• Haberler
  • Genel
  • Özavcı: Erken tanı önemli – Kocatepe Gazetesi

Özavcı: Erken tanı önemli – Kocatepe Gazetesi

Kanser ve türlerinin anlatıldığı “Genel Kanser Türleri ve Beslenme, Sigara Kanser İlişkisi” konulu konferans Tıbbi Teknolog Mehmet Özavcı tarafından verildi. Özavcı, kanser tedavisinde erken tanının son derece önemli olduğunu belirterek yaşam kalitesini direk etkileyen kanser türlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti Kanser kayıplar verdiriyor Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi tarafından düzenlenen konferansta kanser türleri hakkında detaylı [&hellip]

Özavcı: Erken tanı önemli

Kanser ve türlerinin anlatıldığı “Genel Kanser Türleri ve Beslenme, Sigara Kanser İlişkisi” konulu konferans Tıbbi Teknolog Mehmet Özavcı tarafından verildi.

Özavcı, kanser tedavisinde erken tanının son derece önemli olduğunu belirterek yaşam kalitesini direk etkileyen kanser türlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti
Kanser kayıplar verdiriyor
Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi tarafından düzenlenen konferansta kanser türleri hakkında detaylı bilgiler verilidi. RAM salonunda gerçekleştirilen konfe-ransta Afyonkarahisar Devlet Hastanesi KETEM’de görevli Tıbbı Teklonog Mehmet Özavcı kanser ve türlerini anlattı. Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Başkanı Selcen Hıdıroğlu tarafından yapılan açılış konuşmasında konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Hıdıroğlu, kanserin ciddiye alınması gereken önemli bir hastalık olduğunu, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın 2011 yılını kadın kanserleri yılı olarak kabul ettiğini hatırlattı. Meclis Başkanı Selcen Hıdıroğlu; “Meclisimizde bu sebeple kadın sağlığına veri-len önemin arttırılması, kanser bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri amacıyla KETEM işbirliği sayesinde bu konferansı düzenledi. Kanser önemli bir halk sağlığı olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada ki kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ekonomisinde çok ağır kayıp-lara neden olduğu gibi bilinen bir acı gerçektir.” dedi.
Akciğer ilk sırada
KETEM’de görevli Tıbbı Teklonog Mehmet Özavcı tarafından katılımcılara kanser hastalığı hakkında geniş bilgi verildi. İnsan hayatında sağlığın her şeyden önce geldiğini vurgulayan Mehmet Özavcı, sağlığı korumanın tedaviden daha önemli olduğunu dile getirdi. Dünyada şu an itibariyle 11 milyon kanserli vaka sayısı olduğunu açıklayan Mehmet Özavcı; “Bu rakamın 7 milyonu kanserden ha-yatını kaybediyor, önlem alınmaz ise 2030 yılında bu sayı 12 milyona ulaşacak. Yani 75 milyon Türkiye nüfusu kadar bir nüfus kanserli olarak dünyada yaşayacak. Şu anda da ölümlerin yüzde 12’si kanser hastalıklarından oluşuyor. Kanser, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı alıyor. 1999 ile 2005 istatistiklerine baktığımızda kanserden ölümlerinde hızlı bir artış var. Türkiye’de günde 150 -160 kişi kanserden hayatını kaybediyor. Dünyada kanser ölümlerinde ilk sırayı Akciğer kanseri alıyor. Kadınlarda ise ilk sırada meme kanseri bulunu-yor.” diye konuştu.
Tedavi edilmezse tüketiyor
Türkiye’de de her yedi kadından birinin meme kanserine yakalandığını anlatan Tıbbı Teklonog Mehmet Özavcı şöyle devam etti; “En çok görülen kanser türleri-ne baktığımızda ise cilt kanseri, meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve lenf bezleri tümörleri olarak yer alıyor. Bu kanserler aynı zamanda önlenebilir kanserlerin üçte ikisini oluşturuyor. Tedavi edilmediğinde kanser hastalığı insanı tüketiyor. Kanserin oluşumunda ilk sırası dengesiz beslenme, ikinci sırayı sigara alıyor. Enfeksiyon hastalıkları, mesleki nedenler, alkol, çalışma yerinin tozlu olması, gıdalara konan katkı maddeleri diğer sebep-ler arasında yer alıyor. Hemen hemen tüm organlarda kanser görülebilir. Yüzü aşkın kanser türü var. Geliştikleri yerde kalan çevre dokulara yayılmayan kanserlere iyi huylu tümörler, çevre dokulara yayılan tümörlere ise kötü huylu tümör diyoruz. Herhangi bir organın sürekli tahriş olması veya yaralanması ilerleyen dönemde kanser oluşumuna yol açabilir. Diş ve diş etlerinde uzun süren yaralar, sıcak yeme içmeler, ağız ve dil kanserlerine neden olabiliyor. Çok sık doğum yapan kadınlarda yine rahim ağzı kanseri görülebiliyor. Bazı katkı maddeleri kansere zemin hazırlıyor. Bu nedenle güvenilmeyen limonataları, çikolataları yememek gerekiyor. Kahve içenlerde, içmeyenlere göre kanser daha fazla görülüyor. Alkol kullanımı, sigarayla birlikte kullanıldığında daha fazla kansere yakalanma riskini arttırıyor. Aşırı ilaç kullanımı hücre yapısını bozduğu için kansere neden olabiliyor.”
Erken tanı kanseri önleyebilir
Son dönemin giderek artan vakası olan stresin de başlı başına bir hastalık olduğunu anlatan Özavcı, stresin pek çok hastalığa da davetiye çıkardığını vurguladı. Kanserden korunmak için öncelikle dengeli beslenme yapılması gerektiğini ifade eden Mehmet Özavcı, “Ayrıca sigara ve alkol kullanımından uzak duracağız. Aşırı güneş ışınlarına maruz kalmayacağız. En önemlisi erken teşhis, kanserin tedavisi erken teşhisle doğru orantılıdır. Dünyada 1 milyar 250 milyon kişinin sigara içtiği tahmin ediliyor. Her yıl yüz bin insan erken yaşlarda sigaradan ölüyor. Son yıllarda yapılan kapalı alanlarda sigara içilmemesi konusundaki yasal düzenleme işe yaradı. Dünya Sağlık Örgütünün araştırmalarına göre Türkiye’de sigara yasağı ile birlikte son iki yılda 2 milyon 250 bin kişi sigarayı bırakmış. Yasakla birlikte sigaraya bağlı hastalıklarda da acile başvurma sayısı azalmış. Erken tanı kanseri önleyebilir.” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme