• Haberler
  • Gündem
  • Özel hayat ihlali yok, kamuya açık alanlar görüntüleniyor

Özel hayat ihlali yok, kamuya açık alanlar görüntüleniyor

Afyonkarahisar Belediyesi'ne ait şehrin çeşitli noktalarında 30 adet kamera olduğunu açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ancak iddia edildiği gibi bu kameralarla özel yaşamın gizliliğinin ihlal edilmediğini söyledi.Çoban 'Öyle bir algı oluşturuldu ki sanki belediyenin işi gücü yok, onu bunu takip edecek, izleyecek… Şu an izlediğimiz yerler kamuya açık yerlerdir. Kamuya açık yerde mahrem olmaz… Bunu [&hellip]

Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait şehrin çeşitli noktalarında 30 adet kamera olduğunu açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ancak iddia edildiği gibi bu kameralarla özel yaşamın gizliliğinin ihlal edilmediğini söyledi.Çoban; “Öyle bir algı oluşturuldu ki sanki belediyenin işi gücü yok, onu bunu takip edecek, izleyecek… Şu an izlediğimiz yerler kamuya açık yerlerdir. Kamuya açık yerde mahrem olmaz… Bunu biz de izliyoruz, Mobeseler de izliyor. Mobese izleyince caiz de biz izleyince mi caiz değil?.. Mobese ve Belediye neyi izliyor derseniz kamuya açık yerleri izliyor. Örnek veriyorum İmaret Camiinde adam esrar içiyorsa, herhangi bir çocuğu taciz ediyorsa bunu belediye ya da emniyet yakalamış ise buna mahrem diyebilir misiniz? Bugüne kadar birçok sorun eğer o alanda Emniyet Müdürlüğü’nün Mobese Kamera Sistemi bulunmuyorsa buradan çözüldü. Bunlar Emniyet’e açık şeyler. Kesinlikle ve kesinlikle bu sistem internete açık değil” diye konuştu.
YAPTIKLARIMIZLA GÜNDEME GELİYORUZ
5 bin nüfuslu kasaba belediyelerinde dahi bu sistemin olduğunu belirten Başkan Çoban; “Evler izlenecek diyorlar. Sistem burada buyurun izleyebiliyorsanız izleyin. Benim herhangi bir evi izleme niyetim varsa apartmanınıza bu özellikli bir kamera koyarsınız bu yasal bir şey. İzlemek istediğiniz her şeyi izleyebilirsiniz. Ancak tabii dışından izlersiniz. Yine, ‘bu kameraların şifresini bilen herkesin tabletten, cep telefonundan görüntülere izleyebileceği iddia ediliyor. İnternete kapalı olan bir sistem nasıl olur da başka bir cihaza aktarılıp izlenebilir?… Bu sistem ilçe belediyelerinde dahi var… Farklı bir şey yapmadık. Sistem ısıya duyarlı bir sistem, Hıdırlık’taki bir yangını bize haber verecek bir sistem. bir belediye başkanı yaptığı ile değil, yapmadığı ile gündeme gelmesi gerekir, eleştirilmesi gerekir. Üzülüyorum ki biz yaptıklarımızla gündeme geliyoruz” dedi.
Hıdırlık’ta kurulan termal kameranın görüş açısının dışında kaldığı için iddia edildiği gibi ‘adliye, emniyet gibi kamusal alanların izlenemediğini’ ifade eden Başkan Burhanettin Çoban; “Kamuya açık bir yerde vatandaş gizli bir şey yapıyorsa bunun mahremiyeti olmaz. Ayrıca sistemimizin ses kayıt özelliği yok. Allah şahit ki; gazete haberi çıkıncaya kadar bir defa dahi görüntüleri izleme imkanım olmadı. Bu sistemi özel sektör kullanıyor, kayıt ediyor. Özel sektör bunu yapmışken bir kamu kurumunun bunu yapmasının özel yaşamı ihlal etmekle ilgisi yok” diye konuştu.
ÇOBAN’DAN HODRİ MEYDAN
Uygulamalı olarak düzenlenen basın toplantısında gazetecilere bir de çağrıda bulunan Başkan Çoban; “Sistem burada… ‘Belediye istediği yeri gösteriyor, istemediği yeri göstermiyor, bilgileri tam doğru vermiyor’ diyorsanız, kendiniz ya da yanınızda getireceğiniz teknik bir uzmanla inceleyebilirsiniz. İzini şimdiden veriyorum. Buyurun gelin her türlü çalışmaya açığız” dedi. Sistemin şu anda her apartmanda, her fabrikada, her işyerinde var olduğunu belirten Başkan Çoban;  “Bu kameralar sekiz yıldır bizde var. Daha önce 16 adetti biz bunların sayısını 30’a çıkardık.  Bu sistem dünyanın her yerinde var. Şu an girin Youtube bu termal kameralarla canlı olarak zoom da yapılmak suretiyle her yer izlenebiliyor” ifadelerini kullandı.

DIŞARIDAN BAĞLANMAK SÖZ KONUSU DEĞİL
Afyonkarahisar Belediyesi Bilgi İşlem Birim Sorumlusu Sefer Aytekin ise “Afyonkarahisar Belediyesi olarak şehir merkezinde kullandığımız 30’a yakın kameranın altyapısını oluşturduk. Büyük bir proje.  Varmaya çalıştığımız nokta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı Trafik Koordinasyon Merkezi’nde, Eskişehir’de, Kahramanmaraş’ta, Mersin’de birçok örneği olduğu gibi tüm kamera sistemlerinin şehrin yönetimini belli bir noktadan yönetilmesini sağlamak amacıyla kurulan bir sistem. Bu sistemin aşamaları var. Bu başlangıç aşaması. Şehrimizdeki trafik kontrolü, yapılaşma kontrolü vb. kontroller buradan yapılabilecek. Önümüzdeki süreçte Akıllı Kavşak Yönetimleri de buradan yapılabilecek. Bu sistem içerisinde son günlerde konu olan termal kameramız, günümüzde kullanılan en yüksek teknik kapasitesine sahip kameralardan bir tanesi. Eğer biz Büyükşehir Belediyesi olacaksak, böyle bir sistemi kurmak zorundaydık” dedi.
Sistemin internet ortamına açık olmadığına dikkat çeken Sefer Aytekin; “Ekranda gördüğümüz bu sistemin güvenliği ise internet ortamında açılmış bir sistem değil. Sistem internet ortamında çalışmıyor. Şifreli girişe sahip bu sistem birçok Bilgi İşlem’de olduğu gibi aynı güvenlik prosedürüne sahip oda gibi korunmakta.  Bu sisteme dışarıdan bağlanmak asla söz konusu olamaz.  Çünkü sistemde IP koruma sistemi yapıldı ve internet yoluyla paylaşım devre dışa bırakıldı. Devrede olan sadece web sitemizden gördüğünüz turizm amaçlı kullanılan 11 tane kameramız var.  Termal kameramız, konumlandırma özelliğine sahip bir kamera. Biz bu kameradan alansal kontrol yapabiliyoruz” dedi.  
Aytekin şöyle devam etti: “Hepimizin üzerinde cep telefonu var. Cep telefonları sayesinde üzerimizde GPRS var.  Eğer cep telefonuna kişi takibi olarak yaklaşırsak herkesin gittiği yer gözetlenebiliyor. Eğer iletişim olarak yaklaşırsak hepimiz sadece konuşma olarak görebiliyoruz. Sistemi kendi içerisindeki lokasyonda çalıştırıyoruz. Bu sistemi bir kişi internete verdiği andan itibaren kamera kendini kapatıyor. Bu nedenden dolayı internete çıkma olayı yok” diye konuştu.

Bakmadan Geçme