Otoyol, İhsaniye'den geçiyor – Kocatepe Gazetesi
Kamuoyunda tartışmalara yol açan Ankara-İzmir Otoyol Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme Süreci kapsamında İhsaniye'de Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı'da, Ankara-İzmir Otoyolu Projesi'nin, Afyonkarahisar'da sadece İhsaniye sınırları içinden geçtiği kaydedildi MURAT ARISOY Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın 2007'deki projeleri arasında yer alan, 2009 yılından bu yana çeşitli vesilelerle gündeme gelen Ankara-İzmir Otoyolu hakkında Çevresel Etki Değerlendirme Süreci, resmen [&hellip]
Kamuoyunda tartışmalara yol açan Ankara-İzmir Otoyol Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme Süreci kapsamında İhsaniye’de Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı’da, Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nin, Afyonkarahisar’da sadece İhsaniye sınırları içinden geçtiği kaydedildi
MURAT ARISOY
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın 2007’deki projeleri arasında yer alan, 2009 yılından bu yana çeşitli vesilelerle gündeme gelen Ankara-İzmir Otoyolu hakkında Çevresel Etki Değerlendirme Süreci, resmen başladı. ÇED Süreci ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı, İhsaniye Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.
16 KİLOMETRELİK
BİR YOL
Ankara-İzmir Otoyolu Projesi hakkında bilgi veren AK-Tel Mühendislik Şirketi yetkilisi Oya Orbay, otoyolun Afyonkarahisar’da sadece İhsaniye’den geçtiğini belirtti. Orbay, “Proje güzergahı toplam 501 kilometre olup Ankara, Eskişehir, Afyon, Kütahya, Uşak, Manisa’dan geçmekte. Afyonkarahisar’da sadece İhsaniye ilçesinden geçen 16.6 kilometrelik bir bölüm sözkonusu. Ankara-Dumlupınar ve Dumlupınar-Manisa kesimi olarak iki kesim bulunuyor. Karamürsel’in güneyinde, Hacıbeyli’nin kuzeyinde, Döğer’in de kuzeybatısında kalan bir güzergah sözkonusu. Güzergahta birçok sanat yapısı yer almakta. Asıl maliyeti de bunlar oluşturmakta” dedi.
AFYON’UN MADENLERİ KULLANILACAK
Otoyolun güzergahın izin verdiği ölçüde planlandığını hatırlatan Orbay, “Güzergahın izin verdiği ölçüde 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak planlanıyor. Bu otoyol projesi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2023 otoyol hedefleri arasında bulunmakta. Toplam 5 şantiyede 2500 personelin çalıştırılması planlanmakta. Proje kapsamında entegre olarak inşaat aşamasında çalıştırılmak üzere beton santrali, depo yerleri ve şantiye sahaları olacak. Proje aşamasında gerekli dolgu malzemesi, dolguda kullanılması uygun olan malzemeler Afyon ilinde, izinlerini almış, ruhsatlı maden ocaklarından temin edilecek” diye konuştu.
31 BİN ARAÇ
45 BİNE ÇIKACAK
Afyonkarahisar’dan geçen araç sayısı hakkında da bilgi veren Orbay, “Güzergah boyunca Hazine arazileri ve özel mülkiyet arazileri söz konusu. Devlet eliyle kamulaştırma yapıldıktan sonra inşaata başlanacak. Kamulaştırma için ana eksen içinde 100 metrelik bir koridor inceleniyor. Afyon’da mevcut durumda maksimum taşıt sayısı 31 bin 850. Ama işletmeye geçtiğinde 45 bin olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
NE ZAMAN UYGULANACAĞI
BELLİ DEĞİL
Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Onur Örmeci ise, bir soru üzerine Ankara-İzmir Otoyolu’na ne zaman başlanacağı hakkında bir belirsizlik olduğunu aktardı. Örmeci, “2023 hedefinde ama şu an projelendirme aşamasında Ankara-İzmir Otoyolu. Yatırıma ne zaman başlanacağı belli değil. Net bir bilgi şu an için yok” dedi.
6 AYLIK BİR SÜREÇ VAR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Birnur Karabay da, bir soruyu yanıtladı. Karabay, “Format belirleme toplantısı var. İlgili kurum görüşleri var. Her kurum kendi görüşünü belirliyor. İnceleme komisyonu kurulacak. ÇED raporunun çıkması her şey olumlu olursa 6 ayı buluyor” şeklinde konuştu.
Bu yol, tarihi tecrübelere aykırı
Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan, Ankara-İzmir Otoyolu projesini, tarihi alışkanlık ve tecrübelere aykırı olduğunu söyledi. Demirkırkan, Afyonkarahisar’ın bu yolda ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti
Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Demirkırkan, İhsaniye’de düzenlenen Ankara-İzmir Otoyolu Halkın Katılımı Toplantısı’nda görüşlerini paylaştı. Dile getirdiği konuları Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de iletecek olan Demirkırkan, “Otoyolun yapılması ülke gerçekleriyle uyuşuyor. Buna karşı değiliz. Ama tarih boyunca Kral Yolu’ndan tutun da Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar Afyonkarahisar, yolların kesiştiği yermiş. Burada yapılan şey aslında, bunca yıllık tarihin reddedilmesi gibi bir şey. Bunca yıldır, insanlar yerleşim yerlerine ulaşacak yolu Afyonkarahisar’dan geçirmişler. Biz aslında burada, daha önceki tecrübelere aksi bir şey yapmış oluyoruz” dedi.
OTOYOL, HEDEFLERDEN
UZAKLAŞTIRACAK
Afyonkarahisar’ın, şehirde üretilen mamullerle ön plana çıktığını hatırlatan Demirkırkan, “Bizim asıl karşı olduğumuz şey; Afyonkarahisar’ın sanayisi yok, mermeri bir kenara bırakırsanız, Afyonkarahisar tamamı ile yol güzergahındaki işletmeleri, yol üzerinde satılan kaymağı, ürünleri ve uğrakları ile ekonomisi ciddi anlamda ilerliyor. Son dönemde buna termal turizmi ve Frig Vadisi’ni ekleyebiliriz. Bunu bir potada eritirsek, Afyonkarahisar, dışarıdaki insanların uğrak yeri olmaya aday bir yer. Bu uğrak yolu olma hedefinden bu Otoyol projesiyle uzaklaşacak” ifadelerini kullandı.
YOLUN SADECE
AFYON KISMI DEĞİŞMİŞ
Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nde yalnızca Afyonkarahisar ile ilgili kısmın değiştiğine dikkat çeken Demirkırkan, şöyle devam etti:
“Projenin tamamına bakarsanız, Ankara-Sivrihisar bölümü aynı. Eski karayolunun paraleli. Uşak-İzmir arası, bölünmüş karayolunun paraleli. Sivrihisar-Uşak arasındaki yol içbükey Afyonkarahisar’a uğrayıp geçerken bu proje ile dışbükey, Afyon’u teğet geçip gidiyor. Bizim kastettiğimiz aslında bu. Bu yollar bizim için önemli. Otoyol kapalı bir mekandır, ama buradan İkbal’e gitmek istiyorum diyen birisi 60 kilometreyi göze almaz. Afyon’a 15-20 kilometre uzaktan geçen bir yol olursa Afyonkarahisar’a uğrama şansı yüksektir. Bir diğer itirazımız, bu yolun kısalmadığıdır. Afyonkarahisar açısından baktığımızda bu otoyol ile Ankara’ya gitmek istediğimizde yolumuz uzuyor. Raporda otoyoldan toplam 400 bin kişinin etkilendiği belirtilirken Afyonkarahisar’da bu rakam 3 bin kişi civarındadır. Bu yol, Afyon’u dışlamış gibi gözüküyor.”
AFYONKARAHİSAR
DIŞLANMAMALI
Ankara-İzmir Otoyolu’nun maliyetine de dikkat çeken Demirkırkan, “Türkiye’de en pahalı çevre yolu, Trabzon Çevre Yolu. Kilometresi 9 milyon liraya geliyor. Ankara-İzmir Otoyolu’nun kilometresi ise 12 milyon liraya gelecek. Yap-İşlet-Devret modelini Zafer Havaalanı’nda gördük. Havayolunun aslında ciddi anlamda ne külfetler getirdiğini gördük. Garanti araç sayıları verilecek. Bu garanti araç sayısı geçmeyince, devletimizden ciddi bir maliyet çıkacak. Yol güzergahının Afyonkarahisar’ı dışlamadan ve toplamı bozmayacak bir şekilde geçirilmesidir” dedi.
Otoyol ve köprüden 800 milyonluk gelir
Karayolları Genel Müdürlüğü, 2014 yılında otoyol ve köprülerden 783 milyon liralık gelir elde etti
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün belirlemelerine göre 2014 yılında otoyollar ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nden geçişlerde toplam 783 milyon 579 bin liralık gelir elde edildi. 366 milyon 337 bin aracın geçtiği otoyol ve köprülerde yoğunluk da aylara göre değişti.
YOĞUNLUKLAR DEĞİŞİYOR
İstanbul’daki iki köprüden en yüksek gelir Mayıs ayında, 20 milyon 888 bin lira ile elde edilirken; otoyollarda ise Eylül ayında 58 milyon liralık gelir kazanıldı.