Övgü değil, haklı eleştiri istiyoruz

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, minibüsçü esnafıyla biraraya geldi. Toplantıya Belediye Meclis Üyelerinden M. Emin Birliktir, Lokman Kurt, H. Sait Evrenkaya, Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ile çok sayıda minibüsçü esnafı katıldı Toplantıda minibüsçü esnafının sorunlarını dinleyen Çoban gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 'Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak kinle, intikamla işimiz olmaz' diyen [&hellip]

Övgü değil, haklı eleştiri istiyoruz

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, minibüsçü esnafıyla biraraya geldi. Toplantıya Belediye Meclis Üyelerinden M. Emin Birliktir, Lokman Kurt, H. Sait Evrenkaya, Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ile çok sayıda minibüsçü esnafı katıldı

Toplantıda minibüsçü esnafının sorunlarını dinleyen Çoban gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. “Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak kinle, intikamla işimiz olmaz” diyen Çoban asla oy hesabı yapmadığını, tavsiyelere, işbirliğine hatta eleştiriye açık olduğunu ifade ederek “Ben istemiyorum ki; insanlar gelip, ‘Başkan Afyon böyle Başkan görmedi, süpersin, Afyon halkı senin arkanda’ şeklinde sözler söylenmesin. Maalesef Afyon halkından bazıları her gelen Başkan’a duymak istediği kelimeyi kullanıyor. Bu bence Afyon’a bir hizmet değil, Afyon’a ihanettir. Çünkü mevcut Başkanlar, herkesi kendisini göklere çıkaran insanlar gibi sanıyor. Bilmiyor ki halk başka düşünüyor, bilmiyor ki, halkta sıkıntı var, tepki var. Halbuki gelse ‘Başkan sen iyisin, hoşsun ama şöyle yapıyorsun, böyle yapıyorsun’ desin. Ancak bunu Afyon halkı doğru algılamıyor. Afyon halkında buna karşı bir teyakkuz var. ‘Şöyle yaparsan daha iyi olur’ şeklinde uyarsa kendini belki o Başkan hatası varsa görecek ve düzeltecek daha iyi hizmet edecek” dedi.
“Övülmeye ihtiyacımız yok”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Çoban, “Bizim övülmeye, pohpohlanmaya, göklere çıkartılmaya ihtiyacımız yok. Bizim bilakis doğru yönlendirecek, doğruyu tavsiye edecek arkadaşlara ihtiyacımız var. Yanlış yapıyorsak da“ Sayın Başkan burada yanlış yaptın. Burada kullandığın para, yetim malı, yetim hakkı, sen bunu böyle harcayamazsın” diyecek arkadaşlara ihtiyacımız var. Harcadığım paranın bu milletin yetiminin, mazlumunun hakkı, hukuku olduğunu düşünerek harcamaya çalışıyorum” diye konuştu. Halkın devamlı içinde olduğunu ve ilişkilere büyük önem verdiğine dikkat çeken Çoban, şöyle devam etti: “Ben, beş yıllık süre için seçildim. Bu süre zarfında “Afyonkarahisar’ı baştan başa parklarla donatayım, bahçeler yapayım, asfaltlar yapayım, kaldırımlar yapayım” yani her türlü Belediye hizmetlerini geçmişe oranla çok daha güzel yapayım, ama eğer bu Afyonkarahisar halkını adam yerine koymazsam, onlara değer vermezsem, onlara tepeden bakarsam, küfür edersem, azarlarsam; ne güzel hizmet yaparsam yapayım, bir daha ki seçimde halk hizmeti görmüyor, ilişkilere önem veriyor. Yani halk adam yerine konmak istiyor, adam gibi muamele görmek istiyor.”
“Oy hesabı yapmıyoruz”
Kendisine seçim öncesi randevu vermeyen bazı muhtarlarla seçim sonrası gidip görüştüğünü ifade eden Çoban, “Afyonkarahisar’ın 81 tane mahalle muhtarı var. Bunların içerisinden bazıları bir takım adaylara destek verdiler. Seçim öncesi benle görüşmeye dahi tenezzül etmediler. Tabii ki istedikleri adaya destek verebilirler. Hiç kimse Burhanettin Çoban’ı ya da partisini desteklemek zorunda değil. Bana seçim öncesi randevu vermeyen muhtarlara bile ben gittim görüştüm. Şu anda ise en çok onların mahalleleri hizmet alıyor. Ben doğrusunu yapıyorum. Ben bu Afyonkarahisar’ın Belediye Başkanıysam artık herkesin işini görmek zorundayım. Oy bitti artık, biz oy hesabı yapmıyoruz” dedi.
Minibüsçü esnafının sorunlarını çözme adına bir dizi girişimlerde bulunduklarını belirten Çoban, “Bundan bir yıl öncesinde Afyonkarahisar halkı bir tercihte bulundu bizleri beş yıllığına Belediye Başkanlığına getirdi. Bizler seçim öncesi sizlerle, çeşitli meslek kuruluşlarıyla, halkımızla biraya geldik. Hep size şu sözü verdik. Dedik ki; “ Belediye herkesin rahatça girip derdini anlatabildiği, imkânlar ölçüsünde çözümlerin bulunabildiği, herkesin işini gören önünü açan bir anlayışla hareket edeceğimizi belirttik. Biliyoruz, minibüsçü esnafımızda, taşıma sektöründe, inşaat sektöründe vb. yerlerde sıkıntılar vardı. Bu sıkıntıları aşmamız gerekiyordu. Nitekim göreve geldik hemen her konuda verdiğimiz sözleri birer birer hayata geçirmeye çalıştık. Sizler de bizlerden seçim öncesi bir şeyler istediniz. Ben o zaman da söyledim. Hiçbir zaman yapamayacağımız, hakkından gelemeyeceğim ya da olması mümkün olmayan sözleri bizden duyamazsınız dedik. Belediyeler devamlılık isteyen kuruluşlar. Geçmişte yapılan ihalelere, anlaşmalara bi zde bağlıyız. Minibüsçü esnafının sıkıntıları vardı, bunları bizler de biliyorduk. Sizlerle sürekli bir araya geldik. Sorunlarınızı iyi kötü çözmeye çalıştık. Seçim öncesi sizlere şu sözü de verdik” diye konuştu.
Çoban, şu ifadeleri kullandı: “Belediyemize olan minibüsçü esnafımızın biriken borçları vardı. Bunları faizlerini sıfırlayarak 20 takside böldük.
Yönetmeliğin bazı maddeleri sıkıntılar ortaya koyuyordu, nitekim sizlere daha önce Meclis kararı gereğince minibüsçü esnafına hatlarını iptal edileceğine yönelik ihtar yazıları geliyordu. Yönetmeliğin bununla ilgili kısmını yerine getirdik.
Minibüs hat nakillerinden ücret alınmasını kaldırdık. Fiyat tarifesinde minibüsçü esnafı ve diğer otobüs firmasıyla işbirliği yaparak bir sonuç bulmaya çalıştık. Minibüslere yapılan fenni muayenenin ardından Belediyemizce ikinci kez ayrıca bir kontrol yapılmaktaydı. Arkadaşlarımızın talebini haklı gördük bu kontrolü de kaldırdık. Çok ortaklı minibüs ortaklığı var. Üç kişi bir hatta sahip. Her üç ortaktan da her türlü evrak isteniyordu. Bir kişinin evrakıyla işlemler şu anda tamamlanıyor. Bize ne tür talep gelmiş ise haklı, mantıklı, adaletli bir talepse bunları imkanlarımız ölçüsünde yerine getirmeye çalıştık”
“Minibüsçümüzün örnek olması gerekir”
Afyonkarahisar’da minibüsçü esnafının kılık kıyafetinden hal ve hareketlerine kadar her konuda örnek olması gerektiğini belirten Çoban; “Artık Türkiye büyüyor, modernleşiyor, gelişiyor. Bu nedenle artık eski anlayışlar bitti. Belediyecilikte de bitti, taşımacılıkta da bitti. Dolayısıyla tüm minibüsçü esnafımızın kılık kıyafetinden, hal ve hareketlerine kadar her konuda dikkatli davranması her konuda örnek olması gerekecek. Bizler de eğer bu şehre hizmet edeceksek, hem minibüse binen insanları hem de gittiğimiz yerde yol boyunca araçları, yayaları rahatsız edecek her şeyden çekinmemiz gerekir. Yaşlılarımıza, engellilerimize ve özellikle kadınlarımıza sahip çıkacağız.”

Bakmadan Geçme