Otogar'da, artık çikolata da üretiliyor

Afyonkarahisar Otogarı'nda lokum, pişmaniye, kaymaklı şekerden sonra çikolata da üretilmeye başladı. 'O Çikolata' adını alacak olan ürün için İtalya'dan makine satın alındı Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm Anonim Şirketi (AFTAŞ), markasını tescillediği 'O Lokum'dan sonra, yeni bir sektöre de giriyor. Lokum üretim merkezinde, çikolata üretimi için de hazırlık başladı. İtalya'dan yaklaşık 40 bin avroluk makine alınan [&hellip]

Otogar’da, artık çikolata da üretiliyor

Afyonkarahisar Otogarı’nda lokum, pişmaniye, kaymaklı şekerden sonra çikolata da üretilmeye başladı. “O Çikolata” adını alacak olan ürün için İtalya’dan makine satın alındı

Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm Anonim Şirketi (AFTAŞ), markasını tescillediği “O Lokum”dan sonra, yeni bir sektöre de giriyor. Lokum üretim merkezinde, çikolata üretimi için de hazırlık başladı. İtalya’dan yaklaşık 40 bin avroluk makine alınan Otogar’da, günlük 24 kilogramlık çikolata kaplama kapasitesine ulaşıldı. Otogar’da fındıklı ve kalıp hâlinde satılan ve ‘Beyoğlu Çikolatası’ bilinen mamul de, misafirlik ve bayram kutlamalarında tercih edilen “madlen” tarzı da üretiliyor. Üretilen çikolatanın bir kısmı ise, pişmaniye ve lokum kaplamasında kullanılıyor.
BİR YILLIK ARAŞTIRMA SONUCU
Çikolata üretimi hakkında bilgi veren AFTAŞ İşletme Müdürü Osman Altunay, “Yolcularımız, lokum, kaymaklı şeker gibi ürünlerden sonra ‘Çikolata da yemek istiyoruz’ dediler. Biz de araştıralım dedik. Çikolata Afyonkarahisar’da bilinen bir iş değil. Bir senelik bir araştırma sonucunda çikolata nasıl kaplanır, nasıl üretilir, nasıl paketlenir, nasıl barındırılır, İtalya’dan bir makine siparişi verdik. İtalya’dan gelen makine sayesinde yüzde 100 çikolatan ürünler üretebiliyoruz” dedi.
BİTTER ORANI YÜKSEK
Dünya genelinde çikolata hammaddesini sağlayan 7 büyük firma olduğunu hatırlatan Altunay, “Dünya genelinde çikolatanın ana üreticisi 7 büyük firma. Bütün çikolata üreten firmalar, bu 7 firmadan gelen kuvertür denilen çikolataları birbirine karıştırarak yeni bir tat buluyorlar. Biz de kendi tadımızı bulduğumuza inanıyoruz. Bitter oranı yüksek, bir çikolata kullanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
KALİTELİ ÇİKOLATA NASIL OLUR?
Sipariş üzerine de çeşitli kalıplarla çikolata ürettiklerini anlatan Altunay, şöyle devam etti:
“Saatte 24 kilogram kaplama kapasitemiz var. Aynı zamanda Beyoğlu Çikolatası üretiyoruz. Madlen dökebiliyoruz. Müşterilerimizin, 15 dakika içinde arzu ettiği çikolatayı, üretebiliyoruz. 15 dakika içinde paketlenmiş şekilde ellerine ulaşabiliyor. Gerçek çikolata, insanın eline yapışır. Çikolata, 40 derecede erir. Piyasada çoğu yerde kokolin kullanılıyor. Bu kokolin, çikolata benzeri bir ürün, dayanma süresi daha fazla. 65 derecede eridiği için insanlar bunu tercih ediyorlar. Gerçek çikolata tadından, kırılırken sesinden, elinizde dokunduğunuzda erimesinden anlaşılıyor. Vücut sıcaklığıyla eriyor. Çikolatada üzerinde beyazlama olmaması için temperleme yapılıyor. 41 derecede çikolata eritiliyor. Makine 41 derecede çekiyor, 27 dereceye geri düşürüyor, akıtırken de 31 dereceden akıtıyor. Çikolatanızdaki renk bozukluklarının önüne geçilmiş oluyor.”
O LOKUM MARKALAŞMIŞTI
Afyonkarahisar Otogarı, daha önce de lokum üretimiyle gündeme gelmişti. Otogar yetkilileri, Afyonkarahisar’a uğrayanların “O lokumdan getirir misiniz” gibi cümleleri karşısında “O Lokum” ismini markalaştırmıştı. O Lokum’dan sonra O Kaymaklı Şeker ve O Pişmaniye de marka hâline gelmişti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme