Ovalar koruma altında – Kocatepe Gazetesi

  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar sınırları içerisinde beş bölgede bulunan ovaların, Bakanlar Kurulu Kararına esas olmak üzere 'Büyük Ova Koruma Alanı' olduğunu kaydetti. Arap, bu uygulama hakkında gazeteniz Kocatepe'ye bilgi verdi.TOPRAK KORUMAKANUNU UYGULANIYORİl Müdürü Hüseyin Arap, 5 ovanın korumasını öngören uygulama ile, dünyada ve Türkiye'de her geçen gün önemi giderek [&hellip]

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar sınırları içerisinde beş bölgede bulunan ovaların, Bakanlar Kurulu Kararına esas olmak üzere “Büyük Ova Koruma Alanı” olduğunu kaydetti. Arap, bu uygulama hakkında gazeteniz Kocatepe’ye bilgi verdi.
TOPRAK KORUMA
KANUNU UYGULANIYOR
İl Müdürü Hüseyin Arap, 5 ovanın korumasını öngören uygulama ile, dünyada ve Türkiye’de her geçen gün önemi giderek artan; gıda, yem, lif ve yenilenebilir enerji üretim kaynaklarının yegâne üretim ortamı olan toprakların korunması, geliştirilmesi ve planlı arazi kullanımı konusunda yasal düzenlemeyi sağlamak amaçlandığını belirtti. Arap, bu amaç doğrultusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun uygulandığını ifade etti.
ARAZİ BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI
Hüseyin Arap, yaşamın temel öğelerinden olan toprağın, ekonomisi büyük ölçüde tarımsal üretime bağlı olan Türkiye için önemli bir faktör olduğunu kaydetti. Yerleşim, sanayi alanı vb. şekilde topraktan çeşitli amaçlar için yararlanıldığını belirten Arap; “Ancak erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar nedeni ile oluşumu asırlar sürmesine rağmen kaybı dakikalar içinde gerçekleşen ve kıt bir kaynak olan topraktan elde edilen fayda gittikçe azalmaktadır. Bundan dolayı öncelikle üretken tarım topraklarının ve arazi bütünlüğünün çok iyi korunması gerekir” dedi.
BEŞ OVA KORUMA ALTINDA
Hüseyin Arap, Afyonkarahisar’da beş bölgede bulunan toplamda 194 bin 457 hektar alanı kapsayan ovanın koruma altına alındığını bildirdi. Koruma altına alınan bu alanlarda tarımsal üretim dışında bir faaliyet yapılamayacağını anlatan Arap; “Tarım arazilerinin amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. maddesi ile ilgili olarak ‘Tarımsal Potansiyeli Yüksek Büyük Ovaların Belirlenmesi ve Korunması’ kapsamında ilimizde toplam 194 bin 457 hektar alan belirlenmiştir. Bunlar; Afyonkarahisar Ovası, Sandıklı Ovası, Şuhut Ovası, Sinanpaşa Ovası ve Çöl Ovası olmak üzere beş ayrı bölgededir. Beş ayrı bölgede bulunan ovalar Bakanlar Kurulu Kararına esas olmak üzere ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ olarak ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme