık.  Yaptığımız her iş alanında gerçekten Afyon ve çevre şehirlerimizde yaşayan  vatandaşlarımızdan ciddi teveccühler aldık. Zaten bu teveccüh olmasaydı organizasyonumuzu bu kadar genişletecek cesareti bulamazdık. Fakat elbette rehavete kapılmamamız lazım. Tabii artık bu kadar diyerek rehavete kapılırsak bu kalitemizin düşmesine sebep olabilir. Ben bütün müdürlerimize ve çalışma arkadaşlarıma sıklıkla dile getiriyorum; kendimizi sürekli tekrarlamayalım, mükemmelliyetçi olalım, yenilikleri takip edelim, eleştirilere açık olalım… Başardık tamam demememiz gerekli. Hayat hızla akıp gidiyor. Standartlar ve beklentiler sürekli değişiyor. Mevlana’ nın dediği gibi ”-Dünle beraber gitti cancağızım,-Ne kadar söz varsa düne ait,- artık yeni şeyler söylemek lazım…”
Burcu Aydın: Bölgedeki iddianız çerçevesinde toplam kaç çalışanınız var ve nitelikli iş gücü oranınız nedir?
Mustafa Enis Arabacı:
Bir özel sektör kuruluşu olarak da bölge de direk bizim kadromuzda çalışan 875 çalışanla hizmet veriyoruz. Bunların 645 tanesi Afyon’da, 230 u da Akşehir’de. Çalışan sayısı ile istihdama ciddi katkı sağlamaktayız. Çalışanların 85 kadarının hekim, 100 kadarının öğretmen olması, 250 kadarının hemşire, ATT ya da Sağlık Teknisyeni olması nitelikli bir iş gücü anlamına geliyor. Özellikle nitelikli iş gücü açısından ben bölgenin en büyük özel sektör kuruluşu olduğumuzu  düşünüyorum. Tabii bunun verdiği gurur kadar sorumluluğu da yüksek. Çünkü kendinizin oluşturduğu bir finansal realite ile bu çalışanların finansmanını da sağlamak zorundasınız. Bu anlamda içinde bulunduğumuz durum bize mutluluk veriyor.
Burcu Aydın: Hekiminden hastasına, sağlık çalışanından hasta yakınına kadar sektör büyük bir alana hitap ediyor. Afyonkarahisar özelinde son dönemde kamu da çalışmış uzman bir hekim, Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış bir isim ve özel sektörde sağlık yöneticisi olarak gözlemleriniz nedir?
Mustafa Enis Arabacı:
Sağlık sektöründe hem devlet hastanesinde çalıştım hem de yıllarca Tabip Odası’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım. Özel hastane de Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmaktayım. Özel hastaneler derneğinde yönetim kurulu üyesiyim. Hasbel kader, ülkemiz sağlık hizmetinde tüm paydaşları anlayabiliyecek , işin sosyal  ve finansal boyutunu algılayabilecek bir birikime sahip olduğumu düşünüyorum.  Empati yapabilecek bir noktadayım. Empati yapabilme imkânını iş hayatımda değerlendirmekten faydalar aldığımı da görüyorum. Afyon aslında Batı Anadolu’da ki kişi başına düşen sağlık çalışanları açısından söz gelimi Eskişehir’e, Ankara’ya, Konya’ya, Denizli’ye göre biraz düşük olsa da hastaların hizmet alması bağlamında ciddi bir sorun yok. Artık Afyon’da yapılamayan hemen hemen hiçbir sağlık hizmeti kalmadı. Çok uç bazı hizmetler dışında. Yıllardan beri vatandaşlarımız alternatifleri bol bir şekilde sağlık hizmetini düzenli bir şekilde almakta. Genel anlamıyla baktığımızda sağlık hizmetinde görünür bir problem yok. Gerçekten Sağlıkta Dönüşüm Programıyla başlayan devlet hastanelerinin yenilenip özel hastanelerin devreye girmesi, üniversite hastanelerinin geliştirilmesi sürecini Afyon geçmişte siyaset yapan milletvekilleri ve özellikle sayın bakanımız Veysel Eroğlu’nun katkılarıyla çok hızlı yaşadı. İlçe hastaneleri, devlet hastanemiz yenilendi. Üniversite hastanemiz gelişti. Dolayısıyla Afyon’un sağlık hizmeti açısından fiziki olarak çok iyi durumda olduğunu düşünüyorum. Kadro olarak da ciddi bir gelişme sağlandı.
Burcu Aydın: Genel anlamda sağlıkta ki gelişmeler için neler söylenebilir?
Mustafa Enis Arabacı:
Ben genel anlamda Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde gelinen noktada artık hizmet kalitesinin arttırılmasının öncelik haline gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için hastaya ayrılan zamanın arttırılmasına, muayene sürelerinin yükseltilmesine, temponun bu kadar yüksek oranda olmasının azaltılmasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de sağlık hizmetlerinde ki gelecek dönemin ana hedefin, sağlık hizmetinde kalite ve güvenilirliğinin arttırılması olması gerektiğini  düşünüyorum.  Bunun içinde hekimin hastaya ayıracağı zamanın genişletilmesini sağlamamız lazım. Bu sayede daha rahat bir çalışma ve hizmet sunma ortamı oluşur.
Türkiye birçok parametre açısından dünya da sağlık hizmetlerinde çok iyi duruma geldi. Sağlık hizmetlerinde memnuniyette  OECD nin son iki yıldaki verilerine göre dünyada 9. ve 10’ncu sıralarda yer alıyoruz. Fakat sağlık harcamalarında kişi başına OECD ülkelerinde ki sıralamada 46’ncı olarak en sondayız. Türkiye şu anda çok düşük para harcayarak çok yüksek hizmet memnuniyeti sağlamış bir durumdadır. Aslına bakarsanız ciddi bir başarı var. Ama bu başarının sürdürülebilir olması ve geliştirilmesinde sorunlar var. Örneğin bu başarının temel mimarı olan özel hastaneler bir çok hizmette 12 yıl önce belirlenmiş fiyatlarla kamuya hizmet vermektedir. SGK ile sağlıklı fiyatlarla çalışamadığımız sürece biz daha fazla fark almak zorunda kalıyoruz. Son olarak bir ay önce kanser vakalarının cerrahisi ile ilgili iyileştirme yapıldı. Kalp ameliyatlarıyla ilgili bir iyileşme yapıldı. Ama bununla beraber tüm laboratuar ve radyolojik tahlillerde de yüzde 5’lik bir düşürme yapıldı. Şu anda özel hastanelerin en büyük sorunu SGK fiyatlarının son derece düşük olmasıdır. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme