Özel ekip incelesin – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da 5 Eylül 2012’de 25 askerin şehit olduğu, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposu patlamasına ilişkin davanın görülmesine devam edildi. Şehit yakınlarının avukatları mahkeme heyetine sundukları yazılı dilekçeyle özel ekibin Afyonkarahisar’daki mühimmat deposunda incelemede bulunmalarını istedi Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülen davada, tutuksuz sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran, Üsteğmen [&hellip]

Özel ekip incelesin

Afyonkarahisar’da 5 Eylül 2012’de 25 askerin şehit olduğu, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposu patlamasına ilişkin davanın görülmesine devam edildi. Şehit yakınlarının avukatları mahkeme heyetine sundukları yazılı dilekçeyle özel ekibin Afyonkarahisar’daki mühimmat deposunda incelemede bulunmalarını istedi

Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülen davada, tutuksuz sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran, Üsteğmen Tuncay Aydın, 25 şehidin yakınları ve taraf avukatları ile tanıklar Yarbay Murat Aydın, Kemal Yavuz Türkmen ve Hüseyin Şimşek hazır bulundu. Duruşmada, tanık olarak dinlenilen o dönemde asteğmen olarak görev yapan Kemal Yavuz Türkmen, patlamanın meydana geldiği depolarla ilgisinin olmadığını nizamiyeden sorumlu olduğunu bildirdi.
“MÜHİMMATIN TAŞINDIĞI
SANDIKLAR ÇOK KÖTÜYDÜ”
Mühimmatın haziran ayında Susurluk’tan gelişini anlatan Türkmen, şunları kaydetti: “Tren ile Afyonkarahisar’a getirilen 12 vagon dolusu mühimmatın taşındığı sandıkların bir kısmı gerçekten çok kötüydü. Etrafa dağılan el bombalarını bile gördüm. Uygun şartlarda bir taşınma yapılmadı. Asker yetersiz olduğu için İkmal Bakım Komutanlığından asker talep ettik. Rütbeli diğer arkadaşlar ile araç komutanı olmama rağmen ben de mühimmatı trenden kamyonlara aktardık. Sonra bu mühimmat depolara yerleştirildi ama ben depoya yerleştirme sırasında görev almadım.”
“GECE GEÇ SAATLERE KADAR
ÇALIŞMA YAPILDIĞINI GÖRDÜM”
Türkmen, patlamadan bir gün önce depoda tasnif çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Depoda, 1 gün önce gece saatlerine kadar çalışmalar yapıldığını gördüm. Mühimmat dışarı çıkarılmış tasnif yapılıyordu. Kısa dönem askerler dışarıda, uzun dönem askerle ise deponun içindeydi. Gece aydınlatma sistemi yoktu, araçların farlarıyla aydınlatma sağlanıyordu. Olay günü ise akşam 7 gibi çıktım. Sonra eve gidip üzerimi değiştirdikten sonra yemek için dışarı çıktım. Bu sırada patlamayı duydum. Patlamanın birlikte meydana geldiğini öğrenince hemen birliğe geldim olayın meydana geldiği bölge güvenlik şeridi ile çevrilmişti.”
“NÖBET KULÜBELERİNDE
MAKET ASKERLER VARDI”
Mühimmat deposunda meydana gelen patlama olayının Eskişehir Askeri Mahkeme’de yapılan duruşmasına öğleden sonra devam edildi. Öğlede sonraki duruşmaya mahkeme savcısı Albay Erol Er, mazereti nedeniyle katılmadı. Er’in yerine Yüzbaşı Serhat Bozbaş duruşmaya katıldı. Duruşmada Asteğmen Kemal Yavuz Türkmen ile Onbaşı Hüseyin Şimşek tanık olarak dinlendi. Asteğmen Kemal Yavuz Türkmen, patlamanın olduğu mühimmat deposunda gece geç saatlere kadar çalışıldığını, birlikteki kulübelerin bazılarının kapalı, bazılarında ise maket askerlerin olduğunu söyleyerek şu iddialarda bulundu:
“DEPO İÇİNDE UZUN, DIŞINDA
KISA DÖNEM ASKERLER ÇALIŞIYORDU”
“Uzun süredir mühimmat depolarında çalışma yapılıyordu. Patlamanın olduğu gün ben nizamiyede görevliydim. Önceki gün askerlerin mühimmat deposunda saat 22.00-23.00’e kadar çalıştıklarını biliyorum. Patlamadan önceki gün depoya gittiğimde depo içerisinde uzun, depo dışında kısa dönem askerlerin çalıştığını gördüm. Haziran ayındaki sevkiyatta ben de araç komutanı olarak görev yapıyordum. İşin bitmesi için mühimmat taşınmasına ben de yardım ettim. Vagon içerisinde dağılmış el bombalarıyla, kasaların halatlarının koptuğunu gördüm. Murat yarbayın görev yaptığı zaman mesai 17.30’da biterdi. Birlikte 10 adet kule var ama hepsi açık değil. Bazı kulelerde maket askerler var. Nöbet tutturacak yeterli askerimiz yoktu. Nizamiyede ise caydırıcı nitelikte bir kamera vardı. Ama kesinlikle kayıt yapmıyordu. Gerçek olup olmadığını da bilmiyorum.”
347’nci Kısa Dönem Bakım Onbaşı Hüseyin Şimşek de, patlama olduğu sırada dağıtım izninde olduğunu ifade ederken, “Birliğe geldiğim zaman bana askerlerin burada saat 23.00-24.00’e kadar çalıştırıldıkları söylendi” dedi.
60 TANIK İFADESİ OKUNACAK
Şehit yakınlarının avukatları mahkeme heyetine sundukları yazılı dilekçeyle daha önce İstanbul’da meydana gelen Mısır Çarşısı, Sinagog ve HSBC’deki patlama olaylarında görev yapan özel ekibin Afyonkarahisar’daki mühimmat deposunda incelemede bulunmalarını istedi. Mahkeme heyeti, yaklaşık 60 tanık ifadesinin okunması için duruşmanın yarın (bugün) devam etmesini kararlaştırdı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme