Özel otobüslerde çevreci yakıt dönemi

Özel Halk Otobüsleri İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, araçların doğalgazlı yakıt kullanımı için dönüştürüldüğünü açıkladı. Şanlı, yakıt sistemi dönüşümü sayesinde daha tasarruflu ve güvenli, çevre dostu bir ulaşım hizmeti vereceklerini söyledi. Galip Şanlı, düşen maliyetlerin yolcu ücretlerine yansıyacağına da değindi Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, 22 Eylül Cumartesi günü [&hellip]

Özel otobüslerde çevreci yakıt dönemi

Özel Halk Otobüsleri İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, araçların doğalgazlı yakıt kullanımı için dönüştürüldüğünü açıkladı. Şanlı, yakıt sistemi dönüşümü sayesinde daha tasarruflu ve güvenli, çevre dostu bir ulaşım hizmeti vereceklerini söyledi. Galip Şanlı, düşen maliyetlerin yolcu ücretlerine yansıyacağına da değindi

Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, 22 Eylül Cumartesi günü işletmenin hizmet binasında düzenlediği basın toplantısı ile doğal gazlı yakıt sistemine dönüştürülen araçların tanıtımını yaptı.
FİRMA VE ÜLKE
EKONOMİSİNDE TASARRUF
Özel Halk Otobüsleri İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, test amacıyla hazırlanan montajı ve dönüşümü İtalya’da yapılan ilk aracın yaklaşık 10 gün önce kendilerine İzmir’den teslim edildiğini açıkladı. İlk testin İzmir’de yapıldığını aracın yaklaşık 5 gün önce Afyonkarahisar’a geldiğini anlatan Şanlı; “24 Eylül Pazartesi günü itibariyle normal seferlerimize başlayacağız. 31 Aralık 2012 tarihine kadar 90 aracımızın tamamını doğal gaza çevireceğiz. Vatandaşa faydamız maliyetler düştüğü için fiyat indirimine gideceğiz. Diğer faydamız ise çevreye sıfır kirlilik vermemiz olacak. En önemli noktalardan bir taneside parasını ödediğimiz hade doğal gazı kullanamamızdır. Bu hem bizim için hemde ülke ekonomimiz için ciddi bir tasarruf olacaktır. İnşalah sadece firmamızın araçlarında değil. Diğer araçlarda da dönüşüm başlayacak. Nasılki yıllar önce Türkiye’de LPG kullanımı bir ivme kazandı yaklaşık 20 yıldır kullanılıyor, doğalgazın da geleceğin yakıtı olacağı söyleniliyor.” dedi.
FİYAT DEĞERLENDİRMESİ YAPILACAK
Özel Halk Otobüsleri araçlarının doğalgazlı yakıt dönüşümünü yolculara fiyat olarak yansıtmak istediklerinden söz eden Galip Şanlı, bunun sinyallerini verdiklerini şu anda akıllı bilet kullanan yolcuların 50 kuruşa seyahat ettiklerini vurguladı. Yeni yılda bir fiyat değerlendirmesi yapacaklarını ifade eden Şanlı; “Filomuzdaki 90 aracımız sırayla doğalgazlı yakıt dönüşümüne girecek. Natural Gaz firması ile anlaştık dönüşümleri onlar yapacaklar. Bundan sonra süreç hızlanacak. Bu ilk araç olduğu için İtalya’ya gitti, dönüşüm orada yapıldı. Yaklaşık dönüşüm sürecide 5-6 ayı buldu. Bundan sonra süreç hızlanacak. Yılbaşına kadarda araçlarımızın tamamı doğalgazlı yakıt sistemine dönüşmüş olacak.” diye konuştu.
SAHADAN ARAÇ ÇEKİLMEYECEK
Otobüs dönüşümlerinin araç başına maliyetinin 20 bin TL olduğunu aktaran Galip Şanlı, rakamın ciddi olduğunu, Afyonkarahisar’a hizmet sürelerinin 6 yıl kaldığı göz önüne alındığında bir yılda maliyetin tolore edileceğini belirtti. Dönüşüm sürecinde trafikte seyreden araç sayısında bir azalma olmayacağının altını çizen Şanlı şöyle konuştu: “Her gece bir araç sıra ile dönüşüme girecek. Dönüşüm süresi boyunca İtalyan mühendis burada ikamet edecek. Her akşam bir tane olmak üzere biz sahadan araç çekmeden bu işi bitireceğiz. Dolayısıyla vatandaşa herhangi bir sıkıntı olmayacak. Bir haftalık test sonucuna göre yakıtta yaklaşık yüzde 40 oranında bir tasarruf sağladığımızı gördük. Doğalgaz çevre dostu bir yakıt.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme