Oy kullanmak için T.C kimlik numarası zorunlu

12 Eylül referandum sürecinde nüfus müdürlüklerinin ve muhtarlıkların ne yapması gerektiği, Rehberlik Araştırma Merkezi’nde düzenlenen bir seminerle anlatıldı. Seminer sunumunu Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, İl Nüfus Müdürü İsmail Hakkı Ulu ve Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu yaptılar Kimlik numarası olmayan yüzde 2’lik bir dilimVali Yarıdımcısı Ali Şanlıer ilk olarak açılış konuşması yaptı. Konuşmasında il [&hellip]

Oy kullanmak için T.C kimlik numarası zorunlu

12 Eylül referandum sürecinde nüfus müdürlüklerinin ve muhtarlıkların ne yapması gerektiği, Rehberlik Araştırma Merkezi’nde düzenlenen bir seminerle anlatıldı. Seminer sunumunu Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, İl Nüfus Müdürü İsmail Hakkı Ulu ve Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu yaptılar

Kimlik numarası olmayan yüzde 2’lik bir dilim
Vali Yarıdımcısı Ali Şanlıer ilk olarak açılış konuşması yaptı. Konuşmasında il Nüfus Müdürlüğüne teşekkür eden Şanlıer “Afyonkarahisar ilinde yaptığımız çalışmalarda nüfus kimlik numarası olmayanların olanlara oranı çok az yüzde 2’ye kadar inmiş. İl Nüfus Müdürlüğümüze yaptığı çalışmalardan dolayı çok teşekkür ederim. Geri kalan yüzde 2’yi de sıfıra indirmek için muhtarlarımızdan neler yapması gerektiğini il müdürümüz ve ilçe nüfus müdürümüz bilgilendirmesini yapacaklar” dedi.
Nüfus memurları köylerde
nüfus cüzdanı yenileyecek
İl Nüfus Müdürü İsmail Hakkı Ulu yaptığı konuşmada önemli bilgiler verdi. Afyonkarahisar ili merkez ve merkeze bağlı köylerde 13 bin kişinin nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası olmadığını vurgulayan Ulu, “Özellikle seçim kurulunun nüfus cüzdanında T.C kimlik nosu olmayan seçmenlerin oy kullanamayacağı yönündeki kararına istinaden size büyük görev düşüyor. Sizler özellikle muhtar, muhtar adaylarımız ve belde belediye başkanlarımız duyarlılıklar göstererek nüfus cüzdanlarında T.C kimlik numarası olmayan seçmenleri bizzat tespid edip onları nüfus müdürlüklerine gidip yeni nüfus cüzdanı almasını sağlayabilirsiniz. Geçen sene de böyle bir seçim çalışmanızda nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası olmayan 30 bin kişiye nüfus cüzdanı verdik. Bu da 13 günlük bir süre içinde oldu. Daha sonra Türkiye genelinde yaşanan bu izdihamı önlemek için Yüksek Seçim Kurulu nüfus kayıt örneği ilede oy kullanılabileceği yönünde bir karar aldıktan sonra hep birlikte rahatladık” dedi.
İl Nüfus Müdürü İsmail Hakkı Ulu Yüksek Seçim Kurulu nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası olmayan, T.C kimlik numaralı belgeli olmayan seçmenlerin oy kullanamayacağı yönünde bir karar aldığını belirtti. Ulu, idare olarak belirli tedbirler aldıklarını ve bu tedbirlerden birinin 1 ya da 2 memur gönderileceğini kaydetti. İl Nüfus Müdürü İsmail Hakkı Ulu aldıkları tedbirleri şu şekilde anlattı:
“Bu tedbirlere etki eden faktörler yaz döneminin sıcak olması iş zamanı olması ve Ramazan ayı olması nedeni ile geçen seneye nazaran nüfus müdürlüklerine müraacat çok az. Tespit edebildiğimiz kadarıyla hâlâ 13 bin kişinin nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası yok. 13 bin kişi seçmen yaşında olan kişiler. Tabii ki her zaman olduğu gibi vatandaşa en yakın olan kurum muhtarlarımız. Size de yardımcı olmak üzere biz de 1 veya 2 tane nüfus memuru göndereceğiz. Beraber en azından kimlikleri kontrol edilecek. Nüfus cüzdanları bir gün sonra vatandaşa teslim edilecek. Vatandaşın bu sıcakda nüfus müdürlüğüne gelmesini önlemiş olacağız.” Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, 12 Eylül’deki halk oylamasında T.C kimlik numaralı nüfus cüzdanı kullanılması zorunlu olduğunu bildirdi. Oflu konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Bunun için eğer beldemizde, köyümüzde, mahallemiz, yapacağımız araştırma neticesinde T.C kimlik numarası olmayan varsa bu kişiler halk oylaması günü oy kullanamayacaklar. Yani vatandaşlık görevini yapamayacaklar. Bunun için aracılığınız ile halka ulaşmaya çalışıyoruz. Az önce müdürümün de bahsettiği gibi, sizler halka en yakın kamu görevlisisiniz. Sizlerin aracılığı ile biz bu sorunu çözeceğiz. Başka türlü bu sorunu çözemeyiz.”
Merkez İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Oflu, 2008 yılında Genel Müdürlüğün yayınladığı genelge hakkına bilgi verdi. Oflu, “2008 yılında genel müdürlüğümüzce genelge yayınlandı. Genelgeden itibaren eski cüzdanınızı veya şimdiye kadar üzerimizde taşıdığımız cüzdanla beraber 2 fotoğrafla nüfus müdürlüğüne müraacat etmesi halinde cüzdanlar değişmektedir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme